Turun, Tampereen, Oulun ja Kuopion yliopistolliset keskussairaalat alkavat 1.6. alkaen purkaa koronan vuoksi asetettuja rajoituksia. Puoliso tai tukihenkilö pääsee taas mukaan muun muassa lapsivuodeosastolle tai sektiosynnytykseen. Helsingissä rajoitukset pysyvät toistaiseksi voimassa.

Viimeksi päivitetty 29.5.2020

Turun yliopistollinen keskussairaala (TYKS), Tampereen yliopistollinen keskussairala (TAYS), Oulun yliopistollinen keskussairaala (OYS) ovat antaneet tiedotukset, joiden mukaan puoliso tai tukihenkilö saa 1.6. alkaen tulla synnyttäjän mukana sektiosynnytykseen ja synnytyksen jälkeen lapsivuodeosastolle.


 


Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa (HUS) tukihenkilö saa tulla mukaan Perhepesähotelliin, mutta sairaalan alueella sijaitseville synnyttäneiden osastoille tukihenkilöt eivät edelleenkään pääse, kuten eivät myöskään sektiosynnytyksiin.

KYS:n infektioylilääkäri Irma Koivulan mukaan Kuopion yliopistollisella keskussairaalalla ei ole tarvetta muista maakuntien synnytyssairaaloista poikkeaviin rajoituksiin, mutta virallista päätöslauselmaa asiasta ei ole vielä tehty.

Alla eri synnytyssairaaloiden tiedotteet aiheesta:

HUS avaa synnyttäjien tukihenkilöille pääsyn Perhepesähotelliin

HUS purkaa koronavirusepidemian vuoksi huhtikuun alussa asetettuja synnyttäjien tukihenkilöiden läsnäolorajoituksia asteittain. Ensimmäisenä tukihenkilöt saavat tulla synnyttäjän ja vastasyntyneen mukaan Helsingin Perhepesähotelliin 1. kesäkuuta alkaen.

Naistenklinikan vieressä sijaitseva Perhepesähotelli on erillään sairaalasta, joten rajoitusten purkaminen on epidemiatilanne huomioon ottaen turvallisinta aloittaa sieltä. Perhepesähotelli sijaitsee Scandic Hotel Meilahdessa.

”Valitettavasti HUS-alueella ei ole vielä mahdollista avata tukihenkilöiden pääsyä sairaaloissa sijaitseville synnyttäneiden osastoille, vaikka useissa muissa sairaanhoitopiireissä näin tehdään kesäkuun alussa. On muistettava, että kaikista Suomen koronavirustartunnoista yli 70 prosenttia on HUS-alueella. Epidemia ei ole vielä ohi”, HUSin naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinonen toteaa.

”Seuraamme epidemiatilannetta päivittäin. Tavoitteenamme on purkaa loputkin rajoitukset heti, kun tilanne on synnyttäjille, vastasyntyneille ja hoitohenkilöstölle turvallinen”, Heinonen jatkaa.

Sairaaloiden synnyttäneiden osastoihin verrattuna Perhepesähotellissa on enemmän yksityisyyttä, vaikka hoitohenkilöstön apua onkin saatavilla ympäri vuorokauden. Perhepesähotellissa voidaan hoitaa synnytyksen jälkeen terveitä äitejä, joiden raskaus ja synnytys on sujunut ilman suurempia ongelmia. Kriteerinä on myös äidin hyvä yleisterveys, päihteettömyys sekä sujuva kielitaito suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Vastasyntyneen tulee olla täysiaikainen ja terve.

”Perheiden tulee pysyä Perhepesähotellissa pääsääntöisesti omissa huoneissaan ja välttää turhaa liikkumista yleisissä tiloissa. Myös käsihygienia on tärkeää”, HUSin naistentautien ja synnytysten ylihoitaja Katja Koskinen sanoo.

Naistenklinikalla hoidetaan päivittäin noin 25 synnytystä. Synnyttäneiden osastoilla paikkoja on 65. Perhepesähotellissa on 19 huonetta. Valtaosa synnyttäneistä kotiutuu sairaalasta 1–2 päivän sisällä synnytyksestä.

Suomen hallitus kielsi vierailijat sairaaloissa koronavirusepidemian takia 16. maaliskuuta. Tämän jälkeen HUS rajoitti synnyttäjien tukihenkilöiden läsnäolo-oikeuksia synnytyssairaaloissa 2. huhtikuuta. Linjauksen mukaan tukihenkilö saa olla mukana alatiesynnytyksessä synnytyshuoneessa. Tukihenkilö ei voi toistaiseksi olla mukana synnytyksen käynnistysvaiheessa, keisarileikkauksessa tai synnyttäneiden osastoilla sairaaloissa. Sairaaloiden yleinen vierailijakielto on voimassa toistaiseksi.

TYKS: Tiedote synnyttäjien koronarajoitusten muutoksista

Tyks Naistenklinikka on rajoittanut Suomen hallituksen ohjeen mukaisesti sairaalavierailuja koronaviruspandemian vuoksi. Rajoitukset ovat koskeneet myös lähisairaaloita.

Muutosten myötä 1.6.2020 alkaen synnyttäjä voi ottaa mukaan synnytykseensä sairaanhoitopiirin alueella asuvan oireettoman tukihenkilön, joka ei ole oleskellut ulkomailla 14 vrk edeltävästi. Oireeton tukihenkilö voi olla mukana myös sektiosynnytyksessä ja lapsivuodeosastolla. Tukihenkilölle opastetaan käsien pesu, käsihuuhteen käyttö ja suojautuminen sairaalassa. Lapsivuodeosaston yleisissä tiloissa liikkuminen minimoidaan.

