Ihmiseltä toiselle tarttunut tuhkarokko aiheuttaa elimistössä taudeilta puolustavan immuunijärjestelmän osittaisen "muistinmenetyksen" ja altistaa vakaville infektioille. Tuhkarokkorokotteella tämä muistinmenetys pystytään välttämään.

Viimeksi päivitetty 4.11.2019

Henkilöltä toiselle tarttunut tuhkarokko aiheuttaa sairastuneelle immunologisen ’muistinmenetyksen’: seurauksena tuhkarokon sairastaneelle on jopa vuosien ajan kohonnut alttius sairastua ja kuolla infektiotauteihin. Suomessa lapsille tarjotaan MPR-rokotusta 12kk iästä alkaen, ja rokote sisältää suojan myös tuhkarokkoa vastaan.

Science-tiedelehdessä julkaistu amerikkalais-hollantilais-suomalainen tutkimus osoittaa, että niin sanottu ”luonnollinen tuhkarokkoinfektio” aiheuttaa selkeän immunologisen muistinmenetyksen: tuhkarokkoinfektion seurauksena keskimäärin 40 prosenttia (yksilöllinen vaihtelu 11 – 73 %) potilaan vasta-ainevalikoimasta häviää.

”Tämä löydös tarjoaa selityksen aikaisemmalle epidemiologiselle havainnolle, että tuhkarokkoinfektiota seuraa useamman vuoden ajan lisääntynyt sairastavuus ja kuolleisuus muihin infektioihin”, toteaa tutkimukseen osallistunut professori Mikael Knip Helsingin yliopistosta ja HUSin lasten ja nuorten sairauksien toimialalta.

Tutkittiin lapsilla – rokote ei aiheuta ”muistinmenetystä”

Tutkimukseen osallistuneita tuhkarokkoon sairastuneita lapsia seurattiin kahden kuukauden ajan akuutin infektion jälkeen. Tutkijat havaitsivat, että heikentyneet vasta-ainetasot nousivat muutamalla lapsella, jotka altistuivat jollekin uudelle luonnolliselle taudinaiheuttajalle.

Tutkimukseen osallistui myös ryhmä lapsia, joita seurattiin ennen tuhkarokkorokotusta ja sen jälkeen. Tuloksista kävi ilmi, että rokote ei aiheuttanut immunologista muistinmenetystä.

– Nämä löydökset korostavat tuhkarokkorokotuksen merkitystä luonnollisen tuhkarokkoinfektion ehkäisemiseksi ja muiden tavallisten infektioiden riskin vähentämiseksi lapsilla, Knip sanoo.

Knipin mukaan tulokset herättävät myös kysymyksen siitä, tulisiko pikkulasten tuhkarokkorokotuksen olla pakollinen ja olisiko luonnollisen tuhkarokon sairastaneille lapsille annettava uudelleen ne rokotteet, jotka he olivat saaneet ennen tuhkarokkoon sairastumistaan.

Lähde: STT

Lue myös:

Mitä mieltä olet artikkelista?