Hyperemeesi eli hyperemesis gravidarum tarkoittaa poikkeuksellisen voimakasta raskauspahoinvointia. Siitä kärsii noin prosentti odottajista.

Viimeksi päivitetty 25.10.2022

Joskus raskauteen liittyvä pahoinvointi on äärimmäisen rankkaa: oksennuksia saattaa tulla jopa kymmeniä kertoja päivässä, ja normaali ravinnonsaanti ja nesteytys häiriintyvät. Silloin puhutaan hyperemeesistä, eli vaikeasta raskauspahoinvoinnista.


 


Neljä viidestä odottajasta kokee jonkinasteista raskauspahoinvointia, mutta noin 700 suomalaista odottajaa saa vuosittain riesakseen hyperemeesin.

Hyperemeesi voi tehdä arjesta selviämisestä mahdotonta

Hyperemeesi vie odottajan niin huonoon kuntoon, että normaalista arjesta selviäminen on mahdotonta. Kun mikään ruoka tai juoma ei pysy sisällä viikkoihin tai kuukausiin, odottajaa uhkaa aliravitsemus ja kuivuminen.

”Hyperemeesi on raskasta fyysisesti, koska normaali toimintakyky alenee merkittävästi tai katoaa kokonaan. Jatkuva voimakas oksentaminen vie voimat ja usein myös ilon raskaudesta. On henkisesti vaikeaa, kun raskauden on ajatellut olevan yksi elämän onnellisimpia aikoja, mutta vaikean pahoinvoinnin takia olo onkin kestämätön”, Mira Sustar potilasjärjestö Hyperemeesi ry:stä kertoo.

Hyperemeesi tulee latinan sanoista hyperemesis gravidarum, eli sananmukaisesti raskausajan runsas oksentelu. Voimakkaimmin hyperemeesi oireilee yleensä 6.–16. raskausviikoilla. Monisikiöinen raskaus lisää hyperemeesin todennäköisyyttä.

Oireina oksentelua, painon laskua, nestehukkaa

Pahoinvointi määritellään hyperemeesiksi silloin, kun

  • oksentelu on voimakasta ja vaikeuttaa jokapäiväistä elämää,
  • odottajan paino laskee yli 5 %,
  • odottajalla on aineenvaihdunta- ja nestetasapainohäiriöitä,
  • odottajan elimistö kärsii kuivumisesta ja aliravitsemuksesta.

Syy hyperemeesiin löytyy ehkä istukkahormonista

Raskauspahoinvoinnin tarkkaa syytä ei edelleenkään tiedetä. Vahvin epäilys kohdistuu istukkahormoniin.

Hyperemeesiin saattaa liittyä myös ohimenevää kilpirauhasen liikatoimintaa, joka voi vaikuttaa pahoinvoinnin voimakkuuteen.

Hyperemeesiä hoidetaan suonensisäisellä nesteytyksellä

Hyperemeesiin, kuten muuhunkaan raskausajan pahoinvointiin, ei ole varsinaista parannuskeinoa. Tärkein hoitokeino on suonensisäinen nesteytys, joskus ravinto- ja kivennäisaineilla ja vitamiineilla lisättynä. Nesteytys tulee ajoittaa aloissa, jotta elimistö ei pääse kuivumaan liikaa, sillä kuivuminen lisää pahoinvoinnin tunnetta entisestään.

Lääkehoitoa raskauden aikana halutaan välttää, jos se suinkin on mahdollista. Toisaalta joskus se on välttämätöntä, sillä ravintoaineiden puute ja painon voimakas lasku saattavat aiheuttaa äidille ja lapselle lääkitystä suuremman riskin.

Sikiöllä ei yleensä hätää

Vaikka odottava äiti riutuu pahoinvoinnin kourissa, ei sikiöllä yleensä ole hätää. Rajukaan oksentaminen ei tavallisesti vaikuta vauvan vointiin ja raskauden ennuste on hyperemeesiodottajilla kaikesta huolimatta hyvä.

Lähteet:

Raskauspahoinvointi vie sairaalaan
Potilasjärjestö Hyperemeesi ry
Duodecim 

Mitä mieltä olet artikkelista?