Jos raskauden aikana tekee mieli syödä ruoaksi luokittelematonta ainetta tai esineitä raskausaikana, puhutaan pica-oireesta. Nykykäsityksen mukaan oireet eivät ole yhteydessä vitamiini- tai mineraalipuutoksiin. Neljä odottajaa kertoo kummallisista pica-mielihalustaan.

Viimeksi päivitetty 13.3.2024

”Kun lumi suli ja hiekka alkoi tuoksua, minut valtasi suunnaton halu rouskuttaa hiekkaa hampaissa ja maistaa maan maku. Myös metrotunneli ja kellari tuoksuivat niin suloisilta, että olisin voinut jäädä sinne ikiajoiksi”, ensimmäisen raskautensa aikana maata himoinnut Ulpu muistelee.Ulpu käytti lopulta maahimoihinsa luontaistuotekaupoista saatavaa ravintolisäsavea.

”Jos ravintolisäsavi loppui, söin kosmetiikkakäyttöön tarkoitettua puhdistettua savea.”

Mies vastusti

”Mieheni sanoi, ettei saa syödä kosmetiikkasavea, vaan pitää hankkia syötäväksi tarkoitettua. Hän auttoi myös etsimään sitä”, Ulpu sanoo.

Ulpun mies ei kuitenkaan paheksunut puolisonsa outoja raskaushimoja.

”Hän piti raskausajan kummallisuuksia luonnollisina. Hän pyrki tuomaan minulle, mitä milloinkin kaipasin.”

Neuvolassa katsottiin hassusti

”Kun kerroin neuvolassa saven syömisestä, he halusivat tietää, mitä siinä savessa on”, Ulpu sanoo.

Savi sisältää paketin mukaan esimerkiksi rautaa, magnesiumia ja kalsiumia.

”Sanoin, että kroppani ja vauvani tarvitsevat ilmeisesti maan mineraaleja”, Ulpu sanoo.

Neuvolassa ehdotettiin korvaavia mineraalitabletteja himoa hillitsemään.

”Söin kuitenkin mieluummin savea kuin mineraalitabletteja. Savi kun tyydytti makumieltymyksiäni sillä hetkellä paremmin. Se on myös lisäaineetonta.”

Neuvolan henkilökunta lopetti savikeskustelun siihen.

Lue myös: Monet raskausajan huolista ovat turhia

Hiekka ja pesusieni parasta kasvavalle lapselle? 

Herkuttelu ei aina tunne rajoja. Näin on myös hiekkakakkujen kanssa. Englantilainen äiti Kelly-Marie Pearce pisteli poskeensa 20 pesusientä päivittäin raskaana ollessaan. Myös hiekka maistui äidille. Toisinaan hän yhdisti kaksi herkkua ja kuorrutti pesusienet hiekalla.

Omituiset himot alkoivat Pearcen odottaessa ensimmäistä lastaan. Pearce oli himojen iskiessä viidennellä kuulla raskaana. Odottaessaan toista lastaan hiekka- ja pesusienihimot palasivat.

”Se oli juuri sitä mitä tarvitsin. Tulin toimeen usealla kulholla hiekkaa päivässä. En syönyt lähestulkoon mitään muuta kuin hiekkaa ja pesusieniä”, Pearce huomauttaa.

Papukaijan pissahiekka laukaisi himon

”Sain aluksi oudon maun suuhun. Tiesin silloin, että himoitsen jotakin, mutta en vielä osannut sanoa mitä. Sitten näin anoppini vaihtavan papukaijan hiekkaa. Tiesin heti, että haluan syödä sitä”, Pearce kertoo.

Pearce alkoi syödä pesusieniä myöhemmin.

”Olin kylvyssä ja näin pesusienen. Se oli uusi. Aloin vain syödä sitä”, Pearce sanoo.

Pakko saada!

Raskaushimot saattavat olla ylitsepääsemättömiä. Pearce ei pystynyt olla syömättä suosikkiherkkujaan.

”En voinut mennä mihinkään ilman hiekkaa ja pesusieniä. Nämä himot olivat todella erilaisia kuin normaalit raskaushalut”, Pearce huomauttaa.

