34. raskausviikosta puhutaan, kun raskaus on kestänyt 33 viikosta ja 0 päivästä 33 viikkoon ja 6 päivään (33+0 – 33+6).
Sikiön paino: 2100 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 29 cm
Koko pituus: 39 cm

Viimeksi päivitetty 18.4.2019

Raskausviikon 34. alussa sikiö on 31 viikkoa vanha. Sikiön aivotoiminta on nyt edistynyt sille tasolle, että se alkaa nähdä unia. Odottavan äidin unet puolestaan katkeilevat entistä tiheämmin, sillä kohtu painaa virtsarakkoa ja sen myötä pissahätä herättää useita kertoja yössä.

Nopean kasvun viikot jatkuvat, ja sikiö kerää itselleen rasvakerrosta. Hermoyhteydet ja aivojen poimut ovat kasvaneet nyt siihen pisteeseen, että sikiö alkaa nähdä unia: tätä on pystytty tutkimaan seuraamalla sikiön aivoaaltoja ja silmien liikkeitä.

Tiedetään, että tältä viikolta eteenpäin sikiö pystyy kokemaan unessa REM-vaiheen (Rapid Eye Movement), jonka yleisesti katsotaan olevan edellytys unien näkemiselle. Mutta mistä sikiö uneksii – sitä me emme tiedä!

Sikiön pupillit alkavat nyt myös reagoida valoon. 

Nuku vasemmalla kyljelläsi

Monien odottajien yöuni muuttuu viimeistään tässä vaiheessa raskautta levottomaksi. Maha alkaa painaa ja kiristää keskivartaloa, eikä sisällä muljahteleva lapsi helpota oloa. Suureksi kasvanut kohtu painaa virtsarakkoa, joten pissalla on käytävä usein.

Monet nukkuvat paremmin, kun sängyssä on monta tyynyä: yksi polvien välissä ja toinen vatsan alla ”tasapainottamassa” mahaa kohti vartalon keskusta..

Fysiologisesti katsottuna odottajalle ihanteellisin nukkumisasento on vasemmalla kyljellä, tyyny tai muu tuki vatsan alla. Se on paras asento verenkierrolle ja munuaisten toiminnalle. Myös virtsarakkoon kohdistuva paine on tässä asennossa vähäisin.

Maaginen maha

Mahasi on jo niin näkyvä, että sitä on vaikea erehtyä luulemaan muuksi kuin raskausmahaksi. Pyöreässä raskausmahassa on jotain maagista ja puoleensavetävää, se kääntää katseet ja saa myös monet hapuilemaan kosketusta. Muista kuitenkin, että sinun kehosi on yhä sinun, ja sinä päätät, kuka sinua saa koskettaa.

Myös kommentit mahastasi, sen kasvamisesta ja ehkä muodostakin ovat varmasti tulleet tutuiksi. Yleensä kommenteilla tarkoitetaan pelkkää hyvää, ja raskauden seuranta on ihmislajiin syvälle kirjoitettua kiinnostusta – onhan kyseessä selviytymisemme edellytys. Silti joskus kommentit voivat satuttaa herkkää äidin mieltä – anna itsellesi oikeus myös harmin tunteisiin, jos koet että sinua on loukattu.

Haluatko sähköpostiisi kiinnostavaa tietoa raskautesi etenemisestä ja lapsesi kehityksestä? Tilaa vau.fi:n uutiskirje, ja samalla osallistut ihanien palkintojen arvontaan!

Mitä mieltä olet artikkelista?