Perhe- ja synnytysvalmennukset toteutetaan digitaalisesti. Poliklinikka- seulonta- ja päivystyskäynneille saavutaan edelleen yksin. Prenataaliosastolla ja synnytyksen käynnistysvaiheessa tukihenkilö ei voi olla mukana.

TAYS:Ohje puolison läsnäolosta koronavirusepidemiakaudella raskauden ja synnytyksen aikana sekä synnytyksen jälkeen

1.6.2020 alkaen sekä synnytykseen että synnytyksen jälkeiseen hoitoon saa osallistua yksi tukihenkilö, mikäli perhe asuu Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueelta tai on lähetetty sairaalaamme lääketieteellisin perustein. Tukihenkilöltä edellytetään, että hän on oireeton eikä ole kahden viikon aikana palannut matkalta. Koronarajoitusten purku tapahtuu samanaikaisesti useiden muiden sairaanhoitopiirien, esimerkiksi TYKSin ja OYSin, kanssa.

  • Synnytyshuoneeseen saavuttuaan puoliso tai tukihenkilö pysyy huoneessa poistumatta kesken synnytyksen. Yksikön käytävillä ja yleisissä tiloissa oleskelu ja edestakaisin kulkeminen on kielletty. Paikalla saa olla koko alatiesynnytyksen ja synnytyshuoneessa tapahtuvan synnytyksen jälkeisen seurannan ajan. Mukaan kannattaa varata huoneenlämmössä säilyvää evästä.
  • Mikäli synnytys päätyy keisarileikkaukseen, myös synnyttäjän tukihenkilö pääsee mukaan synnytysyksikön sisällä olevaan leikkaussaliin. Vaihtoehtoisesti hän voi, mikäli haluaa, jäädä odottelemaan leikkaussalin vieressä olevan tarkkailutilaan. Äidin leikkauksen jatkuessa puoliso voi ottaa lapsen ihokontaktiin. Leikkauksen päätyttyä äitiä ja vastasyntynyttä tarkkaillaan synnytysyksikön tarkkailutilassa, jonne myös puoliso on tervetullut. Tarkkailuajan jälkeen perhe siirtyy äiti-lapsiyksikköön.
  • Suunniteltuun leikkaukseen tuleva synnyttäjä saapuu terveen puolison tai tukihenkilön kanssa entisen käytännön mukaisesti synnytysyksikköön, jossa heidät ohjataan tarkkailutilaan ja sieltä leikkaussaliin. Leikkauksen aikainen ja jälkeinen hoito etenee samoin kuin keisarileikkaukseen päätyneessä synnytyksessä (ks. yllä).
  • Mikäli vastasyntynyt on sairas ja joutuu tämän vuoksi joko tarkkailu- tai osastohoitoon, puolison ja lapsen ensitapaaminen järjestetään kussakin tilanteessa yksilöllisesti, mutta jokainen puoliso pääsee näkemään vastasyntyneen lapsensa heti, kun se on mahdollista.
  • Puoliso/tukihenkilö saa olla synnyttäjän luona joko potilashotellin Perheonnessa tai osastojen 2a ja 2b perhehuoneissa yöpyen.
    • Perhehuoneet täytetään synnytysyksiköstä käsin, eikä niitä voi varata etukäteen.
    • Mikäli synnytyksen jälkeinen hoito tapahtuu kahden hengen huoneessa, tukihenkilö saa olla päiväaikana hoidossa mukana, mutta yöpyminen ei ole mahdollista.
    • Perhehuonemaksuun sisältyy puolison ateriat, mutta päivävierailuin puolisonsa hoitoon osallistuvia suositellaan ottamaan mukaan huoneenlämmössä säilyvät eväät. Näin voidaan välttää edestakainen liikkuminen huoneeseen ja pois.
    • Kahden hengen huoneissa käytetään potilaspaikan ympärillä väliverhoa, ja osassa huoneista tilaa jakaa myös kaapisto potilaiden välillä.
  • Pyydämme synnytykseen ja synnytyksen jälkeiseen hoitoon osallistuvia tukihenkilöitä säilyttämään turvavälin hoitohenkilökuntaan.
  • Raskauden aikaisen puolison hoitoon osallistumisen osalta koronavirusepidemian vuoksi asetetut rajaukset pysyvät toistaiseksi ennallaan seuraavissa yksiköissä: äitiyspoliklinikka, raskauspäivystys, raskaana olevien osasto, naistentautien poliklinikka, hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikka ja Tays Hatanpään Äitiysultra. Näiden yksiköiden osalta rajoituksien purussa seurataan hallituksen kesäkuussa annettavaksi suunniteltuja linjauksia.
  • Ohje äiti-vauvapoliklinikalle: Vain yksi vanhempi, joka on täysin terve, saattaa vauvan poliklinikkakäynnille.
  • Mikäli sairaanhoitopiirin alueen koronavirustilanteessa tapahtuu merkitseviä, uuteen epidemia-aaltoon viittaavia muutoksia, otetaan synnytyksen jälkeistä hoitoa koskevat rajoitukset uudelleen käyttöön.
Mitä mieltä olet artikkelista?