Perhepedissä nukkuminen pitää toteuttaa oikein, jotta se olisi vauvalle mahdollisimman turvallista.

Viimeksi päivitetty 27.10.2014

Vauvojen ja lasten terveystilastoihin erikoistuneen lääketieteen tutkijan Peter S. Blairin johtama tutkimusryhmä analysoi kaksi suurta aineistoa perhepedin ja kätkytkuolemien yhteydestä.Tutkimusryhmä päätyi esittämään, että perhepeti ei ole merkittävästi pinnasängyssä nukkumista vaarallisempi vaihtoehto, kunhan vanhemmat ottavat huomioon seuraavat seikat:

1. Älä nuku liian pehmeillä alustoilla

Nuku vauvan kanssa vain sängyssä. Katso, että patja on riittävän jämäkkä – se ei saa upottaa vauvaa sisäänsä. Lakanan tulee olla tiukasti kiinni sängyn laidoissa.

Pehmeillä alustoilla, kuten sohvalla ja nojatuolissa nukkuminen vauvan kanssa lisää merkittävästi vauvan tukehtumisen riskiä.

2. Pysy selvänä

Älä juo alkoholia tai käytä huumausaineita. Turtunut tajunnantila häiritsee vauvan huomioimista. Jos käytät keskushermostoon vaikuttavia lääkeaineita, keskustele lääkärisi kanssa.

3. Vauvan tila tyhjäksi

Vauvan kasvojen lähellä ei saa olla raskaita aikuisten peittoja tai tyynyjä, tai edes pehmoleluja, joihin vauva voisi tukehtua. Alle 6kk vauva ei osaa vielä kääntyä itse, mikäli sen hengitys estyy. Vauvaa ei siis välttämättä kannata sijoittaa aikuisten väliin, jos vanhemmat käyttävät tuplapeittoa, sillä vauva voi tahattomasti joutua peiton alle ja tukehtua. Pienelle vauvalle unipussi on turvallisin lämmike, niin perhepedissä kuin pinnasängyssäkin.

4. Narut pois, hiukset kiiinni

Mikä tahansa nauha tai kangas, joka saattaa kiertyä vauvan kaulan ympärille, aiheuttaa hengenvaaran. Poista siis sängystä laturinjohdot, harsot, tai sinne päivän aikana unohtuneet vaatekappaleet. Jos sinulla on todella pitkät hiukset, laita ne yöksi kiinni.

5. Älä tupakoi sängyssä

Sängyssä tupakoiminen on vakava riski sekä lapsellesi että sinulle. Älä tee niin koskaan, nukkuipa lapsesi missä tahansa.

Tutkimus: Bed-Sharing in the Absence of Hazardous Circumstances: Is There a Risk of Sudden Infant Death Syndrome? An Analysis from Two Case-Control Studies Conducted in the UK

Mitä mieltä olet artikkelista?