Vastasyntynyttä sylissään pitelevä ei voi olla ihmettelemättä, miten vauva on mahtunut olemaan vatsassa. Valokuvaaja Marry Fermont ottaa kuvia, joissa näytetään, missä asennossa vauva on ollut ennen syntymäänsä.

Kun synnytysvalokuvaaja Marry Fermont Fermont Fotografiesta oli ensimmäistä kertaa ottamassa synnytyskuvia, tapahtui jotain merkittävää. Kätilö havainnollisti vanhemmille, missä asennossa vauva oli ollut äidin vatsassa. Fermont rakasti ottamaansa kuvaa ja huomasi, että myös vanhemmista oli hienoa nähdä, missä asennossa vauva oli ollut.”Vauvan syntymä on aika selkeä asia. Mutta heti kun vauva on syntynyt on vaikea enää käsittää, miten se on joskus mahtunut olemaan kohdussa. Valokuva antaa käsityksen, miten se on mahdollista”, Fermont sanoo.

Sadas synnytys oli oma

Fermont aloitti uransa synnytysvalokuvaajana vuonna 2011. Hän kertoo olleensa aloittaessaan Alankomaiden ensimmäinen synnytyskuvaaja. Ensimmäisen kuvan jälkeen Fermont on kuvannut jo 99 syntymää.

”Sadas syntymä, jossa olin paikalla oli omassa synnytykseni. Tyttäreni Liv syntyi heinäkuun 6. päivänä tänä vuonna ja syntymän ikuisti valokuvaaja nimeltään Lobke Koppens. Koulutin hänet tehtävään itse”, Fermont kertoo.

Syntymää seuratessaan Fermont usein pyytää kätilöä pitämään vauvaa sylissään siinä asennossa, missä se oli vatsassa ollessaan. Jotta kuva voidaan ottaa, lapsen kehonlämmön on oltava riittävän korkea. Kuvan ottaminen edellyttää myös jonkin verran aikaa.

Erityistä, jos isä pitelee vauvaa

”Monet vanhemmat, jotka ovat nähneet ottamiani kuvia, haluavat omasta lapsestaan vastaavanlaisen kuvan. Usein äidit toivovat, että isä pitelisi vauvaa kuvassa, mutta kaikki isät eivät uskalla tehdä sitä. Joskus näytän esimerkkiä, miten vauvaa olisi pideltävä ja annan sen jälkeen vauvan isälle. Usein perhe kuitenkin pyytää kätilöä pitämään vauvaa kuvaa varten. Tuntuu kuitenkin vielä erityisemmältä, jos isä pitää vauvaa sylissään. Vauva on ollut äidin kohdussa yhdeksän kuukautta ja syntymänsä jälkeen se sopii täydellisesti isän kämmenelle. Vanhemmista on upeaa nähdä, miten vauva oikeasti oli vatsassa.”

Uniikit kuvat vastasyntyneistä vauvoista ovat saaneet maailmanlaajuista huomiota. Kun Fermont itse synnytti, kuva vastasyntyneestä tyttärestä oli myös hänen toivelistallaan.

”Suunnittelin, että synnyttäisin kotona veteen, mutta päädyin lopulta keisarileikkaukseen. Onneksi valokuvaaja muistutti kuvan ottamisesta. Vauvan isä, Denny, ei epäröinyt pidellä Liviä käsissään ja kuvasta tulikin aivan ihana. Minä suorastaan rakastan sitä”, Fermont sanoo.

Kuvia, joiden kautta käsitellä ja muistella synnytystä

Nyt kun Fermont on itsekin äiti, hän ymmärtää entistä paremmin, miten tärkeitä synnytyskuvat ovat. Kuvien avulla ei vain muistella yhtä elämän suurimmista tapahtumista, vaan kuvat voivat myös auttaa käsittelemään synnytystä ja kaikkea, mitä sen aikana on tapahtunut.

”Olen nähnyt paljon kuvia. Olen varma, että Liville on itsellekin tärkeää katsella kuvia. Niiden kautta hän näkee, miten arvokas asia hänen syntymänsä oli meille”, Sanoo Fermont.

Kuva: Lobke Koppens. Kuvassa Marryn oma vauva Liv ja mies Denny.

Lisää Fermontin ottamia kuvia:

Voit seurata Marry Fermontia hänen verkkosivuillaan fermontfotografie.nl ja hänen Facebook-sivuillaan.

Lue lisää:

Mitä mieltä olet artikkelista?