Toistaiseksi synnyttämään tullessa mukana saa olla yksi tukihenkilö, mutta tukihenkilö saa tulla vain synnytyssaliin mukaan, mikäli kysessä on normaali alatiesynnytys. Kun tulee salista synnytysvuodeosastolle siirtymisen aika, tukihenkilön on poistuttava sairaalasta.

Viimeksi päivitetty 14.5.2020

Koronavirusepidemia on muuttanut myös raskaana olevia ja synnyttämään tulevia naisia koskevia käytäntöjä neuvoloissa ja synnytyssairaaloissa eri puolilla Suomea. Artikkelin tiedot on viimeeksi päivitetty 29.5. klo 15.00 – tilanteet kuitenkin muuttuvat jatkuvasti, joten seuraa oman terveydenhuoltoalueesi ilmoituksia.


 


Mikäli olisit tulossa äitiysneuvolaan ja sinulla on hengitystieinfektion oireita, siirrä neuvola-aikaasi puhelimitse!

Mikäli olet tulossa synnttämään ja sinulla on on tartuntataudin oireita (esim. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut ja / tai päänsärky), ole ennen sairaalaan saapumistasi yhteydessä synnytyssairaalaan, jotta muiden altistumista mahdolliselle taudille voidaan ennaltaehkäistä!

Raskaus ja koronavirus

Useimmissa Suomen äitiysneuvoloissa raskauden aikaiset tarkastukset ja tutkimukset jatkuvat ennallaan virustilanteesta huolimatta.

”Poikkeusoloista huolimatta raskauden seuranta on niin tärkeä osa terveydenhoitoa, että sen toiminta toiminta tulee taata. Ja neuvolaanhan tullaan muutoinkin aina vain terveenä, jotta tautien eteenpäin välittymistä pystytään välttämään, sama ohje pätee nytkin” kertoo avosairaanhoidon ylihoitaja Jaana-Sofia Saarinen Raisiosta.

Ohjeet raskaana olevalle:

  • Mikäli olet raskaana ja palannut juuri ulkomailta, älä mene neuvolaan/terveysasemalle/sairaalaan ilmoittamatta tulostasi erikseen. Ota yhteyttä ennen käyntiäsi ja neuvottele menettelyistä!
  • Jos sinulla on hengitystieoireita, älä mene neuvolaan/terveysasemalle/sairaalaan. Jos sinulle on varattu käynti raskauden seurantaa varten, siirrä puhelimitse aikaasi.
  • Poliklinikkakäynneille (esimerkiksi ultraäänitutkimukset, synnytyksen käynnistys, keskenmeno, raskauden keskeytys) on saavuttava yksin.
  • Perhe- ja synnytysvalmennukset synnytyssairaaloissa on toistaiseksi peruttu, mutta niitä hoidetaan etäjärjestelyin.

Synnytys ja koronavirus

Synnytyssairaaloissa on tällä hetkellä voimassa ohjeistuksia, joiden avulla pyritään hillitsemään koronaviruksen leviämistä – näin saadaan henkilökunta riittämään myös tulevina viikkoina.

”Jos synnyttämään tuleva kokee, että hänellä on flunssan oireita, tilanteesta tulisi ehdottomasti soittaa ja ilmoittaa synnytyssairaalaan etukäteen. Tällöin ehditään varautua hengityssuojaimilla sekä kätilöille ja muulle hoitohenkilökunnalle että äidille itselleen. Oireinen henkilö myös ohjataan erillisiin tiloihin, joissa hän ei joudu kontaktiin muiden synnyttäjien kanssa”, kertoo Turun yliopistollisen keskussairaalan Naistenklinikan ylihoitaja Leila Varakas.

Puoliso tai tukihenkilö saa tulla mukaan synnytyssaliin.

”Mikäli puoliso tai tukihenkilö on terve, eikä ole käynyt kahden viikon aikana Suomen rajojen ulkopuolella, hän saa olla mukana. Jos sen sijaan hänellä on hengitystienifektion oireita, hänen tulisi jäädä pois tapahtumasta kaikkien suojelemiseksi”, Varakas painottaa.

Useat Suomen synnytyssairaalat ovat nyt avanneet myös synnytysvuodeosastot puolisoille/tukihenkilöille. Päivitetyn artikkelin löydeät tästä linkistä.

Ohjeet synnyttämään tulevalle:

  • Synnytyssaliin saa ottaa mukaan yhden tukihenkilön, jolla ei ole hengitystieoireita ja joka ei ole oleskellut ulkomailla edeltävän kahden viikon aikana.
  • Todettu tai epäilty koronavirus ei vaikuta äidin synnytystapaan, mikäli äidin vointi on hyvä.
  • Vaikka äidillä todettaisiin koronavirus, hän voi silti imettää lasta: tällöin tulee huolehtia hyvästä käsihygieniasta ja käyttää hengityssuojainta.

Käytä käsihuuhdetta!

Sairaalaan saavuttaessa, eri osastojen välillä siirryttäessä ja tiloissa liikuttaessa on syytä käyttää käsihuuhdetta.

  • osastolle, poliklinikalle tai potilashuoneeseen tullessasi ja sieltä poistuessasi
  • ennen ruokailua
  • yskimisen ja niistämisen jälkeen
  • WC-käynnin yhteydessä käsien pesun jälkeen
  • ennen ja jälkeen hoitotoimenpiteiden

Lähteet:

HUS – Vierailurajoitukset HUSin naistentautien ja synnytysten yksiköissä koronavirusepidemian aikana

TYKS – Potilasohje raskaana oleville

TAYS – Ohjeita raskaana oleville ja synnyttäjille koronavirusepidemian (COVID-19) aikana

Mitä mieltä olet artikkelista?