Alkaako elämä kun hedelmöityminen tapahtuu vai kun hedelmöitynyt munasolu kiinnittyy kohtuun? Vaiko silloin, kun sydän alkaa lyödä? Tai kun ensimmäiset aivoaallot huomataan? Mitä mieltä itse olet?

Kahdeksaa ensimmäistä viikkoa hedelmöittymisen jälkeen kutsutaan alkiovaiheeksi. Suuria muutoksia tapahtuu joka päivä ja nyt myös kaikki kehon elimet alkavat muotoutua. Jokaisen alkion kehitys kulkee samaa tahtia – lähes tunnilleen.

Kymmenessä viikossa viimeisten kuukautisten ensimmäisestä päivästä ovat kaikki elimet muodostuneet ja sinä kannat sikiötä. Tämän jälkeen elimet kasvavat ja kehittyvät viimeiset kolme neljäsosasta raskautta.Uskomatonta, eikö totta?

Lue myös: Olenko raskaana?

Hedelmöittyminen vie vuorokauden

Itse hedelmöittyminen vie noin vuorokauden. Pari sataa pisimmälle selviytynyttä siittiötä ympäröi munasolun munanjohtimessa. Munasolu on juuri irronnut ja sekä munasolu että siittiöt ovat valmiina hedelmöitykseen. Munasolulla on sitkeä kalvo, jonka läpi siittiöt yrittävät päästä. Tätä kalvoa kutsutaan munasolun kuoreksi, zona pellucidaksi. Siittiöt erittävät entsyymiä, joka tekee pikkuruisen reiän tähän kalvoon.

Kun reikä on syntynyt, siittiöltä vie noin 20 minuuttia päästä sisään. Tämän jälkeen reikä umpeutuu. Siittiön tulo käynnistää munasolun jakautumisen. Seuraavan puolen vuorokauden aikana kuroutuu munasolusta pieni poistosolu. Tämän jälkeen äidin ja isän kromosomiston ympärille muodostuu uusi tumakalvo (kromosomit sisältävät geenit). Sekä äidin että isän puolelta tulee 23 kromosomia, jotka sulautuvat yhteen pareittain. Näistä löytyy tieto muun muassa lapsen hiusten väristä, silmien väristä, pituudesta ja sukupuolesta.

Lue myös: Foolihappolisä: halpa vakuutus

Tyttö vai poika?

Jo silloin kun siittiö pääsee munasolun kalvon läpi, määräytyy tuleeko lapsesta pieni poika vai tyttö. Miehen siittiö määrää sukupuolen. Munasolussa on aina sukupuolikromosomi X, kun taas siittiössä on joko X- tai Y-kromosomi. Jos yhdistelmäksi tulee XX, syntyy tyttö, XY-yhdistelmästä tule puolestaan poika.

Lue myös: Jorma Ilmarisen lentävä sperma

Yhdestä solusta moneksi

Kun hedelmöittyminen on tapahtunut ja kromosomit ovat sulautuneet yhteen, hedelmöittynyt munasolu koostuu yhdestä solusta. Pian tämä solu alkaa jakautua pienempiin soluihin, joista jokainen edelleen jatkaa jakautumista. Näinä ensimmäisinä päivinä solut jakautuvat noin joka 20. tunti.

Munasolu saa apua munajohtimen värekarvoilta päästäkseen alas kohtuonteloon. Munasolun kalvo huolehtii että munasolun koko pysyy samana, jotta se ei kasva liian suureksi lyijykynän paksuisessa munanjohtimessa. Kun munasolussa on 8–16 solua, kutsutaan sitä morulaksi, muurainasteeksi.  Nimitys tulee suomuuraimesta, jota se ulkoisesti muistuttaa.

