Joskus raskauteen liittyvä pahoinvointi on äärimmäisen rankkaa: oksennuksia saattaa tulla jopa kymmeniä kertoja päivässä, ja normaali ravinnonsaanti ja nesteytys häiriintyvät. Silloin puhutaan hyperemeesistä, eli vaikeasta raskauspahoinvoinnista.

Viimeksi päivitetty 14.11.2019

Neljä viidestä odottajasta kokee jonkinasteista raskauspahoinvointia, mutta noin 700 suomalaista odottajaa saa vuosittain riesakseen hyperemeesin. Se on erittäin voimakas raskauspahoinvoinnin muoto, jossa oksentelua saattaa olla jopa kymmeniä kertoja päivässä. Vaikeimmat raskausviikot ovat yleensä 6–16.

Hyperemeesi tulee latinan sanoista hyperemesis gravidarum, eli sananmukaisesti raskausajan runsas oksentelu. Monisikiöinen raskaus lisää hyperemeesin todennäköisyyttä. Hyperemeesissä normaalit arjen toiminnot vaikeutuvat tai muuttuvat mahdottomiksi voimakkaan pahoinvoinnin vuoksi.

Oksentelua ja painon laskua

Pahoinvointi määritellään hyperemeesiksi silloin, kun:

  • oksentelu on voimakasta ja vaikeuttaa jokapäiväistä elämää
  • odottajan paino laskee yli 5 %
  • odottajalla on aineenvaihdunta- ja nestetasapainohäiriöitä
  • odottajan elimistö kärsii kuivumisesta ja aliravitsemuksesta

Raskauspahoinvoinnin tarkkaa syytä ei edelleenkään tiedetä. Vahvin epäilys kohdistuu istukkahormoniin. Hyperemeesiin saattaa liittyä myös ohimenevää kilpirauhasen liikatoimintaa, joka voi vaikuttaa pahoinvoinnin voimakkuuteen.

Ei parannuskeinoa, hoitona suonensisäinen nesteytys

Hyperemeesiin, kuten muuhunkaan raskausajan pahoinvointiin, ei ole varsinaista parannuskeinoa. Tärkein hoitokeino on suonensisäinen nesteytys, joskus ravinto- ja kivennäisaineilla ja vitamiineilla lisättynä. Nesteytys tulee ajoittaa aloissa, jotta elimistö ei pääse kuivumaan liikaa, sillä kuivuminen lisää pahoinvoinnin tunnetta entisestään.

Lääkehoitoa raskauden aikana halutaan välttää, jos se suinkin on mahdollista. Toisaalta joskus se on välttämätöntä, sillä ravintoaineiden puute ja painon voimakas lasku saattavat aiheuttaa äidille ja lapselle lääkitystä suuremman riskin.

Sikiöllä ei yleensä hätää

Vaikka odottava äiti riutuu pahoinvoinnin kourissa, ei sikiöllä yleensä ole hätää. Rajukaan oksentaminen ei tavallisesti vaikuta vauvan vointiin ja raskauden ennuste on hyperemeesiodottajilla kaikesta huolimatta hyvä.

Lähteet:

Hyperemeesi ry
Hyperemesis Education and Research
Duodecim 

Mitä mieltä olet artikkelista?  

Edellinen artikkeliSynnytyssairaalat vertailussa
Seuraava artikkeliHuippumuotia lapsille
JAA