Sikiön paino: 3600 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 36 cm
Koko pituus: 51 cm

Viimeksi päivitetty 18.1.2019

Raskausviikon 41. alussa sikiö on 38 viikkoa vanha. Laskettu aika on nyt, mutta tosiasiassa vain 4% lapsista syntyy laskettuna aikana. Äidille viime hetkien odotus voi olla vaikeaa, mutta muista – olet jo odottanut yhdeksän kuukautta!

Useimmat lapset syntyvät 38 viikkoa 2 päivää hedelmöittymisen jälkeen. Sikiö on nyt valmiiksi kehittynyt ja kypsynyt, mutta se voi hyvinkin haluta lykätä maailmaantuloaan vielä muutamia päiviä tai jopa viikkoja.

Laskettu aika on 40+0, mutta tosiasiassa vain harva lapsi syntyy silloin: tutkimusten mukaan noin 4%.

Leppoisan pullea ulkomuoto

Napanuora voi nyt olla jopa yli metrin pituinen, mikä tosin on melko harvinaista. Sikiön suuri maksa tekee sen vatsasta leppoisan pyöreän näköisen. Rintakehä erottuu aiempaa selvemmin ja keuhkot jatkavat surfaktantin tuottamista: surfaktantti helpottaa uloshengittämistä ja ehkäisee keuhkopussien paunumista kasaan. Iho on yhä läpikuultavan ohut ja ryppyinen.

Vauvasi kyynelkanavat eivät ole vielä täysin kehittyneet, joten kun se itkee ensimmäisinä viikkoinaan, kyyneleitä ei valu laisinkaan.

Synnytyksen alkaminen on
arvoitus tieteelle

Joillekin nämä viimeiset päivät voivat olla todellinen kärsivällisyystesti. Mutta muista, että vasta 42. viikon jälkeen syntyneet lapset lasketaan yliaikaisiksi.

Jännittäminen voi tehdä sinut väsyneeksi ja ärtyneeksi. Jotkut kokevat rasitteena kaikki lähellä olevat ihmiset kommentteineen ja uteluineen.

Tilannetta helpottaa, jos osaat ottaa kommentit hellänä huolenpitona. Laita kotiasi valmiiksi tulevaa lähtöä ja myöhempää kotiinpaluuta varten, ja iloitse pian koittavasta tähtihetkestä. Muista, että pääosassa olet sinä itse, sinun kehosi, sinun supistuksesi.

Edes tiede ei vielä tiedä, mikä tarkalleenottaen käynnistää synnytyksen. Se on yhä yksi elämän suuria, ratkaisemattomia arvoituksia. Mutta sinä huomaat kyllä, kun se tapahtuu!

Haluatko sähköpostiisi kiinnostavaa tietoa raskautesi etenemisestä ja lapsesi kehityksestä? Tilaa vau.fi:n uutiskirje, ja samalla osallistut ihanien palkintojen arvontaan!

Odottajien keskustelut foorumilla lasketun ajan mukaan

Pst! Käy hakemassa oma, ilmainen Vauvan odotus -oppaasi apteekista. Löydä lähin apteekkisi!

Kaikki kuvat raskausviikoista © Sandviks AS. Kuvien kopiointi ja käyttö muualla kielletty.

Mitä mieltä olet artikkelista?