Neljännestä (4.) raskausviikosta puhutaan, kun raskaus on kestänyt 3 viikosta ja 0 päivästä 3 viikkoon ja 6 päivään (3+0 – 3+6).
Alkion koko: 0,5 mm 

ALKIO

 

Tämän viikon alussa alkio on viikon ikäinen. Se on kiinnittymäisillään kohdun seinämään ja paras paikka on ylhäällä kohdun takaseinämässä.

 

Istukka ja ruskuaispussi alkavat kehittyä. Ruskuaispussi on kuin pieni ilmapallo ja tuottaa aikanaan lapsen ensimmäiset verisolut. Se häviää muutaman viikon kuluessa, kun lapsi alkaa selvitä omillaan.


 

Uloimmat solut – joista muodostuu istukka – kaivautuvat pikkuhiljaa syvemmälle kohdun limakalvoon. Alkio on kuin laakea laatta, joka muodostuu kahdesta solukerroksesta. Tällä viikolla se yhdistyy istukkaan pienellä varrella. Tästä varresta muodostuu myöhemmin napanuora ja muutaman viikon kuluttua äidin veren ravintoaineet siirtyvät sen läpi lapseen. 


NAINEN


Olet raskaana, mutta et tiedä sitä vielä. Tämän viikon kuluessa kehosi huomaa, että munasolu on kiinnittynyt kohtuun. Kehosi saa ensin signaalin, että se ei pidä alkiota tunkeilijana, koska muuten puolustusmekanismisi hankkiutuisi siitä eroon.


Kun alkio on kiinnittynyt, alkaa hCG-hormonin (human Chorion Gonadotropin) tuotanto. Juuri tätä istukkahormonia etsitään raskaustestissä. Sen määrä on tällä viikolla vielä niin pieni, että se ei todennäköisesti anna positiivista tulosta.Munasolun kiinnittyessä kohdun seinämään joitakin pieniä verisuonia rikkoutuu. Tämä ilmenee verensekaisena emätineritteenä ja on täysin vaaratonta.


Jotkut naiset tietävät olevansa raskaana jo ennen kuin raskaustesti sen vahvistaa. Jotkut kertovat tuntevansa metallinmakua suussaan, ja toiset ehkä vain ounastelevat kuukautisten viimeinkin alkavan jälleen. Useimmat ovat kuitenkin onnellisen tietämättömiä siitä uskomattomasta tapahtumasarjasta, joka on käynnistynyt heidän sisällään.Kaikki kuvat raskausviikoista © Sandviks AS. Kuvien kopiointi ja käyttö muualla kielletty.


Tykkää Vau.fi:stä Facebookissa! Saat parhaat raskaus- ja kasvatusaiheiset artikkelit suoraan uutisvirtaasi.


TAKAISIN RASKAUSVIIKKOJEN ETUSIVULLE


Tutustu myös:


Laskettu aika -laskuri | Alkion kehitys animaationa | Koko raskausaika animaationa |
Isän raskausviikot | Poika vai tyttö? | Odottajien keskustelut foorumilla lasketun ajan mukaan


Pst! Käy hakemassa oma, ilmainen Vauvan odotus -oppaasi apteekista. Löydä lähin apteekkisi! Mitä mieltä olet artikkelista?