Kahdeksannesta (8.) raskausviikosta puhutaan, kun raskaus on kestänyt 7 viikosta ja 0 päivästä 7 viikkoon ja 6 päivään (7+0 – 7+6).
Alkion pituus: 9-14 mm

Viimeksi päivitetty 18.4.2019

Kahdeksannen raskausviikon alussa alkio on viiden viikon ikäinen. Viikkojen aikana alkio on kasvanut jo noin sentin mittaiseksi, ja sen sydän lyö jo kiivasta tahtia. Ensimmäinen neuvolakäynti ajoittuu yleensä tälle viikolle.

Äitiä kohdussa kehittyvä uusi elämä väsyttää – hemmottele itseäsi unella!

Suuri pää, suuri sydän

Pienen pavun kokoisen alkion suu ja sieraimet ovat jo alkaneet muodostua. Pää ja sydän ovat suuria muuhun vartaloon verrattuna.

Aivot koostuvat ohuesta solukerroksesta, joka näkyy ultraäänessä isona mustana aukkona. Erotamme toisistaan isoaivot, joka toistaiseksi on aivojen vähiten kehittynyt osa, keskiaivot ja aivojen takaosan, joka on alkuna muun muassa pikkuaivoille.

Alkion sydän lyö 130–160 kertaa minuutissa. Sydämen seinämät ja läpät muodostuvat. Käsivarsien ja jalkojen aiheet kasvavat ja alkavat näyttää pieniltä meloilta. Alkio on sikiöpussin sisällä. Sillä on jo ohut ihokerros eikä se enää ole litteä. 

Ensikäynti neuvolassa

Lähiviikkojen aikana odottava äiti käy ensi kertaa neuvolassa. Ensikäynnillä tehdään monta tärkeää koetta, jotka kertovat raskauden etenemisestä. Verikoe kertoo, sopivatko sikiön ja äidin veriryhmät yhteen ja muulla arvioinnilla kartoitetaan äidin terveydentilaa, elintapoja ja mahdollisten aiempien raskauksien kulkua.

Äiti kokee ja elää raskauden

Äiti on lapsensa ensimmäinen elinympäristö ja syntymättömän lapsen linkki ulkomaailmaan. Mikä vaikuttaa äitiin, vaikuttaa myös lapseen.

Joidenkin tutkimusten mukaan jopa äidin tunnetilat välittyvät sikiöön istukan kautta.

Muutoksia luvassa

Odottavien vanhempien elämä on jo ehkä alkanut muuttua monella tapaa. Tuleva äiti ei ehkä jaksa enää istua tv:n ääressä puolille öin eikä viettää viikonloppujaan riennoissa.

Tuleva isä saattaa jopa alkaa tuntea olonsa hieman ulkopuoliseksi, kun nainen käpertyy sisäänpäin uuden kokemuksen edessä. Avoin vuorovaikutus ja tunteiden jakaminen parisuhteessa on nyt tärkeämpää kuin koskaan aikaisemmin.

Haluatko sähköpostiisi joka viikko ajankohtaista ja kiinnostavaa tietoa raskautesi etenemisestä? Tilaa vau.fi:n uutiskirje, ja samalla osallistut ihanien palkintojen arvontaan!

 

Odottajien keskustelut foorumilla lasketun ajan mukaan

Pst! Käy hakemassa oma, ilmainen Vauvan odotus -oppaasi apteekista. Löydä lähin apteekkisi!

Kaikki kuvat raskausviikoista © Sandviks AS. Kuvien kopiointi ja käyttö muualla kielletty.

 

Mitä mieltä olet artikkelista?