Lue myös: Omega-3: sikiön suosikki rasva

Onteloasukas kiinnittyy

Kolme tai neljä päivää hedelmöittymisen jälkeen morula saavuttaa kohtuontelon. Nyt morulaan muodostuu ontelo ja soluista tulee litteitä. Munasolua kutsutaan nyt blastokystiksi, jolla on kaksi solukerrosta. Kuusi päivää hedelmöittymisen jälkeen munasolun kalvo kuoriutuu pois, minkä jälkeen blastokysti kiinnittyy kohdun limakalvoon.

Istukka alkaa kehittyä ja hCG-hormonia (human Chorionic Gonadotropin) alkaa muodostua. Tämä hormoni näkyy raskaustestissä, mutta toistaiseksi sitä on niin vähäinen määrä, että raskautta ei voi vielä varmentaa. Alkio on nyt pieni laatta, joka on kiinnittynyt istukkaan rihmalla, josta myöhemmin kehittyy napanuora.

Lue myös: Ylipainoisena raskaaksi

Muukalainen kehossasi

Kuinka naisen keho voi hyväksyä, että vieras tunkeilija asettuu taloksi ja jää sinne asumaan? Normaalistihan keho hylkii kaikkia tunkeutujia, mutta alkio sen kun kiinnittyy kohtuun ja alkaa nauttia ravintoaineita! Tämä käy päinsä siksi, että pian hedelmöittymisen jälkeen munasolu lähettää signaalin äidin puolustusjärjestelmälle – eräänlaisen salasanan, joka kertoo että kyseessä on ystävä, ei vihollinen. Siten puolustusjärjestelmä ei koske pikkuiseen. Kyseinen signaali on samanlainen kaikilla ihmisillä: siksi keho hyväksyy myös vieraan munasolun siirtämisen kohtuun.

Lue myös: Pienikin määrä alkoholia raskaana on riski

Napanuora on kuin puutarhaletku

Usein pelätään, että napanuora on kiertynyt sikiön kaulan ympärille. Tätä tapahtuu kuitenkin huomattavasti harvemmin kuin kuvitellaan. Napanuorassa on kolme verisuonta. Yksi niistä kuljettaa happipitoista verta ja ravintoa lapseen, kaksi kuljettaa verta ja kuona-aineita pois.

Verisuonet ovat kiertyneet yhteen ja ovat eräänlaisen geelin ympäröiminä. Jatkuvasti sykkivän veren ja geelin ansiosta on napanuoraa vaikea saada solmuun. Sitä voidaan verrata puutarhaletkuun, jossa vesi kulkee täydellä paineella – veden voima vetää mutkat suoriksi.

Lue myös: Roskaruokaäitien lapsista roskaruoka-addikteja

Istukka – elämän puu

Kun blastokysti kehittyy, sisäpuolen ja ulkopuolen solut ovat erilaiset. Uloimmat solut kiinnittävät munasolun kohdun seinämään. Niitä kutsutaan trofoblastisoluiksi. Ne muodostavat istukan kaivautumalla kohdun limakalvoon ja tekemällä reiän verisuoneen.

Äidin ja lapsen veret eivät itse asiassa missään vaiheessa sekoitu keskenään, mutta istukassa lapsen verisuonet on niin lähellä äidin verisuonia, että ravintoaineet siirtyvät äidiltä lapsen verenkiertoon. Lapsi on täysin riippuvainen tästä ravintoaineiden läpikulusta säilyäkseen hengissä.

Jotkut pitävät istukkaa vastenmielisenä, eivätkä halua edes nähdä sitä synnytyksen jälkeen. Syynä voi olla sen verisyys. Joissain kulttuureissa taas on tapana jopa istuttaa istukka puun alle omaan kotipuutarhaan tuomaan lapselle onnea! Syntymän jälkeen istukka on pari senttimetriä paksu ja halkaisijaltaan 15–20 cm. Istukka poistuu äidin kehosta yleensä puolen tunnin sisällä lapsen syntymästä.

Mitä mieltä olet artikkelista?  

JAA
Edellinen artikkeliLapsivuodeaika kannattaa ottaa rauhallisesti
Seuraava artikkeliHarkintaa särkylääkkeiden käyttöön raskautta suunniteltaessa