Odotus ei aina suju ongelmitta. Raskausmyrkytys vaanii varsinkin raskausajan viimeisillä viikoilla. Onneksi myrkytysoireet johtavat vain harvoin vakaviin seuraamuksiin.

Viimeksi päivitetty 18.7.2008

 Raskausajan verenpainemittaus

Raskausmyrkytyksiä seulotaan esimerkiksi verenpainemittauksilla.

Raskausmyrkytys

Raskausmyrkytys, jota nykyään kutsutaan mieluummin pre-eklampsiaksi, on yksi yleisimmistä odottavan äidin ja lapsen hyvinvointia uhkaavista sairauksista. Sen oireita ovat:
– äidin verenpaineen nousu
– munuaisten toiminnan heikkeneminen ja valkuaisen erittyminen virtsaan
– maksan toiminnan häiriöt
– veren hyytymisjärjestelmän häiriöt.
Suurin osa pre-eklampsiatapauksista on lieviä ja vain noin 1 % odottavista äideistä saa vaikeita oireita. Syytä ei vielä tiedetä, mutta perinnölliset taipumukset ovat vahvat. Pre-eklampsia on ennen kaikkea ensisynnyttäjien sairaus, mutta sitä voi esiintyä myös aikaisemmin synnyttäneillä. Usein oireet alkavat viimeisellä raskauskuukaudella, mutta niitä voi ilmaantua myös aikaisemmin (20. raskausviikosta alkaen).
Äidin verenpainetta seurataan koko raskauden ajan ja jos se kohoaa korkeaksi, voi istukan verenkierto heikentyä ja lapsen kasvu hidastua. Jos äidin virtsassa havaitaan valkuaisaineita, siirretään äiti yleensä sairaalaan tehostettuun seurantaan, jossa lapsen sydänääniä ja kasvua seurataan päivittäin. Jos lapsen kasvu pysähtyy tai sydänäänissä todetaan merkittäviä poikkeavuuksia, joudutaan synnytys käynnistämään ennen laskettua aikaa.
Usein synnytys käynnistetään myös äidin oireiden takia, vaikka vauvalla on kaikki ihan hyvin. Huolellisen seurannan ja hoidon ansiosta raskaudet päättyvät yleensä onnellisesti terveen lapsen syntymään, vaikka raskauden loppuvaiheessa olisikin ollut pre-eklampsian oireita.
Teksti Sirkku Alaranta, proviisori ja Päivi Härkki, naistentautien erikoislääkäri
Mitä mieltä olet artikkelista?