Malttamattomimmat vanhemmat voivat selvittää lapsen sukupuolen ultraäänitutkimuksen avulla jo ennen syntymää. Lääkärin arvio ei kuitenkaan aina osu oikeaan. Kun Trine sai kuulla odottavansakin poikaa, hän kyllästyi koko raskauteen.

Viimeksi päivitetty 7.6.2013

Ensimmäistä lastaan odottava Trine halusi tietää onko uusi perheenjäsen tyttö vai poika. Kätilö ei kuitenkaan osannut päätellä lapsen sukupuolta viikolla 13 tehdyn ultraäänitutkimuksen perusteella. Ultrakuvan nähnyt lääkäri oli sen sijaan melko varma, että kyseessä oli tyttövauva. Tässä uskossa Trine elikin aina seuraavaan tutkimukseen saakka.”Olin jo miettinyt nimen valmiiksi ja lipaston laatikossa odottivat tyttöä varten valmiiksi pestyt ja silitetyt vaaleanpunaiset vaatteet”, Trine sanoo.

Viikolla 30 tehtiin uusi tutkimus. Trine odotti vahvistusta oletukselleen, että vatsassa kasvaisi pieni tyttö. Ultraäänitutkimusta tekevän lääkärin kommentti kuitenkin yllätti tyttöä odottavan Trinen täydellisesti:

”Lääkäri kertoi näkevänsä kuvassa kivekset. Miltei putosin penkiltä kun kuulin lääkärin sanat. Pyysin häntä vielä tarkistamaan asian, mutta totta se oli. Olinkin koko ajan kantanut poikalasta.”

Lue myös: Halusin pojan, tyttö tulossa

Uutista piti sulatella

Kesti hetken ennen kuin Trine pystyi jälleen nauttimaan raskaudestaan. Onnekseen hänellä oli vielä 10 viikkoa aikaa valmistautua uuden tulokkaan maailmaan astumiseen.

”Olisi ollut paljon vaikeampaa, jos en olisi saanut tietää lapsen oikeaa sukupuolta ennen synnytystä. Nyt ehdin kuitenkin sopeutua uuteen tilanteeseen”, Trine kertoo.

Trine lähti ultraäänitutkimuksen jälkeen suoraan lastenvaateostoksille, koska toivoi sinisten lastenvaatteiden hankkimisen helpottavan suhteen luomista pikkupoikaansa. Hänestä tuntui, että lapseen piti ikään kuin tutustua uudelleen. Aluksi nimen valinta tuntui hankalalta, mutta lopulta vanhemmat päätyivät Tobiakseen.

Nyt 6,5-vuotias Tobias on hiljattain tullut isoveljeksi. Uutta tulokasta odottaessaan Trine varmisti tämän sukupuolen neljä kertaa, ennen kuin uskoi kätilöä.

”Hän sanoi olevansa varma, että kyseessä on tyttö. Viikolla 18 tehdyn ultraäänitutkimuksen perusteella ei kuulemma pitäisi enää sattua virheitä sukupuolen määrityksen suhteen”, Trine sanoo.

Viimein Trine vakuuttui tiedosta ja kaivoi esiin alkujaan Tobiakselle ostetut vaaleanpunaiset vaatteet.

Lue myös: Kirpeä poika, makea tyttö

Paremmin varautunut toisen lapsen kohdalla 

”Osasin tällä kertaa varautua mahdolliseen yllätykseen. Sukupuoli ei myöskään tuntunut enää yhtä tärkeältä asialta. Huolehdin enemmän siitä, onko lapsi on terve”, Trine kertoo.

Tobiaksen syntymän jälkeen Trine ei ole juurikaan muistellut tapahtunutta, mutta kertoo siitä mielellään, jos joku kysyy.

”Se on ihan hauska tarina kerrottavaksi sukujuhlissa”, Trine kuittaa.

Lue myös: Täsmävinkeillä toivottu sukupuoli

Tobias-vauva vaaleansinisessä haalarissaan.

Ei varmoja ennusteita

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Ulla Korhosen mukaan raskauden vaihe vaikuttaa siihen, milloin sukupuolta voi alkaa määrittää.

”Tulkintavirheitä sattuu sitä helpommin, mitä varhaisemmalla raskausviikolla ultraäänitutkimus tehdään. Tämä johtuu siitä, että erot ulkoisissa sukupuolielimissä alkavat näkyä selkeämmin vasta raskauden toisen kolmanneksen loppupuolella. Varmuuteen vaikuttaa myös se, kuinka kokenut ultraäänitutkimusta tekevä henkilö on.”

Kaikkien sikiöiden ulkoiset sukupuolielimet näyttävät aluksi samalta ja muutokset, joiden perusteella lapsen sukupuolen voi tunnistaa alkavat kehittyä vasta raskauden toisella kolmanneksella.

”Erityisesti kivekset voivat erottua selvästi, jolloin lapsen tiedetään olevan poika. Myös penis voi näkyä kuvassa, mutta se ei ole yhtä helppo löytää. Tytöillä taas erottuvat häpyhuulet. Ulkoisten merkkien lisäksi voidaan tutkimuksella nähdä myös tytön kohtu”, Korhonen kertoo.

Vaikka lääkäri olisi kokenut, ennuste voi osua väärään.

”Joskus tyttösikiön häpyhuulet ovat niin turvonneet, että on vaikea erottaa ovatko kyseessä häpyhuulet vai kivekset. Tämänkaltaisissa tapauksissa voi tulla väärä arvio.”

Korhonen välttääkin vuorenvarmojen ennusteiden antamista lapsen sukupuolesta.

”En lupaa varmaa tietoa, mutta voin kertoa jos lapsi on ulkoisten merkkien perusteella selvästi poika tai tyttö. Myöhäisillä viikoilla, ja nykyaikaisilla hyvillä laitteilla ennuste on kuitenkin jo aika luotettava. Esimerkiksi viikolta 25 eteenpäin sukupuolielimet erottuvat jo varsin selkeästi.”

Vaikka sikiön sukupuolen määrittäminen ei ole yleensä tärkeää lääketieteellisestä näkökulmasta, tieto sukupuolesta kiinnostaa vanhempia. Korhosen mukaan tutkimuksen suosio onkin pysynyt vuosien mittaan tasaisena.

”Suurin osa odottajista haluaa tietää lapsen sukupuolen etukäteen. Varmistan kuitenkin aina etukäteen ennen kuin kerron oman arvioni, sillä joskus vanhemmat haluavat odottaa tietoa synnytykseen asti”, Korhonen kertoo.

Mitä mieltä olet artikkelista?