RV 8 | 8. raskausviikko | raskausviikko 8
Kahdeksannesta raskausviikosta puhutaan, kun raskaus on kestänyt 7 viikosta ja 0 päivästä 7 viikkoon ja 6 päivään (7+0 – 7+6).
Alkion pituus: 9-14 mm

Viimeksi päivitetty 19.12.2022

Kahdeksannen raskausviikon alussa alkio on viiden viikon ikäinen. Viikkojen aikana alkio on kasvanut jo noin sentin mittaiseksi, ja sen sydän lyö jo kiivasta tahtia. Ensimmäinen neuvolakäynti ajoittuu yleensä tälle viikolle.


 

 


Odottajaa kohdussa kehittyvä uusi elämä väsyttää – hemmottele itseäsi unella!

Alkion 8. raskausviikko

Suuri pää, suuri sydän

Pienen pavun kokoisen alkion suu ja sieraimet ovat jo alkaneet muodostua. Pää ja sydän ovat suuria muuhun vartaloon verrattuna.

Aivot koostuvat ohuesta solukerroksesta, joka näkyy ultraäänessä isona mustana aukkona.

Erotamme toisistaan isoaivot, joka toistaiseksi on aivojen vähiten kehittynyt osa, keskiaivot ja aivojen takaosan, joka on alkuna muun muassa pikkuaivoille.

Käsien ja jalkojen aiheet kasvavat

Alkion sydän lyö 130–160 kertaa minuutissa. Sydämen seinämät ja läpät muodostuvat. Käsivarsien ja jalkojen aiheet kasvavat ja alkavat näyttää pieniltä meloilta.

Alkio on sikiöpussin sisällä. Sillä on jo ohut ihokerros eikä se enää ole litteä. 

Odottajan 8. raskausviikko

Ensikäynti neuvolassa

Lähiviikkojen aikana odottava äiti käy ensi kertaa neuvolassa. Ensikäynnillä tehdään monta tärkeää koetta, jotka kertovat raskauden etenemisestä. Verikoe kertoo, sopivatko sikiön ja äidin veriryhmät yhteen ja muulla arvioinnilla kartoitetaan äidin terveydentilaa, elintapoja ja mahdollisten aiempien raskauksien kulkua.

8. raskausviikko eli RV8
Raskaana oleva on lapsensa ensimmäinen elinympäristö ja syntymättömän lapsen linkki ulkomaailmaan.

Odottaja kokee ja elää raskauden

Äiti on lapsensa ensimmäinen elinympäristö ja syntymättömän lapsen linkki ulkomaailmaan. Mikä vaikuttaa raskaana olevaan, vaikuttaa myös lapseen.

Joidenkin tutkimusten mukaan jopa odottajan tunnetilat välittyvät sikiöön istukan kautta.

Muutoksia luvassa

Odotus on muuttanut tulevan vanhemman elämää mahdollisesti jo monin tavoin: väsymys saa odottajan kömpimään aikaisin yöunille ja ruokarajoitukset muuttavat sitä, mitä lautaselle kannattaa laittaa.

Alkoholin juomisesta tulee pidättäytyä ja jos aiemmin on tupakoinut, nyt olisi tarjolla paras mahdollinen syy sen lopettamiseen.

Jos odotuksessa on mukana myös puoliso, hän saattaa tässä vaiheessa tuntea olonsa jopa ulkopuoliseksi.

Isot muutokset omassa olossa ja ajatuksissa saavat monet odottajat käpertymään sisäänpäin tässä vaiheessa. Avoin vuorovaikutus ja tunteiden jakaminen parisuhteessa onkin nyt tärkeämpää kuin koskaan aikaisemmin.

Muut raskausviikot:

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.  11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35.36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43.

Kaikki kuvat raskausviikoista © Vau Family Oy. Kuvien kopiointi ja käyttö muualla kielletty.

Mitä mieltä olet artikkelista?