Rakenneultra tehdään 19.–21. raskausviikoilla. Siinä käydään nimensä mukaisesti läpi sikiön rakenteet. Tutkiminen aloitetaan päästä, siirrytään sisäelimiin ja lopuksi käydään läpi raajat. Rakenneultraäänessä sikiöstä tehdään myös painoarvio. Sukupuolta voidaan myös yrittää selvittää, mutta sikiö saattaa salata sukupuolensa olemalla hankalassa asennossa.

Viimeksi päivitetty 20.12.2022



19.–21. raskausviikoilla tehtävässä rakenneultrassa tarkastellaan sikiön rakenteita. Siinä tutkitaan muun muassa sikiön päätä, sisäelimiä ja raajoja.

 

 



 

Pienempien rakennehäiriöiden varhainen löytäminen parantaa lapsen mahdollisuuksia terveeseen elämään.

Jos sikiöllä havaitaan rakenneultrassa esimerkiksi poikkeavuutta munuaisissa, asia voidaan tutkia heti syntymän jälkeen. Rakenteellisilta vioilta näyttävät seikat saattavat myös hävitä sikiön kehittyessä.

Rakenteiden tarkastelun lisäksi toisessa ultraäänitutkimuksessa tarkistetaan sikiön kasvu, istukan sijainti sekä arvioidaan lapsiveden määrää. Usein rakenneultrassa voidaan myös nähdä sikiön sukupuoli.

Istukka ja lapsivesi

Lapsiveden määrä tarkastetaan ultraäänitutkimuksissa. Runsas tai vähäinen määrä voivat olla merkki istukan toimintahäiriöistä. Lapsiveden epätyypillinen määrä voi viitata myös siihen, että sikiön kehityksessä on jotain poikkeavuutta.

Istukan paikka tarkastetaan. Jos istukka on kohdunsuun edessä, se voi olla este alatiesynnytykselle.

Aivot ja pää

Aivojen rakenteet käydään rakenneultrassa tarkasti läpi. Tavallisin poikkeama on laajentuneet aivokammiot. Silloin aivoydinnesteen poistuminen aivoista on häiriytynyt ja se voi painaa aivokudosta lyttyyn. Tämä yleinen löydös häviää tyypillisesti itsestään raskauden aikana.

On myös mahdollista, että aivoista löytyy isompia haasteita kuten esimerkiksi aivojen rakennepoikkeavuuksia. Kallot luut tarkistetaan, jotta havaitaan mahdolliset puutokset luissa. Myös sikiön ylähuuli tarkastetaan huulihalkion varalta.

Selkäranka

Rakenneultraäänitutkimuksessa tarkistetaan, että selkärangan nikamat ovat kaikki ehjiä. Selkärangasta voi myös löytyä sulkeutumishäiriöitä, joita syntyy esimerkiksi foolihapon puutteen takia. Jos selkäydinkalvoja pääsee pursuamaan ihon läpi, voi aiheutua halvaantumista tai jalkojen toimintahäiriöitä.

Sulkeutumishäiriöitä voi olla myös vatsanpeitteissä. Rakenneultrassa tarkistetaan myös vatsanpeitteet.

Lue lisää foolihaposta ja siitä, mitä sen puute sikiölle aiheuttaa!

Sydämen rakenne ja syke

Sydämestä tutkitaan kammiot, eteiset ja verisuonet. Rytmihäiriöitä voidaan nähdä. Myös sykkeestä voidaan tehdä rakenneultrassa päätelmiä. Jos syke on pitkään matala tai korkea, asiaa pitää selvitellä enemmän. Taustalta voi löytyä sydämen poikkeavuuksia.

Palleakaari ja mahalaukku

Palleakaari pitää keuhkot rintakehän puolella ja suolet vatsaontelossa. Rakenneultra paljastaa, onko palleakaari näkyy siellä missä pitääkin.

Mahalaukku puolestaan näkyy mustana nesteisenä pallurana. Jos mahalaukkua ei löydy, ruokatorvi voi olla poikkeavasti kehittynyt.

Virtsarakko ja munuaiset

Virtsarakko näkyy myös mustana pallona. Jos virtsarakkoa ei löydy, täytyy tutkia, toimiiko sikiön munuaiset. Täytyy myös selvittää, onko virtsateissä mitään poikkeavaa.

Sikiön munuaiset pystytään näkemään rakenneultrassa. On melko yleistä, että munuaisaltaat ovat laajentuneet: korjautuu usein, mutta joskus munuaisia pitää tarkistaa vielä sikiön synnyttyä.

Raajat

Raajojen suhteen tarkistetaan rakenteet ja asento. Jos asennossa on jotain poikkeavaa, sikiöllä saattaa olla kampurajalka. Se voi viitata kromosomihäiriöön, mutta kampurajalkaisuutta esiintyy myös sellaisenaan.

Sikiön painoarvio

Painoarvio tehdään kolmen ultraäänilaitteella tehtävän mittauksen perusteella: pään poikkileikkauksen, vartalon ympärysmitan sekä reisiluun mitan mukaan.

Kaisan lapselle saatiin 1156 gramman painoarvio. Se tarkoittaa, että Kaisan lapsi kasvaa viikkoihin nähden hyvin.

Jos paino olisi viikkoihin nähden pieni, sikiön toimintaa tarkasteltaisiin lähemmin. Saattaisi esimerkiksi olla, että sikiö ei saisi riittävästi ravinteita ja istukan toiminnassa olisi jotain puutteita. Jos puolestaan sikiö painaa paljon, saattaa äiti sairastaa raskausdiabetesta.

Sukupuoli

Rakenneultrassa voidaan myös katsoa, josko lääkäri saisi vihiä sikiön sukupuolesta. Sikiö saattaa tosin olla sellaisessa asennossa, ettei sukupuolta pystytä näkemään.

Kannattaa myös pitää mielessä, että lääkärin tekemä arvio ei aina pidä paikkaansa. Etenkin tyttöarviot osoittautuvat toisinaan vääriksi.

Videojuttu on tehty yhteistyössä Mehiläisen synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri Niina Humalajärven kanssa. Kiitokset myös Kaisalle ja hänen vauvalleen ultraäänimallina toimimisesta!

Kuuntele podcast rakenneultrasta:

 

Mitä mieltä olet artikkelista?