Viimeksi päivitetty 15.5.2020
Hyperemesis gravidarum eli hyperemeesi on poikkeuksellisen voimakas raskauspahoinvointi, joka saa raskaana olevan naisen oksentamaan jopa kymmeniä kertoja päivässä. Neljä viidestä odottajasta kokee jonkinasteista raskauspahoinvointia, mutta noin 700 suomalaista odottajaa saa vuosittain riesakseen hyperemeesin.
Hyperemeesi vie odottajan niin huonoon kuntoon, että normaalista arjesta selviäminen on mahdotonta. Kun mikään ruoka tai juoma ei pysy sisällä viikkoihin tai kuukausiin, odottajaa uhkaa aliravitsemus ja kuivuminen.
– Hyperemeesi on raskasta fyysisesti, koska normaali toimintakyky alenee merkittävästi tai katoaa kokonaan. Jatkuva voimakas oksentaminen vie voimat ja usein myös ilon raskaudesta. On henkisesti vaikeaa, kun raskauden on ajatellut olevan yksi elämän onnellisimpia aikoja, mutta vaikean pahoinvoinnin takia olo onkin kestämätön, kertoo Mira Sustar potilasjärjestö Hyperemeesi ry:stä.
Hyperemeesi tulee latinan sanoista hyperemesis gravidarum, eli sananmukaisesti raskausajan runsas oksentelu. Vaikeimmat raskausviikot ovat yleensä 6–16. Monisikiöinen raskaus lisää hyperemeesin todennäköisyyttä.
Oksentelua ja painon laskua
Pahoinvointi määritellään hyperemeesiksi silloin, kun:
- oksentelu on voimakasta ja vaikeuttaa jokapäiväistä elämää
- odottajan paino laskee yli 5 %
- odottajalla on aineenvaihdunta- ja nestetasapainohäiriöitä
- odottajan elimistö kärsii kuivumisesta ja aliravitsemuksesta
Raskauspahoinvoinnin tarkkaa syytä ei edelleenkään tiedetä. Vahvin epäilys kohdistuu istukkahormoniin. Hyperemeesiin saattaa liittyä myös ohimenevää kilpirauhasen liikatoimintaa, joka voi vaikuttaa pahoinvoinnin voimakkuuteen.
Ei parannuskeinoa, hoitona suonensisäinen nesteytys
Hyperemeesiin, kuten muuhunkaan raskausajan pahoinvointiin, ei ole varsinaista parannuskeinoa. Tärkein hoitokeino on suonensisäinen nesteytys, joskus ravinto- ja kivennäisaineilla ja vitamiineilla lisättynä. Nesteytys tulee ajoittaa aloissa, jotta elimistö ei pääse kuivumaan liikaa, sillä kuivuminen lisää pahoinvoinnin tunnetta entisestään.
Lääkehoitoa raskauden aikana halutaan välttää, jos se suinkin on mahdollista. Toisaalta joskus se on välttämätöntä, sillä ravintoaineiden puute ja painon voimakas lasku saattavat aiheuttaa äidille ja lapselle lääkitystä suuremman riskin.
Sikiöllä ei yleensä hätää
Vaikka odottava äiti riutuu pahoinvoinnin kourissa, ei sikiöllä yleensä ole hätää. Rajukaan oksentaminen ei tavallisesti vaikuta vauvan vointiin ja raskauden ennuste on hyperemeesiodottajilla kaikesta huolimatta hyvä.
Lähteet:
Hyperemeesi ry:n tiedote
Hyperemeesi ry
Hyperemesis Education and Research
Duodecim