Pearcen mies pelkäsi, että sienistä ja hiekasta olisi haittaa lapsille. Niinpä hän yritti suostutella puolisoaan lopettamaan. Raskausajan himot ovat kuitenkin usein suostuttelun ulottumattomissa.

”En saanut häntä lopettamaan. Hän oli yksinkertaisesti täysin koukussa”, Damian Pearce kertoo.

Lue myös: Odottajan menu vaihtelee maittain

Taitelija kelpuutti lautaselleen vain raatoja 

Alison Brierley tunsi raskaushimoa liikenteen liiskaamia raatoja kohtaan.

”Yleensä syön todella terveellisesti, mutta raskaana minua himottivat juuri auton alle jääneet eläimet”, Brierley kertoo.

”Haluaisin syödä ketun ja mäyrän, mutta ne eivät ole koskaan riittävän hyvässä kunnossa syötäväksi”, Brierley kertoo.

Brierleyn outo intohimo liittyi hänen taiteeseensa. Alison Brierley tekee kuolleista eläimistä taidetta.

Lue myös: Rasvahapot estävät lapsen allergioita

Jopa käsittelyaine aiheuttaa himoja

Raskauden aikaiset pica-himot voivat olla vaarallisia lapsen ja äidin hyvinvoinnin kannalta. Emma Veness kärsi raskausaikana hallitsemattomista himoista huonekalujen käsittelyainetta kohtaan.

”Yleensä suihkutan ainetta sormiini ja nuolen sen siitä. Toisinaan taas suihkutan ainetta pölyhuiskaan ja imeskelen huiskaa”, Veness kertoo.

Aineen nieleminen kauhistutti Venessiä. Hän pelkäsi kemiallisen aineyhdistelmän aiheuttavan haittaa sikiölle. Lääkärikään ei osannut auttaa, vaan kehotti syömään mieluummin suklaata.

Veness ei kuitenkaan pystynyt hillitsemään itseään. Välillä hän valvoi tuntikausia haaveillen aineesta. Lopulta hän kävi ottamassa annoksensa käsittelyainetta ja kömpi sitten tyytyväisenä takaisin sänkyyn.

”Kun aloitan aineen ajattelemisen, on vaikea lopettaa. On kuin kärsisin vieroitusoireista”, Verness summaa.

Lähteet: Parentdist: Mum to be’s pregnancy cragings for road kill, Daily Mail: Pregnant woman despairs of her unusual craving, Daily Mail: Putting the sand into sandwiches

Mistä pica-oire johtuu?

Tyypillisemmin pica-himoja aiheuttaa juuri multa, hiekka ja savi. Jään ja tärkin syöminen raskausaikana on myös suosittua puuhaa.

Toisinaan esiintyy harvinaisempia himoja. Tiedetään, että äidit ovat pistelleet poskeensa esimerkiksi tuhkaa, tupakan tumppeja, hiuksia, saippuaa, kyniä, kalkkia, vaatteita, ruohoa, hyönteisiä, maalia ja paperia.

Perinteisesti on ajateltu, että pica johtuu jonkin vitamiinin tai hivenaineen puutostilasta. Esimerkiksi maaperässä on rautaa, joten raudan puutteen on uumoiltu johtavan hiekan, mullan tai saven mutusteluun.

Terveyskirjaston mukaan odottajan pica-oireet eivät kuitenkaan johdu ravinnon puutoksesta. Sivustolla muistutetaan myös, että pica-himot ovat hyvin harvinaisia.

Jos pica-oireita kuitenkin esiintyy, se ei automaattisesti tarkoita, että äidin kannattaisi syödä himoitsemaansa kohdetta. Hillitön maaperän syöminen saattaa aiheuttaa ummetusta ja vatsakipuja. Toiset pica-himojen kohteet voivat sisältää jopa haitallisia kemikaaleja tai loiseliöitä.

Jos pica-oireet kohdistuvat vaaralliseen aineeseen tai jos halut ovat täysin hallitsemattomat, kannattaa asiaan hakea apua neuvolan kautta.

Lue myös

Mitä mieltä olet artikkelista?