RV 9 | 9. raskausviikko | raskausviikko 9
Yhdeksännestä (9.) raskausviikosta puhutaan, kun raskaus on kestänyt 8 viikosta ja 0 päivästä 8 viikkoon ja 6 päivään (8+0 – 8+6).
Alkion paino: 0,5 g
Alkion pituus: 15-22 mm

Viimeksi päivitetty 19.12.2022

9. raskausviikolla vadelman kokoinen alkio muistuttaa jo keskeisiltä osiltaan aivan ihmistä.


 

 


Sisäelimet kehittyvät huimalla vauhdilla, eivätkä kasvuvauhtinsa vuoksi mahdu kokonaan alkion sisälle – ne työntyvät napanuoraan ja palaavat takaisin vasta noin 12. raskausviikolla.

Odottava äiti saattaa tuntea kohdun venymisen terävinä kipupistoina. Myös huimaus on tyypillinen oire näillä viikoilla.

Alkion 9. raskausviikko

Aivot ja raajat kasvavat

Yhdeksännen viikon alussa alkio on kuuden viikon ikäinen. Aivot kasvavat nyt nopeasti ja aivojen eri osat erottuvat selkeästi. Hormonien tuotantoa säätelevä aivolisäke on alkanut kehittyä.

Tällä viikolla myös sormet, varpaat ja kyynärpäät alkavat kasvaa. Vartalo vahvistuu ja pää muuttuu pyöreämmäksi. Alkio näyttää jo pieneltä ihmiseltä, vaikka ei olekaan mansikkaa suurempi.

Sisäelimet työntyvät napanuoraan

Ruokatorvi ja henkitorvi kehittyvät, ja pienet keuhkojen alut syntyvät. Munuaiset ja virtsatiet muodostuvat. Suolisto alkaa kasvaa, mutta koska se on liian suuri mahtuakseen sikiön vatsaan, se työntyy napanuorassa olevaan pussiin. Noin 12. viikolla suolisto siirtyy takaisin vatsaan.

Vastuu verisolujen tuotannosta siirtyy tällä viikolla ruskuaispussilta alkion maksalle. Ruskuaispussia ei tarvita enää, joten se surkastuu pois.

Kasvojen ensi piirteet

Alaleuka näkyy jo selvästi ja silmäluomet kehittyvät. Hampaiden alut muodostuvat ikenien alle. Korvat ovat jo pienet ulkonevat läpät, mutta eivät vielä lähimainkaan valmiit.

Aisteista kuulo kehittyy ensimmäisenä niin, että lapsi pystyy kuulemaan jo paljon ennen syntymäänsä – ei kuitenkaan vielä.

Sydän ja valtimot kehittyvät

Yhdeksännen viikon lopulla sydämen kammiot, sydämen puolikuuläpät sekä keuhko- ja päävaltimot kehittyvät. Keuhkovaltimo on yhteydessä oikeaan kammioon ja päävaltimo vasempaan kammioon.

Lapsi pystyy vasta syntymänsä jälkeen saamaan elimistöönsä happea keuhkojen ja keuhkovaltimon kautta – nyt hän on vielä lapsiveden ympäröimä, ja myös keuhkot ovat täynnä lapsivettä.

Koska lapsi ei vielä voi hengittää itse, hapen ja ravinteiden saanti on syntymään saakka istukan varassa.

Ravinteet ja happi kulkeutuvat istukan kautta lapseen kolmea väylää pitkin: alkion maksan verisuonten, sydämen eteisten välissä olevan aukon ja päävaltimon kautta. Nämä väylät sulkeutuvat syntymän jälkeen.

Sukuelimet alkavat muodostua

Tässä vaiheessa alkiolla on kaksi paria munuaisia. Yhdestä parista kehittyvät pojan kivekset ja toisesta tytön munasarjat. Mutta vielä ultraäänessä ei ole mahdollista nähdä, onko uusi tulokas tyttö vai poika.

Odottajan 9. raskausviikko

Kivun pistoja kohdussa

Kohtu alkaa kasvaa. Lihasten venyminen saattaa tuntua pienenä pistävänä kipuna vatsassa. Moni saattaa huolestua tuntemuksista, usein turhaan.

9. raskausviikko eli RV9
Lihasten venyminen saattaa tuntua pienenä pistävänä kipuna vatsassa.

Odottajaa huimaa

Huimaus on myös melko tavallinen tunne, etenkin jos nouset seisomaan liian nopeasti tai seisot pitkän ajan paikallasi.

Huimaus johtuu väliaikaisesta verenpaineen laskusta ja siitä, että suonissasi virtaa jo nyt tavallista enemmän verta. Kun verimäärä kasvaa, mutta hemoglobiinin määrä ei aina pysy perässä, seuraa huimausta ja kuumotuksen tunnetta, sekä väsymystä. Huolehdithan riittävästä raudan saannista!

Suuret tunteet yllättävät

Mieliala voi vaihdella ja erilaiset mieliteot saattavat yllättää. Jotkin hajut ja maut muuttuvat epämiellyttäviksi, toisiin taas saattaa syttyä suorastaan himo. Monet näistäkin oireista voi laittaa hormonaalisten muutosten piikkiin.

Haluatko sähköpostiisi joka viikko ajankohtaista ja kiinnostavaa tietoa raskautesi etenemisestä? Tilaa vau.fi:n uutiskirje!

Muut raskausviikot:

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.  11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43.

Kaikki kuvat raskausviikoista © Vau Family Oy. Kuvien kopiointi ja käyttö muualla kielletty.

Mitä mieltä olet artikkelista?