26. raskausviikosta puhutaan, kun raskaus on kestänyt 25 viikosta ja 0 päivästä 25 viikkoon ja 6 päivään (25+0 – 25+6).
Sikiön paino: 800 g
Sikiön pituus päästä peppun (CRL): 22 cm
Koko pituus: 30 cm

Viimeksi päivitetty 18.4.2019

Raskausviikon 26. alussa sikiö on 23 viikkoa vanha. Silmäripset ilmestyvät silmäluomiin ja sikiö kasvaa päivä päivältä isommaksi. Äidin mahaa nopea kasvu ja ihon venyminen saattaa kutittaa.

Silmäripset ilmestyvät luomiin tällä viikolla ja silmät alkavat pian räpytellä kohdun pimeydessä. Aivot kasvavat edelleen nopeasti, ja pitempiä hiuksia alkaa kasvaa päähän. Sikiö näyttää jo hyvin sopusuhtaiselta pieneltä vauvalta.

Jos lapsesi sattuisi syntymään ennenaikaisesti, näillä viikoilla sillä on jo hyvät mahdollisuudet selviytyä. Mahdollisuus turvalliseen synnytykseen kasvaa jokaisena päivänä, jonka sikiö viettää kohdussa.

Kutittaako mahaasi?

Ihon kutinaa voi esiintyä erityisesti alavatsan iholla, kun iho venyy kasvavan raskauden myötä. Älä raavi, vaan hiero öljyä tai rasvaista voidetta kutisevalle iholle – voit myös kokeilla viilentävää aloe vera -geeliä.

Hierominen vilkastuttaa verenkiertoa ja lieventää vaivoja. Sopivan voiteen löytämiseksi voit kysyä neuvoa apteekista.

Loppuraskaudesta, noin 30. raskausviikon jälkeen ilmestyvä voimakas kutina voi viitata raskaushepatoosiin. Jos epäilet sitä, ole yhteydessä neuvolaan tai äitiyspoliklinikkaan!

Pukeudu luonnonkuituihin, pese hajusteetta

Vaatteiden materiaali ja käytetty pesuaine saattavat myös herkistää kutinalle.

Käytä vaatteina mieluiten väljiä luonnonkuituvaatteita, ja pese vaatteet hajusteettomalla ja zeoliitittomalla pyykinpesuaineella – ja annostele pesuainetta maltilla. Huuhteluaineen sijasta voisit kokeilla vaikka pyykkietikkaa?

Haluatko sähköpostiisi joka viikko ajankohtaista ja kiinnostavaa tietoa raskautesi etenemisestä? Tilaa vau.fi:n uutiskirje, ja samalla osallistut ihanien palkintojen arvontaan!

Odottajien keskustelut foorumilla lasketun ajan mukaan

Pst! Käy hakemassa oma, ilmainen Vauvan odotus -oppaasi apteekista. Löydä lähin apteekkisi!

Kaikki kuvat raskausviikoista © Sandviks AS. Kuvien kopiointi ja käyttö muualla kielletty.

Mitä mieltä olet artikkelista?