Liikunta raskausaikana on hyväksi syntymättömän lapsen sydämelle ja verisuonille, amerikkalaistutkimuksessa todetaan.

Viimeksi päivitetty 8.4.2008

”Äidin raskaudenaikainen liikunta näyttää vaikuttavan myönteisesti sikiön sydäntä säätelevän autonomisen hermoston toimintaan”, Reuters Healthin haastattelema tutkija Linda May Kansas Cityn lääke- ja biotieteiden yliopistosta kertoo.


 


Autonominen hermosto ohjaa elimistön tahdosta riippumattomia toimintoja, kuten sydämenlyöntejä, verenpainetta, hengitystiheyttä ja sisäelinten toimintaa.

Aerobista liikuntaa raskauden loppuvaiheessa

Tutkimuksessa mitattiin sikiön sydämen lyöntitiheyttä 28–32 raskausviikoilla kahdessa ryhmässä: Ensimmäiseen ryhmän naiset harrastivat aerobista liikuntaa kolme kertaa viikossa vähintään 30 minuuttia kerrallaan, toisen ryhmän naiset taas eivät harrastaneet liikuntaa lainkaan.

Äiti liikkuu sikiön puolesta

Tutkimuksessa selvisi, että liikunnallisten äitien sikiöiden sydämen lyöntitiheys oli selvästi alhaisempi kuin liikuntaa harrastamattomien. Erot olivat Mayn mukaan tilastollisesti merkittävät.

Kun nainen liikkuu raskausaikana, syntymätön lapsi saa liikunnasta samankaltaista hyötyä kuin jos hän liikkuisi itse. Sydän- ja verisuoniterveyden perusta luodaan ehkä jo kohdussa”, May toteaa.

Lähde: Reuters

Mitä mieltä olet artikkelista?