31. raskausviikosta puhutaan, kun raskaus on kestänyt 30 viikosta ja 0 päivästä 30 viikkoon ja 6 päivään (30+0 – 30+6).
Sikiön paino: 1600 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 26,5 cm
Koko pituus: 36 cm

Viimeksi päivitetty 18.4.2019

Raskausviikon 31. alussa sikiö on 28 viikkoa vanha. Aivot poimuttuvat yhä tiukemmin, ja sikiö tulee tietoisemmaksi itestään ja maailmasta. Monet sikiöt kääntyvät tässä vaiheessa pää alas päin, valmistautuen synnytykseen.

Aivojen pintakerroksen aivopoimut kehittyvät yhä tiukemmin uurtuneiksi. Tutkijoiden mukaan älykkyys on lähtöisin juuri tästä uloimmasta aivokerroksesta. Poimuttuminen lisää aivojen uloimman kerroksen pinta-alaa, joten siihen mahtuu enemmän aivosoluja kuin sileään pintaan mahtuisi.

Jo nyt sikiön aivot kontrolloivat rytmisiä hengitysharjoituksia, ja sikiö säätelee itse lämpötilaansa. Ensimmäisen elinvuoden aikana vauvan aivojen tilavuus lähes kolminkertaistuu!

Hiukset näkyvillä

Untuvakarvoitus alkaa hävitä, mutta pisimpään se säilyy selässä ja olkapäillä. Sikiöllä on nyt jo selvästi erottuvat hiukset päässä.

Ihonalainen rasvakerros paksuuntuu päivä päivältä ja silottaa ihon. Rasva eristää ja toimii energianlähteenä – vauvojen paino useimmiten putoaa syntymän jälkeisinä viikkoina, ja rasva on tärkeää tänä aikana. Vastasyntyneellä on erityisen paljon lämpöä tuottavia, ruskeita rasvasoluja.

Pää alas päin

Sikiö liikkuu niin paljon kuin yhä on mahdollista, päivä päivältä ahtaammaksi käyvässä kohdussa. Se potkii jaloillaan ja jyskyttää käsillään.

Jotkut sikiöt alkavat nyt kääntää itseään pää alaspäin. Kääntymisen huomaat siitä, että potkut alkavat suuntautua yhä enemmän kylkiluihin ja palleaan – saatat myös tuntea kovan päälaen jomman kumman lonkkasi tienoilla.

Lantion löystyminen ja liitoskivut

Kiireinen päivä ja puuhakkuus voivat kostautua iltaa kohti, kun tunnet kipuja lantion seudulla.

Lantion löystyminen on yleinen vaiva, jonka synnytystä valmisteleva relaksiini-hormoni aiheuttaa.

Noin joka kymmenes odottaja saa myös riesakseen liitoskivut – hieman yleisempiä ne ovat uudelleensynnyttäjillä kuin esikoistaan odottavilla.

Liitoskipu tuntuu pistävänä tai viiltävänä kipuna nivustaipeen tienoilla.

Suonikohjut ja peräpukamat

Joitakin odottajia vaivaavat erityisesti jalkojen suonikohjut. Taipumus suonikohjuihin on perinnöllistä, mutta niitä voi raskauden aikana ilmestyä myös ”yllättäen”. Raskaana ollessa kehon nestemäärä tavanomaista suurempi, ja samanaikaisesti hormonit veltostuttavat osaa lihaksistosta. Tämän johdosta verisuonten läpät, jotka kuljettavat verta takaisin sydämeen, toimivat huonommin ja verenkierto hidastuu. Syntyy suonikohjuja – ja peräpukamia.

Yritä olla seisomatta kerralla pitkää aikaa. Jos pystyt istumaan jalat vatsaa korkeammalla, se on hyväksi avuksi. Silloin veri virtaa helpommin takaisin sydämeen.

Mitä mieltä olet artikkelista?