Päiväkotien toimintaa on 18.3. alkaen ja ainakin 13.4. asti suositeltu käytettävän niin, että kaikki lapset, jotka on mahdollista hoitaa kotona, suositellaan otettavaksi pois päivähoidosta. Koulut suljetaan, mutta lähiopetusta järjestetään kriittisillä aloilla työskentelevien vanhempien lapsille.

Viimeksi päivitetty 17.3.2020

Juttua päivitetty 20.3. klo 14.30, kun hallitus muutti linjausta 1.–3. luokkien lähiopetuksen järjestämisestä.Suomen hallitus linjasi maanantaina 16.3. poikkeuksellisista rajoitustoimista, joiden avulla pyritään hillitsemään koronavirusepidemian etenemistä. Rajoitustoimet astuvat voimaan keskiviikkona 18.3. Esimerkiksi päivähoitopaikat ja niiden yhteydessä järjestettävä esiopetus pidetään toiminnassa.

Näin turvataan yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten alojen henkilöstön lasten pääsy varhaiskasvatukseen ja mahdollistetaan vanhemmille työssäkäynti. Valtioneuvosto linjaa, että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät niin”, todetaan Valtioneuvoston tiedotteessa.

Opetusministeri Li Andersson tarkensi linjausta vielä 17.3. aamulla twiitissään:

Opetusministeri kuitenkin suosittaa, että jos lapset suinkin on mahdollista hoitaa kotona, näin tulisi tehdä:

1.–3. luokkien lähiopetus avataan kaikille 23.3.

Koska hallituksen linjaus ”kriittisillä aloilla työskentelevistä” on herättänyt niin paljon epäselvyyttä ja vaihtelevia tulkintakäytäntöjä Suomen kunnissa, peruskoulujen ovet aukeavat jälleen maanantaina 23.3. kaikille 1.–3. luokkalaisille lapsille. Vahva suositus kuintenkin on edelleen, että jos siihen suinkin on mahdollisuus, lapset pidettäisiin kotona etäopetuksessa.

Neljännellä luokalla ja sitä ylemmillä luokka-asteilla opiskeleville rajoitukset ovat edelleen voimassa. Hallitus uudisti linjaustaan perjantaina 20.3.

Päiväkodit ja muu varhaiskasvatus ovat edelleen auki kaikille lapsille, ja perheet saavat itse tehdä ratkaisunsa hoidontarpeen suhteen. Suositus on, että jos lapsi on suinkin mahdollista hoitaa kotona, näin tulisi menetellä.

Lähde: Valtioneuvoston tiedote

Mitä mieltä olet artikkelista?