Raskausoireiden perusteella on mahdollista päätellä lapsen sukupuolen todennäköisyyttä. On syytä pitää mielessä, että suurempi todennäköisyys saada toinen sukupuoli on usein vain aavistuksen verran suurempi. Lue jutusta, mitkä seikat vaikuttavat tyttö- ja poikaraskauden todennäköisyyteen.

Poika vai tyttö? Tee testi!

Juttu liittyy Vau.fi:n leikkimieliseen testiin. Testi mittaa artikkelissa esiteltyjä oireita ja taustatietoja ja laskee niiden pohjalta, onko odottajalla suurempi todennäköisyys saada tyttö vai poika.

Jos et ole vielä tehnyt testiä, klikkaa itsesi testin pariin.

Testiä tehtäessä on syytä muistaa, että poika- tai tyttöraskauden suurempi mahdollisuus on oireista huolimatta usein melko pieni.

Raskauspahoinvointi

Jos äiti kärsii pahasta raskauspahoinvoinnista eli hypermesis gravidarum -oireista, hänellä on tilastollisesti hieman suurempi mahdollisuus saada tyttö.

Tutkimusten mukaan vakavasta raskauspahoinvoinnista kärsivillä on 55,7 prosentin mahdollisuus saada tyttö. Jos odottaja joutuu raskauspahoinvoinnin takia vähintään kolmeksi päiväksi sairaalaan hänellä on 80 prosenttia suurempi mahdollisuus saada tyttö kuin äidillä, joka ei kärsi vakavasta raskauspahoinvoinnista.

Raskauspahoinvoinnin takana on gonadotropiinihormonit. Tyttöraskaudessa hormonia erittyy enemmän äidin verenkiertoon.

Tee testi: Odotatko tyttöä vai poikaa? Testi paljastaa!

Tyttö- vai poikaolo?

Jos äidillä on vahva tunne siitä, että hän odottaa tyttöä tai poikaa, hän on todennäköisemmin oikeassa kuin väärässä. Tutkimuksissa on selvinnyt, että sukupuolen aavistaminen osuu usein oikeaan.

Sukupuolen aistiminen saattaa juontua tyttö- ja poikaraskauden erilaisista hormoneista. On myös mahdollista, että äidin ja sikiön välillä on yhteys, jota emme pysty havaitsemaan tieteellisin keinoin.

Lue myös: Haluatko tietää lapsesi sukupuolen? Päätös kertoo luonteestasi

Maistuuko ruoka? 

Pojat ovat keskimäärin hieman isompia kuin tytöt, joten poikia odottavien äitien pitää myös syödä hieman enemmän. Tutkimukset ovat osoittaneet, että poikien äidit nauttivat 10 prosenttia enemmän kaloreita kuin tyttöjä odottavat äidit. Jos siis havaitset raskausaikana huomattavan himon proteiini- ja rasvapitoisiin ruokiin, se saattaa viitata poikaraskauteen.

Ennen raskautta nautittu kalorimäärä vaikuttaa myös lapsen sukupuoleen. Tyttösiittiöt nimittäin pärjäävät kovemmissa olosuhteissa kuin poikasiittiöt. Poikaraskaudet ovat myös herkempiä menemään kesken. Niinpä äidit joiden päivittäinen kalorimäärä jää alhaiseksi, saavat hieman useimmin tyttöjä.

Myös aamiaisen väliin jättäminen vaikuttaa lapsen sukupuoleen. Naiset jotka eivät syö aamiaista saavat useammin tyttöjä. Paljon kaliumia ja kaloreita aamiaisella nauttineet äidit saavat useammin juuri poikalapsen.

Lue myös: 5 syytä toivoa tyttövauvaa

Äidin ja isän ikä 

Jos äiti on yli 35-vuotias, tyttöraskaus on todennäköisempi. Ilmiö johtunee siitä, että naisen hormonaalinen tasapaino muuttuu hänen ikääntyessään sellaiseksi, että se suosii ennen kaikkea tyttöraskautta.

