Etinen istukka peittää kohdunsuun osittain tai kokonaan. Loppuraskaudessa ilmetessään se estää alatiesynnytyksen. Etisen istukan riskiä lisäävät muun muassa aiemmin tehty sektio, hedelmöityshoidot ja monisynnyttäneisyys.

Viimeksi päivitetty 22.9.2020

Kun istukka peittää osittain tai kokonaan kohdunsuun, puhutaan etisestä istukasta. Rakenneultratutkimuksessa noin viideltä prosentilta odottajista löytyy etinen istukka.


 


”Kun kohtu kasvaa, istukka vetäytyy ylöspäin, ja loppuraskaudessa etinen istukka on enää puolella prosentilla odottajista. Tavallisempi on niin sanottu marginaalinen istukka, joka ulottuu kohdun sisäsuun reunalle, mutta ei sen yli”, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Marika Mikola Pihlajalinnasta.

Etinen istukka voi aiheuttaa verenvuotoa

Etinen istukka ei välttämättä oireile mitenkään. Osassa tapauksista ilmenee ajoittaista veristä vuotoa viimeisellä raskauskolmanneksella. Raskausajan verenvuoto ja sen aiheuttaja onkin aina syytä tutkia.

”Jos verisiä vuotoja on useampia, tilannetta joudutaan usein seuraamaan sairaalan osastolla. Lähes puolella niistä, joilla todetaan etinen istukka, vuotoja on kuitenkin vain kerran”, sanoo Mikola.

Sektio lisää etisen istukan riskiä

Etistä istukkaa esiintyy muita enemmän naisilla, joille on tehty jokin kohtutoimenpide, kuten sektio tai kaavinta.

”Etiselle istukalla altistavat myös hedelmöityshoidot, aiempi etinen istukka, tupakointi, monisikiöraskaus ja monisynnyttäneisyys”, listaa Mikola.

Etinen istukka estää alatiesynnytyksen

Jos istukka sijaitsee loppuraskaudessa edelleen kohdunsuun päällä, alatiesynnytys on poissuljettu. Sektio tehdään yleensä siinä vaiheessa, kun 37 raskausviikkoa on täynnä.

”Jos kyseessä on marginaalinen etinen istukka, alatiesynnytys on sallittu, ja niukka vuoto yleensä loppuukin, kun vauvan pää alkaa painaa kohdunsuuta”, Mikola toteaa.

Etinen istukka – myös marginaalinen sellainen – lisää verenvuodon riskiä niin alatiesynnytyksessä kuin sektiossakin. Tämä riski huomioidaan synnytystä suunniteltaessa.

Lähteet:
HUS Naistenklinikka Synnytysopin opas
Terveyskirjasto – Etinen istukka

Mitä mieltä olet artikkelista?