Kiinnittymisvuoto raskauden alkuvaiheessa on vaaratonta – se tapahtuu noin 5–8 päivää ovulaation jälkeen. Määrä vaihtelee eri naisilla huomattavasti: joillain sitä ei tule ollenkaan, joillain näkyy alushousuissa pari veripisaraa ja joillain vuotoa voi tulla jopa parina päivänä.

Viimeksi päivitetty 19.1.2022

Kiinnittymisvuoto, eli niin sanottu nidaatiovuoto aiheutuu siitä, että hedelmöitynyt munasolu eli alkio kiinnittyy kohdun limakalvolle. On kuitenkin hyvin yksilöllistä ja tapauskohtaista, millaisena vuoto tulee – vai tuleeko sitä ollenkaan.



Kiinnittymisvuoto muistuttaa hieman kuukautisvuotoa

Kiinnittymisvuoto ei ole yhtä runsasta kuin kuukautisvuoto ja sen kesto on yleensä selvästi lyhyempi. Myös sen väri vaihtelee: se voi olla ruskeaa, vaaleanpunaista tai jopa kirkkaan punaista.

”Vuotoa voi tulla jopa parina päivänä, ja sitä voi silloin erehtyä pitämään kuukautisina, mutta tyypillisesti vuotoa tulee vähemmän kuin niukkojenkaan kuukautisten aikana”, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Päivi Polo kertoo.

Määrä voi vaihdella parista veripisarasta tai verisestä viirusta alusvaatteissa aina selkeämpään vuotoon asti.

Kiinnittymisvuoto ei kerro raskauden tilasta

Kiinnittymisvuodon määrästä tai sen pois jäämisestä ei voi päätellä mitään raskauden tilasta tai edistymisestä.

”Herkkä raskaustesti saattaa kiinnittymisvuodon alkaessa jo antaa positiivisen tuloksen. Mutta koska raskaus on vasta alkamassa, on hyvin epävarmaa jatkuuko se vai onko kyseessä vain niin sanottu biokemiallinen raskaus. Ilman erityisen herkän testin tekemistä nainen ei välttämättä olisi edes tiennyt olleensa raskaana, vaan kuukautiset tulisivat ehkä pari päivää myöhässä”, Polo toteaa.

Mitä mieltä olet artikkelista?