Toiset vanhemmat haluavat tietää lapsen sukupuolen ennen vauvan syntymää. Toiset puolestaan haluavat pitää sukupuolen salaisuutena. Lue jutusta, mitä päätös kertoo sinun luonteestasi.

Viimeksi päivitetty 16.6.2014

Se, haluatko selvittää tulevan vauvasi sukupuolen, saattaa kertoa sinusta enemmän kuin arvaatkaan.Ohion yliopistossa tehty tutkimus selvitti, minkälaiset luonne-erot vaikuttavat sukupuolikysymyksen selvittämiseen.

Ei stereotypisia leluja

Tutkimuksen mukaan äidit, jotka eivät halua tietää lapsen sukupuolta etukäteen eivät myöskään ole kiinnostuneita sukupuolen mukaan pukemisesta.

Tyypillisesti sukupuolesta kiinnostumattomat vanhemmat eivät myöskään hanki sukupuolistereotypiaan sidottuja leluja lapselleen.

”Ei pidä paikkaansa. Halusin tietää lapseni sukupuolen, kävin sitä varten yksityisellä ylimääräisessä ultrassakin. Poikani vaatteet ovat laidasta laitaan, ja toki pojalla on pinkit rattaat ja hänen tukkansa yltää lapaluiden alle”, kirjoittaa nimimerkki Suski75 foorumilla.

Uteliaisuutta ja avoimuutta

Tutkimuksen mukaan sukupuolen yllätyksenä pitävät naiset ovat myös avoimempia uusille kokemuksille. Tutkijoiden mukaan tämä kertoo siitä, että nämä äidit ovat uteliaampia luonteeltaan.

Suski75 ei allekirjoita tätäkään väitettä.

”Sitä en myöskään tajua, miten ne, jotka ovat niin uteliaita, että haluavat tietää lapsensa sukupuolen, ovat muka jotenkin vähemmän uteliaita kuin ne, joita asia ei kiinnostanut”, hän ihmettelee.

Tuttua ja turvallista

Nimimerkki Enni puolestaan ei halunnut tietää lapsensa sukupuolta, mutta ei koe olevansa erityisen avoin – päinvastoin:

”En koe olevani avoin missään suhteessa, tykkään tutusta ja turvallisesta. Eli ei kyllä pidä ainakaan nuo väittämät kovin hyvin paikkaansa.” 

Täydellistä äitiyttä etsimässä

Tutkimuksen mukaan sukupuolen selvittäneet äidit saivat korkeammat pisteet perfektionismista. Sukupuolen selvittäneillä on siis tutkimuksen mukaan suurempi tarve suorittaa vanhemmuutta tietyllä tavalla.

Foorumiäidit eivät tunnista itseään näistäkään väitteistä.

”En halunnut tietää sukupuolta. Olen kuitenkin perfektionistinen”, toteaa nimimerkki Vargynja.

Tulotasossa eroa

Tutkimuksessa selvisi myös, että sukupuolen selvittäneiden äitien koulutus- ja tulotaso oli alhaisempi kuin niillä äideillä, jotka eivät selvittäneet lapsensa sukupuolta.

Sukupuolen selvittäneet olivat puolestaan useammin naimisissa kuin sukupuolen salassa pitäneet äidit.

Sukupuolirooleista haittaa vai hyötyä?

”Emme ole vielä varmoja, mutta odottajan päätös selvittää lapsen sukupuoli saattaa kertoa hänen asenteestaan sukupuolirooleja kohtaan. Nämä rooliasenteet muokkaavat puolestaan sitä, miten äiti kasvattaa lapsiaan”, tutkimusjohtaja Letitia Kotila kertoo.

Voiko lapselle olla haittaa siitä, että hänet leimataan jo sikiövaiheessa perinteisen kaavan mukaan tytöksi tai pojaksi?

”Jos tiedät etukäteen, että sinulle on syntymässä tyttö, ympäröitkö lapsen vaaleanpunaisella ja lilalla niin, että työnnät tyttöä väkisin kohti äärimäisen feminiinisiä ihanteita”, tutkimuksessa mukana ollut professori Sarah Schoppe-Sullivan pohtii.

Vauvasta konkreettisempi

Viiden lapsen äiti Äippä x5 on sitä mieltä, että sukupuolen selvittämisessä on ensijaisesti kysymys ihan muista asioista kuin vaatteista – niin ainakin hänellä oli:

”Sukupuolella ole mitään merkitystä! Mutta silti ehdottomasti haluan/halusin tietää kumpi siellä masussa majailee, olen hyvin malttamaton;) Sitä kun tietää kumpi siellä masussa asustaa tulee vauvasta konkreettisempi, voi kuvitella millainen tyyppi siellä on, mietiskellä nimiä tms”.

182 odottavaa äitiä

Tutkimusta varten haastateltiin 182 odottavaa äitiä. Sukupuolikysymyksen lisäksi selvitettiin äitien persoonallisuuden piirteitä, sukupuolirooliuskomuksia ja äitiyden suorittamiseen liittyviä ajatuksia.

Tutkimus on julkaistu Personality and Individual Differences -lehdessä.

Lähde: Ohion yliopisto

Halusitko sinä selvittää vauvasi sukupuolen? Miksi? Miksi et? Uskotko, että asia kertoo jotain luonteestasi? Tule keskustelemaan aiheesta foorumille: Haluatko/halusitko tietää lapsesi sukupuolen – päätös voi kertoa luonteestasi

 

Mitä mieltä olet artikkelista?