On yksilöllistä, milloin odottaja tuntee sikiön liikkeet ensimmäisen kerran. Siihen vaikuttavat monet seikat istukan sijainnista sikiön asentoon. Ensimmäiset tuntemukset sikiön liikkeistä ovat usein epämääräisiä.

Viimeksi päivitetty 25.7.2019

Äitien kokemukset sikiön ensimmäisistä liikkeistä vaihtelevat paljon. Ensimmäistä lastaan odottava huomaa liikkeet yleensä hieman myöhemmin kuin aiemmin synnyttänyt, sillä aiemmin synnyttänyt tietää millaista tuntemusta ”kuulostella”.

”Suurin osa tuntee liikkeet ensimmäisen kerran 16–20. raskausviikolla. Uudelleensynnyttäjä saattaa tuntea liikkeet aiemmin, koska hän tietää, mitä odottaa. Suolen myllerrys on helppo sekoittaa pienen sikiön liikkeisiin, jotka tuntuvat aluksi kuplintana”, sanoo kätilö, imetysohjaaja ja synnytysvalmentaja Eliisa Karttunen.

Suunnilleen 28. viikon paikkeilla sikiö alkaa liikkua entistä nopeammin, mutta on tavallista olla tuntematta aivan kaikkia sen liikkeitä silloinkaan.

Potkujen suunta ja istukan sijainti vaikuttavat

Lapsen liikkeet välittyvät kohdunseinän läpi herkkiin vatsaseinämän hermoihin. Potkujen ja liikkeiden tuntemiseen vaikuttavat muun muassa lapsen asento, istukan sijainti ja tietenkin potkujen voimakkuus.

Myös potkujen suunnalla on merkitystä: Sikiön lyhyt ja terävä liike tuntuu selvemmin silloin, kun se potkii vatsaa kohti. Selkärankaan päin kohdistetut potkut taas eivät tunnu yhtä selkeinä.

”Istukka kohdun etuseinässä vaimentaa sikiön liikkeitä paljon. Takaseinään kohdistuvat liikkeet ovat aina hankalampia tunnistaa. Hoikka nainen saattaa tunnistaa sikiön liikkeet aiemmin. Mitä paremmin osaa omaa kehoaan kuunnella ja olla kehossaan läsnä, sitä helpompi on myös sikiön elämää seurailla”, Karttunen tuumaa.

Kaikki raskaudet ja sikiöt ovat erilaisia

Sikiön liikkeitä ja potkuja ei kannata verrata toisten odottavien äitien tuntemuksiin eikä edes omiin aikaisempiin raskauksiin. Kaikki raskaudet ovat erilaisia, kuten myös sikiöt. Myös sikiön oma aktiivisuus vaihtelee päivittäin.

Jos sikiö liikkuu vilkkaasti pitkin päivää, sen liikkeitä ei tarvitse erikseen laskea, sanoo Karttunen.

”Jos taas liikkeitä ei tunnu tai ne ovat aiemmasta poiketen vaisuja, voi 30. raskausviikon jälkeen tehdä liikelaskentaa.”

Näin teet liikelaskennan

  1. Asetu makuuasentoon esimerkiksi kyljellesi. Levossa sikiön liikkeet on helpoin havaita.
  2. Laske, kuinka monta liikettä tunnet tunnin aikana. Jokainen liike, potku, tönäisy ja pyörähdys lasketaan erilliseksi liikkeeksi. Sen sijaan sikiön hikasta johtuvaa hypähdystä ei lasketa.
  3. Tunnin aikana tulisi tuntia vähintään 10 liikettä. Jos tämä määrä täyttyy jo ennen kuin tunti on kulunut, laskentaa ei tarvitse jatkaa.
  4. Jos tunnet vähemmän kuin 10 liikettä tunnissa, juo jotakin kylmää ja makeaa, pidä pieni tauko ja jatka laskentaa vielä toinen tunti.
  5. Jos liikkeet jäävät edelleen alle kymmeneen, ota yhteyttä neuvolaasi tai synnytyssairaalaasi.

Rauhoittele levotonta laululla

Sikiön liikkuminen kertoo siitä, että tämä voi hyvin. Karttusen mukaan sen liikkumista ei siis ole mielekästä yrittää vähentää tai estää.

Jos sikiö on kovin aktiivinen silloin, kun itse haluaisi nukkua, sitä voi koittaa rauhoitella vaikka juttelemalla tai laulamalla. Omalla asennolla saattaa myös voida vaikuttaa siihen, kuinka voimakkaasti sikiön liikkeet tuntuvat.

”Jos sikiön liikkeet tuntuvat kivuliailta tai epämiellyttäviltä, on se vahva merkki kehon lihasten ja nivelsiteiden kireydestä ja epätasapainosta. Näitä kannattaa hoitaa oikeanlaisella liikkumisella, venyttelyllä, äitiysfysioterapialla ja osteopatialla”, Karttunen neuvoo.

Mitä mieltä olet artikkelista?