32. raskausviikosta puhutaan, kun raskaus on kestänyt 31 viikosta ja 0 päivästä 31 viikkoon ja 6 päivään (31+0 – 31+6).
Sikiön paino: 1750 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 27,5 cm
Koko pituus: 37 cm

Viimeksi päivitetty 18.4.2019

Raskausviikon 32. alussa sikiö on 29 viikkoa vanha. Se hikkaa usein, ja sinäkin tunnet pienet nykivät liikkeet mahassasi. Hellyyttävällä nikottelulla on myös tarkoituksensa: se valmentaa sikiön keuhkoja hengittämiseen! Sinä saatat kokea ennakoivia supistuksia – ne ovat kehosi tapa valmistautua tulevaan synnytykseen.

Sikiö harjoittelee jo uutterasti nielemistä, ja pissaa sen vuoksi puolisen litraa virtsaa lapsiveteen joka päivä. Ei ehkä kuulosta kovin hygieeniseltä, mutta muista, että lapsivesi uusiutuu joka kolmas tunti.

Kun sikiö nielee lapsivettä, sen suolisto täyttyy sikiön ensimmäisellä ulosteella, mekoniumilla, jota kutsutaan myös lapsenpihkaksi. Useimmilla lapsilla ensimmäinen uloste tulee jo muutaman tunnin kuluttua syntymästä.

Tunnetko, kun sikiö hikkaa?

Lapsellasi on nyt usein hikka, ja sinä voit tuntea sen pienet, rytmiset liikkeet omalla kehollasi. Hikka ei ole sikiölle vaiva, vaan sillä on tärkeä tarkoitus: se on harjoitus, joka auttaa keuhkoja valmistautumaan hengitykseen. Kun sikiö nikottelee, sen pallea puristuu kasaan ja keuhkotilavuus kasvaa. Sikiön hikkaamista seuraavat usein sen hengitysharjoitukset.

Sikiö reagoi, jos voimakas valo paistaa yhä ohuemmaksi käyvän kohdunseinämän läpi. Joskus sikiö voi kurkottautua valonlähdettä kohti tai yrittää seurata sitä silmillään.

Ennakoivat supistukset valmistavat kohtua

Tässä vaiheessa raskautta monet naiset alkavat tuntea ennakoivia supistuksia. Ennakoivassa supistuksessa vatsalihakset jännittyvät ja maha muuttuu ”kiinteäksi palloksi”. Ennakoivat supistukset eivät ole kivuliaita (ainakaan kovin kivuliaita), eikä niitä pysty kontrolloimaan tahdonvoimalla. Niiden avulla kehosi harjoittelee pian koittavaa synnytystä.

Ennakoivat supistukset eroavat oikeista supistuksista siinä, että ne ovat epäsäännöllisiä ja saattavat kadota jo sillä, että vaihdat asentoa tai liikut. Oikeat supistukset sen sijaan eivät katoa minnekään, vaan niiden voimakkuus kasvaa tasaisesti.

Jos odotat kaksosia, on kohtusi todennäköisesti nyt yhtä iso kuin laskettuna aikana synnyttävän yhden lapsen äidin!

Haluatko sähköpostiisi joka viikko ajankohtaista ja kiinnostavaa tietoa raskautesi etenemisestä? Tilaa vau.fi:n uutiskirje, ja samalla osallistut ihanien palkintojen arvontaan!

Mitä mieltä olet artikkelista?