Sikiö tarvitsee lapsivettä keuhkojensa kehitykseen, mutta joskus sitä on kohdussa liian vähän. Tämä voi johtua useista syistä, joista toiset ovat kohtalokkaampia kuin toiset. Loppuraskaudessa vähäinen lapsiveden määrä ei itsessään ole vaarallista.

Viimeksi päivitetty 13.11.2020

Lapsiveden normaali määrä vaihtelee suuresti raskaudesta ja sen vaiheesta riippuen. Vettä voi olla joitakin desilitroja tai jopa muutama litra. Liian vähäinen lapsivesi voi kertoa sikiön ongelmista erityisesti raskauden alkuvaiheessa.


 

 


”Jos lapsivettä on liian vähän, sitä joko muodostuu niukasti tai se valuu pois sikiökalvojen puhkeamisen seurauksena”, kertoo Taysin naistentautien ja synnytysten vastuualueen osastonylilääkäri Jukka Uotila.

Syynä voi olla poikkeavuus munuaisissa

Raskausviikoista 16-17 alkaen lapsivesi on Uotilan mukaan käytännössä yksinomaan sikiön virtsaa. Jos lapsivettä on alun alkaenkin liian vähän, syynä voi olla vakava poikkeavuus sikiön munuaisissa tai muissa virtsateissä.

”Tällöin normaali virtsan eritys ei onnistu, ja lapsivettä on hyvin niukasti tai se puuttuu kokonaan”, Uotila sanoo.

Lapsiveden vähäinen määrä voi johtua myös sikiökalvojen puhkeamisesta tai myöhemmässä raskauden vaiheessa istukan heikosta toiminnasta.

”Tällöin sikiö ohjaa verenkiertoaan vähemmän tärkeistä munuaisista tärkeämpiin elimiin. Näin tapahtuu myös yliaikaisessa raskaudessa”, kertoo Uotila.

Sikiön keuhkot tarvitsevat lapsivettä

Sikiö tarvitsee lapsivettä keuhkojensa kehitykseen: keuhkorakkulat tarvitsevat lapsiveden aiheuttama painetta kehittyäkseen normaalisti. Varhainen vedettömyys onkin yleensä kohtalokasta erityisesti, jos se yhdistyy munuaisten kehityshäiriöihin.

”Tällöin lapsi yleensä menehtyy pian syntymänsä jälkeen, vaikka raskaus etenisi täysiaikaiseksi. Ennuste saattaa olla parempi, jos kohtu ei ole täysin vedetön”, Uotila sanoo.

Hyvin varhainen lapsiveden meno kohtalokasta

Ennuste on huono myös, jos sikiökalvot puhkeavat raskauden varhaisessa vaiheessa, erityisesti ennen 20. raskausviikkoa. Jos taas lapsivesi menee hieman myöhemmin, 24. raskausviikon jälkeen, se ei enää johda ongelmiin keuhkojen kehittymisessä.

”Loppuraskaudessa lapsiveden vähäinen määrä itsessään ei ole vaarallista, mutta sen taustalla oleva syy voi aiheuttaa sikiölle ongelmia”, Uotila toteaa.

Istukan toiminnan ja sikiön voinnin tarkkailua

Lapsiveden määrää arvioidaan ultraäänitutkimuksissa. Niissä mitataan yksittäisten syvimpien lapsivesitaskujen syvyys tai lasketaan niin sanottu lapsivesi-indeksi. Odottaja itse ei yleensä pysty päättelemään, onko vettä sopivasti vai liian vähän.

Jos loppuraskauden aikana lapsivettä havaitaan olevan vähän, tilannetta seurataan istukan toimintaa ja sikiön vointia tarkkailemalla. Jos veden vähäinen määrä johtuu ennenaikaisesta lapsivedenmenosta, tarkkaillaan myös mahdollisia infektion merkkejä.

”Näissä tilanteissa pohdittavaksi tulee kysymys, olisiko sikiön parempi olla kohdun ulkopuolella vai jatkaa kasvuaan kohdussa. Synnytyksen käynnistäminen saattaa tulla kyseeseen”, Uotila sanoo.

Mitä mieltä olet artikkelista?