Kohdunulkoinen raskaus havaitaan yleensä 7.–9. raskausviikolla. Useimmiten tilanne on vaaraton ja menee ohi pelkällä seurannalla, mutta pahimmillaan kohdunulkoinen raskaus voi olla hengenvaarallinen. Kohdunulkoinen raskaus on melko yleinen tila: noin yksi sadasta raskaudesta on kohdunulkoinen raskaus.

Viimeksi päivitetty 25.5.2020

Kun munasolu kiinnittyy muualle kuin kohtuun, puhutaan kohdun ulkopuolisesta eli ektooppisesta raskaudesta.

Tyypillisesti kohdun ulkopuolisessa raskaudessa munasolu kiinnittyy munanjohtimeen (98% tapauksista). On myös mahdollista, että munasolu kiinnittyy munasarjaan, kohdunkaulakanavaan, kohdunsarveen, vatsaonteloon tai keisarinleikkauksesta aiheutuneeseen leikkausarpeen.

Jos kipua, hakeudu lääkäriin

Kohdunulkoisen raskauden oireita ovat toispuoleinen alavatsakipu ja verinen emätinvuoto. Oireet alkavat tyypillisesti 7.–9. raskausviikolla.

Kovat kivut kielivät kiireellisestä tarpeesta päästä lääkäriin, mahdollisesti jopa ambulanssilla. Harvinaisessa tilanteessa munasolu voi olla kiinnittynyt munanjohtimeen, ja munasolun kasvaessa munanjohdin lopulta puhkeaa. Tämä voimakkaan verenvuodon vatsaonteloon ja sokin.

Jos oireet ovat lievät ja istukkahormonin määrä on alhainen eli kohdunulkoinen raskaus ei ole edennyt pitkälle, tilannetta voidaan hoitaa pelkällä seurannalla. Jopa 2/3 lievistä tapauksista hoituu ilman toimenpiteitä.

Hoitokeinoina solumyrkky tai leikkaus

Hoitokeinona käytetään solumyrkkyä, metotreksaattia, joka tuhoaa kohdun ulkopuolelle muodostuvaa istukkakudosta.

On myös mahdollista, että päädytään tekemään leikkaus. Leikkauksessa saatetaan joutua poistamaan munanjohdin. Poistoratkaisu riippuu siitä, missä kunnossa munanjohdin on.

Tartu epäilykseen heti

Jos epäilet kohdunulkoista raskautta, asia kannattaa tutkia pikimmiten.

Mikäli kuukautiset tulevat joitaikin päiviä myöhässä, vaikuttavat poikkeuksellisen niukoilta ja tunnet lisäksi muita oireita (paineen tunnetta, lämpö, vihlontaa tai pistelyä alavatsassa) kyseessä saattaa olla kohdunulkoinen raskaus.

Vuoto ja vatsakipu paljastavat

Kohdunulkoisen raskauden tunnistaa useimmiten poikkeavasta vuodosta ja alavatsakivusta. Jos tunnistat oireet, kannattaa ottaa välittömästi yhteyttä neuvolaan, gynekologiin tai päivystykseen.

”Tilanteessa, jossa vuoto on runsasta, olisi erityisen hyvä tarkastaa, ettei kyseessä ole kohdunulkoinen raskaus. Jos kyseessä on kohdunulkoinen raskaus, voi seurauksena olla sisäinen verenvuoto ja näin ollen vaaratilanne”, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tiina Hakala-Ala-Pietilä sanoo.

Altistavat tekijät

  • Aiemmin sairastettu klamydia tai muu sisäsynnytintulehdus
  • Lantion alueen leikkaukset
  • Aikaisempi kohdun ulkopuolinen raskaus
  • Kuparikierukan käyttö
  • Tupakointi
  • Lapsettomuushoidot
  • Endometrioosi
  • Sektio
  • Ärtyvän suolen oireyhtymä

Saattaa uusiutua

Kohdunulkoisen raskauden uusiutumisvaara on 5–15 %. Siksi kannattaa muistaa asia myös uuden raskauden koittaessa: puhu asiasta neuvolallesi ja hakeudu lääkäriin kaikututkimukseen 7. raskausviikolla.

Lähde: Käypähoito

Hedelmöityshoidot kohdunulkoisen raskauden jälkeen

”Minulla on leikattu kohdunulkoinen raskaus. Pelko onkin nyt kova tulevien yritysten takia. Olen perusterve 24-vuotias. Mitkä mahdollisuudet minulla on saada kovasti toivottu lapsi”, lasta toivova nuori nainen kirjoittaa.

Hän pohtii, onko syytä tutkituttaa munanjohtimet.

”Jos en pysty tulemaan normaalisti raskaaksi, onko minun ainut mahdollisuus koeputkihedelmöitys?”

Hedelmöityshoidot saattavat tulla tarpeen

On tärkeää toipua hyvin leikkauksesta ennen kuin yrittää raskautta.

”Jonkin ajan kuluessa leikkauksesta on aiheellista tehdä munatorvien aukiolotutkimus”, Mehiläisen Felicitas-klinikan naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tarja Olkinuora kertoo.

Leikkauskertomus on hyvä toimittaa hedelmöityshoitoja hoitavalle lääkärille. Leikkauskertomuksesta voi löytyä tärkeää tietoa tulevia raskauksia silmällä pitäen.

”Koeputkihedelmöityksen tarve riippuu täysin munatorvien tilasta toipumisen jälkeen”, Olkinuora huomauttaa.

Lähde: Duodecim, Kohdunulkoiinen (ektooppinen) raskaus

 

Mitä mieltä olet artikkelista?