Liitoskivut on raskausaikana melko yleisiä. Niitä esiintyy n. 10 % odottajista. Toisilla kivut ovat lievempiä, toisilla kivut häiritsevät päivittäistä elämää.

Viimeksi päivitetty 13.8.2022

Mistä liitoskivut johtuvat?

Raskauden aikaiset liitoskivut johtuvat kudoksia pehmittävän relaksaani-hormonin aiheuttamasta häpyluuliitoksen löystymisestä. Relaksaanin tarkoitus on valmistaa naisen elimistö synnytykseen pehmittämällä kudoksia.Häpyluuliitos sijoittuu häpyluun väliin. Liitos on raskauden aikana jopa kaksinkertainen normaalitilanteeseen verrattuna.

Häpyluuliitoksen löystymisen sivuoireena voi syntyä liitoskipua. Näin tapahtuu noin 10 prosentille odottajista.

Missä raskauden vaiheessa liitoskivut tyypillisesti ilmenevät?

Liitoskipuja voi ilmetä jo alkuraskauden aikana, ensimmäisellä kolmanneksella. Liitoskivuille on kuitenkin tyypillistä, että kivut voimistuvat raskauden loppua kohden. Kun odottajalle kertyy lisää painoa, myös häpyluuliitokseen kohdistuu enemmän rasitusta.

Kivut häviävät muutamassa kuukaudessa synnytyksen jälkeen.

Miltä häpyluuliitoskipu tuntuu?

Liitoskivut voivat äärimmäisessä tapauksessa estää kävelemisen kokonaan. Kipu tuntuu häpyluun kohdalla, alavatsassa, alaselässä, reisissä tai nivustaipeessa.

Nimimerkki Tettemi kertoo häpyliitoskivuistaan Vau-foorumilla. Liitoskivut äityivät hänen tapauksessaan niin pahoiksi, ettei hän pystynyt tekemään istumatyötä.

”Varsinkin siinä loppuvaiheessa kivut yltyivät aika pahaksi. Jouduin olemaan 2 viikkoa sairaslomalla, kun en voinut tehdä istumatyötä. Aina hetken pystyi olemaan jossain asennossa, ja sit piti vaihtaa.”

Myös muut odottajat kertovat, miltä liitoskivut tuntuvat:

”Kipu tuntui kävelyn aikana, tai jopa kun nousin ylös sohvalta. Kaikki venyy”, nimimerkki Manefa kirjoittaa.

”Kivut äityy öisin tosi pahaksi. Esim. vessaan meno on menomatkalla ihan hirveetä, mutta takaisin tullessa on jo paljon helpompaa. Ihan kuin vetreytyisi jotenkin”, nimimerkki Lyydia-xxx12 kirjoittaa.

Näin hoidat liitoskipua

Liitoskipuihin ei ole olemassa suoranaista hoitomuotoa. Oireiden häiritessä lepo ja särkylääkkeet (parasetamoli, ibuprofeeni) auttavat.

Tyyny polvien välissä saattaa auttaa kipuihin nukkuessa. Lantion tukivyötä voi käyttää kivun hoitoon, sillä se tukee kohtua ja vähentää painetta kohdun alueella.

Jos kipu vaikeuttaa jokapäiväistä elämää tai aiheuttaa alaraajojen puutumista, on syytä mennä lääkäriin.

Lähde: Terveyskirjasto

Mitä mieltä olet artikkelista?