35. raskausviikosta puhutaan, kun raskaus on kestänyt 34 viikosta ja 0 päivästä 34 viikkoon ja 6 päivään (34+0 – 34+6).
Sikiön paino: 2300 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 30 cm
Koko pituus: 41 cm

Viimeksi päivitetty 18.4.2019

Raskausviikon 35. alussa sikiö on 32 viikkoa vanha. Se harjoittelee kohdussa nukkumisen ja valveillaolon eroa. Monet äidit jäävät tällä tai tulevalla viikolla äitiyslomalle: nyt on akkujen lataamisen aika ennen tositoimiin käymistä!

Silmien väri yhä arvoitus

Eurooppalaista sukujuurta olevan sikiön silmien väri on tässä vaiheessa tavallisesti sininen. Se johtuu siitä, että silmien pigmentoituminen ei ole vielä valmis. Silmien värin kehittyminen vaatii, että silmä altistuu valolle: Silmien väri vakiintuu pysyväksi yleensä vasta, kun lapsi lähestyy toista ikävuottaan. Muiden etnisten ryhmien lapsille on tavanomaista, että silmät voivat olla syntymästä saakka ruskeat.

Sikiön silmät avautuvat, kun se on hereillä ja sulkeutuvat, kun se nukkuu. Näin sikiö harjoittelee unen ja valveen vaihtelua – tarpeellinen taito syntymän jälkeen.

Yhä ”hieman ennenaikainen”

Jos lapsesi syntyisi tällä viikolla, se laskettaisiin keskosena enää ”hieman ennenaikaiseksi”. Hieman ennenaikaisia ovat kaikki ennen 37. raskausviikkoa syntyneet lapset – siitä eteenpäin vauva on täysiaikainen. Joutuisitte todennäköisesti viettämään vauvasi kanssa muutamia päiviä tarkkailussa ennen kotiinpääsyä.

Hieman ennenaikaiset vauvat eivät välttämättä tarvitse lainkaan erityisiä hoitotoimenpiteitä, mutta syöminen usein käynnistyy täysiaikaisia hitaammin. Myös keltaisuutta saattaa ilmetä – vauvan maksa ei ole vielä kehittynyt niin valmiiksi, että se osaisi hajottaa punasolujen hajoamistuotteena syntyvää bilirubiinia. Sinivalohoidolla tilanne saadaan kuitenkin korjattua.

Äitiysvapaalla – viimeinkin!

Koska äitiysvapaa alkaa 30–50 arkipäivää ennen laskettua aikaa, useimmat äidit jäävät tällä tai viimeistään tulevalla viikolla äitiysvapaalle.

Jotkut ovat joutuneet jäämään liitoskipujen tai selkävaivojen vuoksi sairauslomalle jo aikaisemmin, mutta nyt alkaa se virallinen äitiysvapaa. Joko olet miettinyt, miten haluat sen kuluttaa?

Kannattaa nauttia tästä sinulla olevasta ajasta, varsinkin jos odottamasi lapsi on esikoisesi: tee kaikkia niitä asioita, joille pian ei ole enää aikaa! Lue kirjoja, käy elokuvissa, kävele mielipaikoissasi ja nuku paljon. Tee lempiruokiasi, pelaa vielä yksi peli ja tapaa ystäviä ja sukulaisia. Tee hankintoja tulevalle lapsellesi ja pakkaa sairaalakassi Mikä ikinä saakin sinun akkusi ladattua, se on juuri sopivaa tekemistä sinulle. Ala myös luonnostella mielessäsi omaa synnytystoivelistaasi.

Rinnat valmistautuvat maidontuotantoon

Olet ehkä huomannut, että rinnoistasi tihkuu hiukan nestettä. Hormonit saavat rintasi paisumaan ja maitorauhaset täyttymään maidolla – näin kehosi valmistautuu tulevan lapsesi syntymään.

Tätä ensimmäistä, väriltään kellertävää ternimaitoa kutsutaan kolostrumiksi, ja se on täynnä vasta-aineita ja erittäin ravitsevaa. Sen täytyy ollakin, sillä vastasyntyneen vatsa ei ole marmorikuulaa suurempi, joten sinne mahtuu kerrallaan vain muutama millilitra maitoa. Ei kannata siis olla huolissaan maidon riittämisestä.

Kohdunpohjan korkeus häpyluusta (sf-mitta) on n. 31 cm.

Mitä mieltä olet artikkelista?