Myös isän iällä on väliä. Jos isä on yli 40-vuotias, perheeseen syntyy hieman suuremmalla todennäköisyydellä tyttö. Tämä johtuu tyttösiittiöiden määrästä. Mitä vanhemmaksi mies tulee, sitä vähemmän mies tuottaa poikasiittiöitä.

Lue myös: 6 syytä haluta poikavauva

Stressi vaikuttaa sikiön sukupuoleen 

Tutkimuksissa on havaittu, että sota-aikana syntyy enemmän poika- kuin tyttölapsia. Pitkäaikaisella hermoja raastavalla stressillä on siis todettu olevan yhteys poikaraskauksien yleisyyteen.

Syytä ilmiölle ei ole pystytty aukottomasti todentamaan. On kuitenkin esitetty, että syy olisi testosteronin ja kortisolin määrässä naisen elimistössä. Teorian mukaan stessaavan naisen korkeampi testosteroni- ja kortisolipitoisuus lisäisi poikasiittiöiden mahdollisuutta hedelmöittää munasolu.

Myös isän stressaavalla työllä tai isän altistumisella kemikaaleille on todettu olevan vaikutus lapsen sukupuoleen.  Tutkimuksessa on todettu, että esimerkiksi seuraavan ammattien harjoittajilla on enemmän tyttölapsia: ammattisukeltaja, syvänmeren sukeltaja, sukellusveneen teknikko, vehnätehtaan työntekijä, pilotti. Teorian mukaan poikasiittiöt ovat herkempiä tuhoutumaan, joten tilastollisesti kovissa olosuhteissa työskenteleville miehille syntyy hieman enemmän tyttöjä.

Seksin ajankohdalla ei ole merkitystä?

Usein esitetään, että seksin ajankohdalla olisi merkitystä sille, syntyykö perheeseen tyttö vai poika: Koska poikasiittiöt ovat nopeampia, mutta tyttösiittiöt ovat kestävämpiä, ovulaation aikoihin siitetty lapsi olisi teorian mukaan tyypillisemmin poika, kun taas reilusti ennen ovulaatiota siitetty lapsi olisi tyypillisemmin tyttö. On myös esitetty, että vaginaalinen viinietikkahuuhtelu ennen seksiä lisäisi tyttöraskauden mahdollisuutta.

Lääkärit pitävät yleisesti seksin yhteydessä harjoitettuja kikkoja toimimattomina. Seksin ajankohdalla on mahdollisesti ainoastaan häviävän pieni vaikutus vauvan sukupuoleen. Viinietikkahuuhtelut ja muut raskaammat keinot saattavat jopa tuhota kaikki siittiöt ja ehkäistä raskauden kokonaan.

Lähteet: WebMD, NY Times, Baby Centre

Haluatko tytön tai pojan? Käänny geenilaboratorioiden puoleen!

Monet yllä listatuista seikoista lisää vain aavistuksen verran mahdollisuutta saada tyttö tai poika. Jos pariskunta haluaa olla varma, että seuraava lapsi on tiettyä sukupuolta, heidän ainoa mahdollisuutensa on kääntyä kromosomiseulontaan perustuvan uuden teknologian puoleen.

Sukupuolen valinta tehdään PGD-toimenpiteellä, jossa petrimaljassa hedelmöitettyjen alkioiden kromosomit tutkitaan. Äitiin siirretään haluttua sukupuolta oleva alkio. Toimenpide antaa 99,9 prosentin varmuudella halutun sukupuolen.

Suomessa lapsen sukupuolta ei ole mahdollista valita, mutta esimerkiksi Englannissa, Kyproksella ja Yhdysvalloissa toimenpiteen voi ostaa noin 5000 eurolla.

Lähteet: Gender Selection in UK, American Reproductive Centers, North Cyprus Clinic

Mitä mieltä olet artikkelista?