19. raskausviikosta puhutaan, kun raskaus on kestänyt 18 viikosta ja 0 päivästä 18 viikkoon ja 6 päivään (18+0 – 18+6).
Sikiön paino: 220 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 13,5 cm
Koko pituus: 18 cm

Viimeksi päivitetty 18.4.2019

Raskausviikolla 19. sikiö on 16 viikkoa vanha. Sen identiteetti kehittyy entisestään: tällä viikolla alkavat muotoutua sormen- ja varpaanjäljet. Pienet uurteet muodostuvat yhdistelmästä geenejä ja ympäristön vaikutusta, ja tekevät jäljistä yksilölliset – siksi edes identtisillä kaksosilla ne eivät täsmää! Aivan kohta on rakenneultran aika, yleisimmin se otetaan viikoilla 20.-21.

Kasvot kehittyvät

Sikiön korvalehdet pistävät jo hieman ulos sikiön päästä ja silmät asettuvat paikoilleen kasvojen etupuolelle: kasvot muuttuvat ihmismäisemmiksi päivä päivältä.

Pian tulee rakenneultran aika, ja siellä saat ihailla kohdussa kasvavan lapsesi kasvoja: pienestä solumöykystä on muutamassa kuukaudessa kasvanut aivan ihmisen näköinen otus!

Suolistoon kertyy tervakakkaa

Sikiö harjoittelee edelleen imemisliikkeitä ja nielee samalla lapsivettä. Lapsivedestä kertyy sikiön suolistoon hiljalleen jäteaineita, kuten kuolleita soluja ja ruoansulatusnesteitä. Tätä kutsutaan mekoniumiksi: Siitä tulee lapsen ensimmäisten viikkojen uloste, eli niin sanottu tervakakka.

Sormenjäljet muodostuvat yksilöllisiksi

Sormenpäihin ja varpaisiin alkavat kehittyä yksilölliset varpaan- ja sormenjäljet kaarineen, silmukoineen ja kierteineen.

Genetiikka määrää sormenjälkien yleisen muodon, mutta kohdun ympäristötekijät, kuten paine, sikiön asento ja lapsiveden koostumus, muokkaavat niistä yksilölliset. Siksi edes identtisillä kaksosilla sormenjäljet eivät ole samanlaiset, vaikka geneettisesti kaksikkoa on mahdoton erottaa toisistaan.

Veri kiertää, potkut tuntuvat

Verenkierto on nyt täydessä vauhdissa. Napanuora kasvaa ja muuttuu paksummaksi, kun veri, joka antaa ravinnon sikiölle, kulkee suurella voimalla sen läpi. Elimistön puolustautumisjärjestelmä alkaa toimia ja tuottaa vasta-aineita. Nyt sikiö alkaa olla niin iso ja vahva, että tunnet sen potkut. Yleisesti ottaen aiemmin synnyttäneet tuntevat potkut aikaisemmin kuin ensisynnyttäjät, koska he tietävät mitä kuulostella.

Rakenneultra tulossa

Jos olet päättänyt  mennä rakenneultraan, se tapahtuu aivan lähiaikoina, yleensä viikoilla 20.–21. Useimmille se on upea kokemus: Monet kertovat, että lapsesta tulee todellisempi, kun sen voi nähdä omin silmin.

Moni raskaana olevan puoliso kokee tämän ultrakerran ensimmäisenä kohtaamisena oman lapsensa kanssa. Odottava äiti on ehkä jo tuntenut lapsensa liikkeet, ja elää muutenkin raskautta joka hetki, puoliso puolestaan joutuu olemaan tilanteessa sivustaseuraajana.

Kuuntele vau.fi podcast rakenneultran ottamisesta!

Tyttö vai poika?

Tässä rakenneultrassa saatetaan jo pystyä näkemään sikiön biologinen sukupuoli – varmuutta siitä ei kuitenkaan ole, sillä sikiö voi olla hankalassa asennossa ja väärintulkintaan on aina mahdollisuus.

Kohtu painaa nyt n. 320 grammaa ja istukka n. 170 grammaa.

Haluatko sähköpostiisi joka viikko ajankohtaista ja kiinnostavaa tietoa raskautesi etenemisestä? Tilaa vau.fi:n uutiskirje, ja samalla osallistut ihanien palkintojen arvontaan!

Mitä mieltä olet artikkelista?