24. raskausviikosta puhutaan, kun raskaus on kestänyt 23 viikosta ja 0 päivästä 23 viikkoon ja 6 päivään (23+0 – 23+6).
Sikiön paino: 500 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 20 cm
Koko pituus: 28 cm

Viimeksi päivitetty 18.4.2019

Raskausviikon 24. alussa sikiö on 21 viikkoa vanha. Kovat äänet saattavat saada sen säpsähtämään ja potkaisemaan kohdun seinämää – huomaat sen kyllä!

Äidille on luvassa aivan piakkoin sokerirasituskoe, sillä se tehdään yleensä raskausviikkojen 24.–28. aikana.

Kova ääni saa sikiön säikähtämään

Oven pamahdus, koiran haukahdus, porakoneen jyrähdys tai vaikkapa imurointi – mikä tahansa riittävän kova ääni saattaa nyt säikäyttää kohdussa kelluttelevan sikiösi niin, että palkkiona on napakka potku.

Toisaalta potkut ovat hyvä merkki – ne kertovat, että kaikki on kuten pitääkin. Ehkä silti voit jättää moottorisahan heiluttelun muille, ja keskittyä rauhallisempiin tehtäviin? Ylipäänsä sikiön liikkeet muuttuvat koko ajan koordinoidummiksi, sillä uusia hermosyitä yhdistyy jatkuvasti hermoverkostoon.

Keukot jatkavat kehittymistään

Keuhkoissa puolestaan kehittyy näillä viikoilla tärkeää ainetta nimeltä surfaktantti. Sen ansiosta keuhkot eivät mene kasaan, kun lapsi hengittää ulos, vaan keuhkoihin jää aina jonkin verran ilmaa.

Surfaktantin puute on yksi suurimpia vaaroja, jos lapsi syntyy ennenaikaisena. Jos ennenaikainen synnytys uhkaa, sikiölle annetaan steroideja sisältävä ruiske, joka kehittää lapsen keuhkoja hieman nopeammin.

Sokerirasituskoe

Sokerirasituskoe tehdään melkein kaikille odottaville äideille, ja sen avulla selvitetään, onko raskaana oleva nainen riskiryhmässä raskausdiabeteksen saamiseen. Tavallisesti sokerirasituskoe otetaan raskausviikoilla 24–28., ja kokeen ottaminen kestää 2–3 tuntia.

Lue lisää sokerirasituskokeesta täältä!

Kuuntele vau.fi podcast sokerirasituskokeesta: 

Laula vauvallesi!

Vaikka se voi tuntua hieman höpsöltä, mahassa asuvalle vauvalle kannattaa jutella ja laulella. Tutkimukset osoittavat, että lapsi tuntee äitinsä äänen syntymän jälkeen – äidin ääni kuuluu kohdussa huomattavasti muita ääniä voimakkaampana.

Lapsi voi myös tunnistaa isän ja muita henkilöitä, jotka ovat puhuneet tai laulaneet sille. Jos teillä on jokin erityinen laulu tai pieni tarina, jota olette kertoneet sikiölle useita kertoja raskauden aikana, lapsi on todennäköisesti tottunut kuulemaan sen ja rauhoittuu sen myötä myös syntymän jälkeen. Esimerkiksi kehtolaulu on erinomainen osa iltarutiineita ja levolle rauhoittumista – samasta laulusta vauva tulee pitämään myös synnyttyään.

Haluatko sähköpostiisi joka viikko ajankohtaista ja kiinnostavaa tietoa raskautesi etenemisestä? Tilaa vau.fi:n uutiskirje, ja samalla osallistut ihanien palkintojen arvontaan!

Mitä mieltä olet artikkelista?