Alkuraskauden ultraäänitutkimus eli varhaisultra voidaan tehdä aikaisintaan 6. raskausviikolla (5+0 – 5+6). Varhaisultrassa selviää, onko alkiolla kaikki hyvin ja milloin siitä kehittyvän vauvan on määrä syntyä.

Viimeksi päivitetty 15.4.2020



Alkuraskauden ultraäänitutkimus eli varhaisultra voidaan tehdä aikaisintaan 6. raskausviikolla (5+0 – 5+6), kun kuukautiset ovat olleet 1–2 viikkoa myöhässä. Tyypillisesti varhaisultrassa käydään 6.–10. raskausviikoilla.


 


Alkuraskauden ultraäänitutkimus ei kuulu Suomen neuvolajärjestelmän piiriin, vaan sitä tarjoavat yksityiset toimijat, ja sen kulut joutuu maksamaan itse. Ensimmäinen neuvolajärjestelmän piiriin kuuluva ultraäänitutkimus on niin sanottu NP-ultra (niskapoimu-ultra), joka tehdään yleensä 12. raskausviikolla tai 13. raskausviikolla.

Mitä varhaisultrassa tutkitaan?

Alkuraskauden ultraäänitutkimuksesta vastaa seuraaviin tärkeisiin kysymyksiin:

  • Onko raskaus kohdussa?
  • Löytyykö alkiolta syke?
  • Onko kyseessä tuulimunaraskaus, eli kasvaako kohdussa vain istukka?
  • Onko kyseessä monikkoraskaus?
  • Kuinka pitkällä raskaus on eli mikä on alkion pääperämitta?

Varhaisultra on kivuton toimenpide, joka tehdään anturilla emättimen kautta. Alateitse päästään paljon lähemmäs kohtua: 6. raskausviikolla alkio on vasta parin millin mittainen, joten jokainen milli ratkaisee.

Kuukauden päästä, 10. raskausviikolla, alkio on jo 2–3 sentin mittainen. Tyypillisesti tässä vaiheessa voidaan jo käyttää vatsan päältä kuvaavaa anturia.

Alkion syke etsitään

Ensimmäisellä ultrauskerralla etsitään alkion syke. Ultraava lääkäri tarkistaa näin, löytyykö kohdusta alkiota, ja lyökö sen sydän. Huomaa, että alkion sydän alkaa lyödä noin 25 päivää hedelmöittymisestä, eli 6. raskausviikon puolivälin jälkeen.

Sykkeiden lukumäärän perusteella nähdään, onko kyseessä monikkoraskaus. Tieto saadaan jo varhaisilla viikoilla luotettavasti, sillä monikkoraskaus ei jää ultraäänitutkimuksessa helposti huomaamatta.

Monikkoraskaustaipumus on osittain geneettistä. Tarkista tällä testillä, miten suuri mahdollisuus sinulla on saada kaksoset.

Pääperämitalla hahmotetaan raskauden kesto

Alkuraskauden ultraäänitutkimuksessa alkiolta otetaan CRL-mitta eli pääperämitta. CRL-mitalla voidaan määrittää raskauden tarkka kesto sekä synnytysajankohta eli laskettu aika.

Pääperämitta antaa arvokasta tietoa erityisesti niille odottajille, joilla on epäsäännölliset kuukautiset, ja joiden on vaikea arvioida raskauden kestoa viimeisimpien kuukautisten perusteella.

Joskus löytyy myös tuulimuna- tai kohdunulkoinen raskaus

Jos alkiota ei löydy kohdusta, kyseessä saattaa olla kohdunulkoinen raskaus. Silloin raskaus ei voi edetä. Usein kohdunulkoinen raskaus päättyy itsekseen, mutta toisinaan se täytyy hoitaa joko lääkkeillä tai leikkauksella.

On myös mahdollista, että kohdussa on alkanut kasvaa vain istukka, mutta alkiota ei löydy. Silloin kyse on tuulimunaraskaudesta.

Vaikka raskaus olisi ollut ”ainoastaan” tuulimunaraskaus, keskenmeno on aina surullinen tapahtuma. Monet parit haluavat kokeilla pian uutta raskautta.

”Olisi hyvä, että kohdun tyhjentymistä nopeutetaan, niin seuraava raskaus voi alkaa nopeammin. Tyhjentäminen onnistuu lääkkeillä. Joskus saatetaan tarvita kaavintaa”, Mehiläisen ultraäänilääkäri Niina Humalajärvi kertoo.

Asiasta keskustellaan myös foorumilla: Kävitkö varhaisultrassa? 

 

 

Mitä mieltä olet artikkelista?