Vanhan uskomuksen mukaan sormus osaa kertoa tulevien lasten sukupuolen. Perimätieto kertoo kaksi tapaa lapsen sukupuolen selvittämiseen. Kokeile, pitääkö testi paikkansa!

Viimeksi päivitetty 24.9.2015

Ihmiset ovat aina olleet hyvin kiinnostuneita tulevan lapsen sukupuolesta. Ennen ultraääniteknologiaa lapsen sukupuolta pyrittiin tulkitsemaan mitä mielikuvituksellisimmin keinoin. Näistä tulkinnoista on syntynyt runsas määrä uskomuksia, joista osa pitää edelleen pintansa. Tunnetuimpia testejä lienee sormustesti, jossa sormuksen liike paljastaa, mitä sukupuolta tuleva lapsi on.

Sormustesti on vanhaa perimätietoa, joka on siirtynyt äidiltä tyttärelle. Aikojen saatossa yksityiskohtaiset ohjeet testin tekemiseen ovat jonkin verran muuttuneet, kun tietoa on jaettu eteenpäin suullisesti. Eri puolilla maailmaa sormustestin tulkintatavat saattavatkin vaihdella: erään tiedon mukaan ennen vanhaa testissä saatettiin käyttää esimerkiksi myös neulaa.

Keräsimme sormustestin pääperiaatteet yhteen. Näin se toimii:

Sormustesti mahan päältä

Odottajan vatsan päällä tehtävällä sormustestillä testataan vauvan sukupuoli.

Sormustestin tekemiseen tarvitaan sormus ja yksi hius. Perimätieto ei yksiselitteisesti kerro, tarvitseeko sormuksen olla vihkisormus. Olisi kuitenkin hyvä, että testiin käytetään testattavan omaa sormusta ja hiusta. Sormuksen materiaalilla ei liene merkitystä, ja jotkut käyttävät hiuksen sijasta myös lankaa tai ketjua.

Pujota sormus hiukseen ja laske sormus aluksi vatsan päälle. Nosta sitten sormus hiuksen avulla ilmaan, ja riiputa sormusta raskaana olevan mahan päällä muutaman sentin korkeudella. Monet tekevät testin dominoivaa kättään käyttäen, mutta vanhan kansan tiedon mukaan tulisi kuitenkin käyttää vasenta kättä, sillä se on lähempänä sydäntä.

Jos sormus alkaa tehdä vatsan päällä ympyräliikettä, tarkoittaa se, että odottaja kantaa tyttölasta. Jos sormus taas tekee edestakaista heiluriliikettä, luvassa on poika. Muista pitää kätesi mahdollisimman vakaana, ettet vahingossa vaikuta tulokseen.

Sormustesti ranteen päältä

Sormustesti ranteen päältä tehtynä eroaa vatsanpäältä tehtävästä niin, että se kertoo testattavan koko lapsiluvun ja lapsien sukupuolen.

Tässä testissä sormus pujotetaan myös hiukseen ja lasketaan aluksi ranteen päälle (jotkut suosittelevat myös hieromaan sormusta ranteeseen ennen testiä). Sormus nostetaan hiuksen avulla muutama sentti ranteen yläpuolelle, ja sormuksen liike kertoo tulevan lapsen sukupuolen. Pyörivä liike tarkoittaa tyttöä, heilurimainen poikaa.

Sormustesti on mahdollista tehdä kahdella tavalla ranteen päältä: Lasten määrä ja sukupuoli syntymäjärjestyksessä voidaan tulkita sormuksen liikkeistä yhdellä kertaa. Toisella tavalla tehtynä testataan lapsiluku ja sukupuoli yksi lapsi kerrallaan. Perimätiedon mukaan sormustestiin voi vaikuttaa myös mahdolliset keskenmenot, joten tulkinta saattaa olla hankalaa.

Pitikö sormustesti paikkansa sinun kohdallasi?

Vertaa kokemuksia ja osallistu keskusteluun: Sormustesti – onko kukaan kokeillut?

Sormustesti kertoo

Vau.fi:n foorumilla äidit testaavat sormuksen voimaa. Sormuksen todellinen ennustustarkkuus saadaan tietää vasta lapsen synnyttyä, mutta ainakin ennustaminen on hauskaa!

Nimimerkillä Butzeri kertoo, että hän teki miehensä kanssa testin raskausmahan päältä.

”Näytti sekä sormuksella että neulalla poikaa. Molemmilla on lisäksi tosi vahva fiilis, että poika tulee. No sitten marraskuun alussa selviää”, Butzeri kertoo.

Iidadaada20 kertoo sen sijaan, että ranteen päältä tehty sormustesti näytti tyttöä, poikaa ja tyttöä. Myös vatsanpäällä sormus ennusti tyttöä.

”Itsellä ollut koko raskauden ajan vahva tyttöolo. Samoin mies on varma, että tyttö tulee. Rakenneultraa odotellessa”, Iidadaada20 toteaa.

Kirjoittajan Marikoo78 kohdalla sormustesti on pitänyt hämmästyttävän hyvin paikkansa.

”Mulla esikoista odottaessa tehtiin testi. Tulos oli poika-tyttö-poika-tyttö-poika. 3 ekaa on mennyt oikein, ja nyt pitäis sitten tulla tyttö”, Marikoo78 kertoo.

”Tosin tää on kyllä viimeinen, viidettä ei tule.”

Mitä mieltä olet artikkelista?