Moni odottaja toivoo vauvan olevan tiettyä sukupuolta ja pettyy, jos toive ei toteudukaan. Toiveet ja pettymyksen tunteet saattavat kuitenkin tuntua kielletyiltä ja herättää häpeää. "Toivoimme poikaa kovasti, mutta nyt odotankin tyttöä. Saako olla pettynyt luvan kanssa?" kysytään Vau.fi-foorumilla.

Viimeksi päivitetty 28.9.2019

Onko lapsen sukupuolella väliä? Onko väärin toivoa jompaa kumpaa sukupuolta, kun odottaa vauvaa? Saako olla pettynyt, jos lapsi onkin eri sukupuolta kuin toivoi? Muun muassa näitä kysymyksiä pohditaan Vau.fi-foorumilla.”Toivoimme poikaa kovasti, mutta nyt odotankin tyttöä. Esikoinen tulossa. Saako olla pettynyt luvan kanssa? On ehdottoman hienoa, että ylipäätään olen raskaana ja lapsi vaikuttaa kaiken mukaan terveeltä. Se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että olisi toivottu poikaa”, kirjoittaa nimimerkki Mamiliksi.

Tyttöjen äidin kova koulu

Joskus omat odotukset tai stereotypiat tietystä sukupuolesta eivät vastaa todellisuutta. Yölento kertoo omista kokemuksistaan:

”Minä koin itseni tyttöjen äidiksi ja kaksi ensimmäistä ovatkin tyttöjä. Sen verran kova koulu tyttöjen äitinä oleminen oli, että salaa toivoin kolmannen olevan poika ja niin hän onkin. Stereotypioissa pojat ovat vauhdikkaita ja rämäpäisiä, mutta minulla tytöt ovat myös vauhdikkaita ja omapäisiä ja etenkin murrosikä oli tyttöjen äidille aivan hirveä.”

”Persoonahan sieltä on tulossa, ei pelkkä genitaali”

Myös nimimerkillä dorpola on kokemusta sukupuolitoiveista. Hän kuitenkin muistuttaa, että lapsi on aina oma persoonansa, sukupuolesta riippumatta:

”Tyttöä toivoin, kun pienten poikien maailma on mulle ihan outo ja nimeäkään on vaikea keksiä. No onneksi jo nipt:ssä selvisi, että poika olisi tulossa, joten ehdin sopeutua ajatukseen. Mutta persoonahan sieltä on oikeasti tulossa, eikä pelkkä genitaali, joten innolla odottelen, että pääsen häneen tutustumaan.”

Toivotko tai toivoitko sinä jompaa kumpaa sukupuolta? Osallistu keskusteluun foorumilla: Onko sukupuolella väliä?

Mitä mieltä olet artikkelista?