Voiko sikiön sydämen sykkeestä päätellä lapsen sukupuolen? Entä mitä voi päätellä siitä, että pahoinvointia ei ole pelkästään aamulla vaan pitkin päivää? Lue yhdeksästä raskausaikaan liittyvästä uskomuksesta.

1. Jos sikiön syke on alle 140, se on poika

On totta, että synnytyksessä tyttövauvan sydän saattaa lyödä nopeammin kuin poikavauvan sydän. Synnytyksessä on kuitenkin turha tehdä ennustuksia suuntaan tai toiseen. Kohtahan vanhemmilla on lapsen sukupuolesta täysi varmuus. Syke voi myös johtua monesta muusta tekijästä.2. Ylimääräisten raskauskilojen kertyminen viittaa poikalapseen 

Keskimäärin pojat ovat hieman suurempia kuin tyttövauvat. Siksi on ajateltu, että poikaa odottavat naiset olisivat hieman suurempia kuin tyttövauvaa odottavat naiset.

Mahan koosta ei kuitenkaan voi päätellä mitään. Raskausmahan kokoon vaikuttavat monet muut tekijät kuin lapsen sukupuoli. Yksi niistä on naisen vartalotyyppi.

3. Saat pojan, jos jalkakarvat kasvavat tavallista nopeammin

Uskomus pohjautuu sille olettamukselle, että testosteronipitoinen poikasikiö saisi äidin veren hormonipitoisuudet sekaisin.

Jossain määrin näin tapahtuukin, mutta sikiöstä äitiin siirtyvät ainemäärät ovat hyvin pieniä, eikä niillä näin ollen voi olla karvaa kasvattavaa vaikutusta.

4. Ikkunoiden peseminen, seksi ja ananaksen syöminen käynnistää synnytyksen

Suomessa sama ajattelutapa on kääntynyt kolmen ässän paketiksi: seksi, siivous ja sauna. Näistä kolmesta vain ensimmäisellä voidaan sanoa olevan jotain merkitystä.

Siemennesteessä on nimittäin prostaglandiini-hormonia, joka auttaa synnytystä käynnistymään. Samaa hormonia käytetään synnytyksen kemiallisessa käynnistämisessä.

5. Närästys raskaana viittaa siihen, että lapsella on tuuhea tukka syntyessään 

Väite kuulostaa hauskalta, mutta todellisuudessa lapsen hiusten määrä kohdussa ei vaikuta närästykseen. Närästys syntyy todellisuudessa näin: Korkeat raskaushormonitasot voivat rentouttaa liiaksi ruokatorven alempaa sulkijaa. Silloin vatsahapot pääsevät nousemaan ruokatorveen ja äiti kokee närästystä.

6. Jos sinulla on raskaushimoja, mutta et toteuta niitä, lapsellasi on syntymämerkki

Raskausaikana äiti saattaa himoita erilaisia asioita, joita ei aina pysty selittämään millään tavalla. Toiset raskaana olevat naiset saattavat jopa haluta syödä mutaa.

Syntymämerkit eivät kuitenkaan synny esimerkiksi hiekan tai saven puutteesta äidin ravinnossa, vaan niitä aiheuttaa ihon poikkeuksellinen verisuonittuminen.

7. Jos oksettaa aamuisin, saat tytön; jos oksettaa päivällä, saat pojan

Tyttölapsien katsotaan aiheuttavan äidille niin ärhäkkää hormonituotantoa, että oksennus lentää heti aamulla. Asiasta ei kuitenkaan ole tutkimusnäyttöä.

Tutkimuksissa on kuitenkin pystytty osoittamaan, että todella kovat raskauspahoinvointioireet viittaavat tyttöraskauteen.

8. Jos nostelet käsiäsi pään päälle, voit aiheuttaa napanuoran kiertymisen vauvan pään ympärille

Kohtu suojaa sikiötä. Äidin kääntyily ja vääntyily ei voi kiertää napanuoraa vauvan pään ympärille. Raskausajan liikunnasta on enemminkin hyötyä niin sikiölle kuin myös äidille.

9. Tuoppi tummaa päivässä tekee terää raskaana

Englantilaisen kansanperinteen mukaan raskaana oleville äideille on annettu tuoppi tummaa olutta päivässä. Tummassa oluessa on rutkasti rautaa, joten oluen on katsottu olevan terveellistä.

Nykyään tietenkin tiedetään, että raskaana alkoholia ei sovi juoda, sillä se vahingoittaa sikiötä. Alkoholitonta olutta äiti voi tietysti juoda niin paljon kuin haluaa.

Lähde: Baby World

 

Mitä mieltä olet artikkelista?