Kiinnittymiskipu tarkoittaa tuntemusta alavatsan keskivaiheilla hedelmöittyneen munasolun eli alkion kiinnittymisen aikoihin noin viikon kuluttua hedelmöityksestä. Näin tunnistat sen. 

Viimeksi päivitetty 23.1.2023

Missä vaiheessa kiertoa kiinnittymiskipu tuntuu?

Kun hedelmöittynyt munasolu kiinnittyy kohdun seinämään noin viikko hedelmöityksen jälkeen, jotkut tuntevat kiinnittymiskohdassa päivän tai kahden verran erilaisia kiputuntemuksia.



Alkion kiinnittymisen – ja sen myötä kiinnittymiskivun – ajankohta voi hieman vaihdella.

Karkean arvion mukaan se tapahtuu noin viikon kuluttua hedelmöityksestä eli 3. raskausviikon ja 4. raskausviikon taitteessa, plus-miinus pari päivää suuntaan tai toiseen.

Miltä kiinnittymiskipu tuntuu?

Kiinnittymiskipu ei ole kaikille sitä kokeville samanlaista. Se voi myös tuntua sen verran epämääräiseltä, että moni saattaa epäillä oireesta laukkaavaa mielikuvitustaan.

Kipua kokevat kertovat, että he tuntevat

  • pistelyä
  • vihlontaa
  • repivää tai ”vetävää” kipua
  • kuukautiskivun kaltaisia tuntemuksia
  • tylppää jomotusta
  • nipistelyä.

Tuntemukset aaltoilevat – tulevat ja menevät – ja kestävät korkeintaan päivän tai pari.

Kiinnittymiskipu tuntuu tyypillisesti alavatsan keskivaiheilla, kohdun kohdalla, mutta voi tuntua muuallakin lantion seudulla, nivusissa ja jopa alaselässä.

Kaikki tätä kiinnittymiskipua eivät tosin tunne, vaan koko tapahtuma menee ohi huomaamatta.

Keskustelupalstoilla väitellään siksi joskus rankastikin siitä, onko kiinnittymiskipu edes todellinen ilmiö vaiko vain toiveikkaan mielen kepponen.

Kipu on kuitenkin ihan todellista heille, jotka sen tuntevat – herkkyys aistia oman kehon sisäisiä tuntemuksia vain vaihtelee suuresti ihmisestä toiseen.

Samasta syystä kiputuntemukset – tai niiden puuttuminen – eivät millään tavalla ennakoi sitä, onko raskaus alkamassa onnistuneesti vai ei.

Kiinnittymiskipu tai -kivuttomuus ei siis merkitse raskauden alkamisen näkökulmasta mitään. Kumpikaan ei siis ole merkki hyvin tai huonosti käynnistyvästä raskaudesta, sillä jokainen ihminen ja jokainen raskaus on erilainen.

Näin lievität kiinnittymiskipua

Kiinnittymiskipu tekee olon tuskallisen kipeäksi vain harvoin. Jos kipua tuntuu hankalalta kestää, lämmin suihku, lämminvesipullo tai jyväpussi alavatsalla voi auttaa, sillä lämpö rentouttaa kohdun ja alavatsan lihaksia.

Jos tuntuu, että lempeät keinot eivät auta, kokeile parasetamolia pienimmällä mahdollisella annoksella ja vain niin vähän aikaa kuin on välttämätöntä.

Tulehduskipulääkkeitä ei suositella raskausaikana ensisijaiseksi kipulääkkeeksi, sillä niiden käyttö saattaa lisätä keskenmenon riskiä.

Muita mahdollisia syitä alavatsakivun taustalla

On hyvä muistaa, että kaikki alavatsalla tuntuva kipu ei välttämättä ole kiinnittymiskipua.

Myös itse ovulaatio voi tuntua alavatsalla, kun kypsynyt munasolu vapautuu munasarjasta. Jos et ole kärryillä kuukautiskiertosi vaiheista, tätä kipua (josta käytetään myös nimitystä Mittelschmerz) voi olla helppo erehtyä luulemaan kiinnittymiskivuksi.

Joskus kovan kivun syynä voi olla muun muassa ektooppinen eli kohdunulkoinen raskaus, munasarjakysta, tulehtunut umpisuoli tai keskenmeno. Kipu voi johtua myös suolisto-ongelmista.

Jos alavatsakipusi on voimakasta tai jos koet sen yhteydessä voimakasta pahoinvointia, vuotoa tai kuumetta, kannattaa olla yhteydessä lääkäriin oireiden syyn selvittämiseksi.

Alkion kiinnittymisen aikoihin jotkut saavat myös niukkaa, veristä tai verilimaista vuotoa. Lue lisää kiinnittymisvuodosta ja alkion kiinnittymisestä yleensä.

Lähteet: The Bump, Babycenter

Mitä mieltä olet artikkelista?