Tulehduskipulääkkeiden syöminen raskauden aikana voi altistaa raskauden keskeytymiselle.

Viimeksi päivitetty 8.9.2011

Tämän vuoksi kyseisten lääkkeiden käytössä pitää raskauden aikana olla erityisen varovainen tai pidättäytyä niistä kokonaan, kanadalaistutkijat suosittavat tuoreessa tutkimuksessaan.

 

Asetyylisalisyylihappoa lukuun ottamatta tulehduskipulääkkeiden käyttö liittyi yli kaksinkertaiseen raskauden spontaanin keskeytymisen vaaraan. Suurimmat riskit liittyivät diklofenaakkiin ja naprokseeniin, joihin liittyi kolminkertainen riski, mutta myös selekoksibit, ibuprofeeni ja rofekoksibi ja lääkkeiden yhteiskäyttö lisäsivät riskiä.

 

Myös epämuodostumien riski kasvaa

 

Tulokset ovat tärkeitä, sillä tulehduskipulääkkeet ovat yksi yleisimmistä lääkkeistä, joita käytetään myös raskauden aikana. Tulehduskipulääkitykset saattavat suurentaa myös lasten epämuodostumien riskiä, aiemmista tutkimuksista tiedetään.

 

Tutkimus julkaistiin Kanadan lääkäriliiton CMAJ-lehdessä. Siihen poimittiin Quebecin raskausrekisteristä 4 700 spontaanin raskaudenkeskeytymisen kohdannutta naista, joista reseptitietojen perusteella vajaat kahdeksan prosenttia oli käyttänyt tulehduskipulääkkeitä raskauden aikana. Jokaista heitä kohden valittiin kymmenen verrokkia, joista lääkkeitä oli määrätty vajaalle kolmelle prosentille.

 

Copyright 2011 Uutispalvelu Duodecim
(CMAJ 2011;DOI:10.1503/cmaj.110454)
http://www.cmaj.ca/

Kuva: iStockphoto

 

Lue myös:

Harkintaa särkylääkkeiden käyttöön

 

Mitä mieltä olet artikkelista?