RV 11 | 11. raskausviikko | raskausviikko 11
Raskauden kesto: 10 viikosta ja 0 päivästä 10 viikkoon ja 6 päivään (10+0 – 10+6).
Sikiön paino: 2,5-4 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 33–41 mm

Viimeksi päivitetty 7.7.2022

RV 11 on 11. raskausviikko. Nyt vauvan kaikki rakenteet ovat muodostuneet valmiiksi, joten aletaan puhua alkion sijaan sikiöstä.


 


Latinaksi sikiö, foetus, tarkoittaa ”pientä” tai ”nuorta”. Tämän rakentumisvaiheen jälkeen ihmistaimen ensisijainen tehtävä onkin kasvaa ja kypsyä kohdussa, aina syntymäänsä saakka.

Odottavaa äitiä ”normaalit” housut ja rintaliivit saattavat jo alkaa kiristää. Jotkut saavat outoja ruokahimoja, toiset taas porskuttavat entiseen malliin ja tuskin edes muistavat raskautta.

Sikiön 11. raskausviikko

Sormet ja varpaat näkyvät jo

Sikiö on 11. raskausviikolla 8 viikon ikäinen. Sormet ja varpaat näkyvät nyt selkeästi ja käsivarret ja jalat ovat lähestulkoon oikeilla paikoillaan.

Käsivarret ovat taipuneina kyynärpäistä ja ranteista, ja ne ovat jo sen verran pitkät, että kädet yltävät koskettamaan toisiaan rinnan yli. Tästä eteenpäin kädet ja jalat kehittyvät hieman aikaisempaa hitaammin.

Haparoivaa liikkeiden opettelua

Aivot muodostuvat nyt kahdesta suuresta puolikkaasta. Ne alkavat hiljalleen saada sikiön liikkeet hallintaansa. Pian sikiö alkaa myös pissata, kun vastakehittyneet munuaiset alkavat tuottaa virtsaa.

Silmäluomet peittävät silmät lähes kokonaan ja nenänpää nousee 11. raskausviikolla kasvoista näkyviin. Kitalaki muodostuu ja ylähuulen kehitys päättyy. Ensimmäinen ohut ihokerros peittää sikiön, ja siitä erottuu myös kaksi nänniä rinnassa. Luinen ranka alkaa muuttua rustosta luuksi, ylävartalosta alkaen. 

Odottajan 11. raskausviikko

11. raskausviikko eli RV11

Greipin kokoinen kohtu

Kohtusi on kasvanut raskausviikolle 11 tultaessa greipin kokoiseksi, ja useimmat huomaavat viimeistään tässä vaiheessa, että vanhat housut alkavat kiristää edestä liiaksi.

Myös rinnat kasvavat hormonimuutosten seurauksena, joten uusien housujen lisäksi saatat tarvita myös uusia rintaliivejä.

Hyvä ryhti suojelee sinua

Nämä muutokset ovat ensimmäiset monista, jotka kehoasi tulevat lähikuukausien aikana muokkaamaan. On tärkeää opetella suhtautumaan uudistuvaan kehoosi: muista pitää ryhti hyvänä.

Muuttuva raskausvartalo vetää painopistettä eteenpäin, mutta jos annat kehon lysähtää, seurauksena on todennäköisesti selkä- ja hartiavaivoja.

Outoja ruokahimoja?

Jotkut naiset kehittävät raskauden aikana todella erikoisia mielihaluja eri ruoka-aineisiin. Yksi himoitsee sitrushedelmiä, toinen suolakurkkuja ja kolmas banaanijugurttiin kastettuja nakkeja.

Yleensä nämä mielihalut ovat vaarattomia, eikä niiden tarkkaa syytä tunneta. Arvellaan, että odottajan elimistö vaistonvaraisesti vaatii tarpeellisiksi katsomiaan ruoka-aineita, jotka sisältävät tärkeitä ravintoaineita ja suoloja.

Muista kuitenkin, että on olemassa ruoka-aineita, joita raskaana olevan ei tulisi syödä

Muut raskausviikot:

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.  11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43.

Tilaa raskausajan uutiskirje

Saat räätälöityä postia kerran viikossa, oman raskautesi tahtiin.

Kaikki kuvat raskausviikoista © Vau Family Oy. Kuvien kopiointi ja käyttö muualla kielletty.

Mitä mieltä olet artikkelista?