Joskus kuulee väitettävän, että tupakoinnin lopettamisen aiheuttama stressi ja vieroitusoireet aiheuttaisivat raskaana olevalle äidille ja tämän kohdussa kasvavalle lapselle suurempaa haittaa kuin tupakoinnin jatkaminen. Asiantuntija tyrmää harhaluulon.

Viimeksi päivitetty 11.9.2014

Tupakoinnin lopettamisen haitat – totta vai tarua?

”Neuvolalääkäri kielsi mua lopettamasta. Lopetuksesta olisi ollut enemmän haittaa kuin hyötyä.”


 


Näin kirjoittaa eräs odotusaikana tupakoinut äiti Vau.fi:n Facebook-sivuilla. Uskomus, että tupakoinnin lopettamisesta aiheutuva stressi olisi sikiölle haitallisempaa kuin itse tupakointi, elää varsinkin vauva-aiheisilla foorumeilla vahvasti. Mutta onko ajatuksessa mitään perää?

”Kuulostaa kyllä täysin nettihuuhaalle tuo väite”, tupakoinnin vaikutuksista myös kirjan kirjoittanut Terveystalon naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Hannu Vierola sanoo. ”Tällaisia neuvoja antavan neuvolahenkilökunnan pitäisi mennä lisäkoulutukseen tai vaihtaa alaa.”

Tee testi: Testaa raskausajan riskisi – oletko hyvä koti sikiölle?

”Tupakoivan äidin raskaus on sitä, että on angsti päällä kaiken aikaa. Tupakoijan stressiä on kuvattu sillä tavalla, että on liian pienet kengät jalassa ja ne saa riisua vain tupakan polton ajaksi. Äidille aiheuttaa tietysti stressiä ja omantunnontuskia sekin, että hän tupakoi”, Vierola sanoo.

Äidin raskausajan pitkäaikainen, raju stressi voi altistaa lapsen tarkkaavaisuushäiriöille, käytöshäiriöille ja masennukselle. Tupakoivien äitien lapset kuitenkin altistuvat käytöshäiriöiden ja masennuksen lisäksi monelle muulle terveyshaitalle, kuten astmalle. Tupakoinnin lopettamisesta aiheutuvan stressin vaikutukset ovat siis pientä siihen verrattuna, mitä itse tupakointi aiheuttaa.

Lue myös: Raskausajan tupakoinnin huomaa vastasyntyneestä

Mutta entä sikiön stressi?

Lähes jokainen tietää, että kun äiti polttaa tupakkaa, sikiö joutuu stressitilaan. Mutta tiesitkö, että raskauden aikana tupakoivien äitien lapset kärsivät stressistä myös syntymän jälkeen?

”Uusimmat tutkimukset, kuten Mikael Ekbladin lastentautiopin väitöskirja osoittaa, että tupakoivien äitien lapsilla on pienemmät aivot, heillä on suurempi masennustaipumus, ja he myös joutuvat käyttämään masennuslääkkeitä nuoruusvuosina ja lapsuusaikana”, Vierola listaa.

”Eräässä hollantilaistutkimuksessa todettiin magneettikuvauksissa, että tupakointi saa aikaan pysyviä muutoksia tupakoivien äitien lasten tunteita sääteleviin aivojen osiin. Aivot olivat pienemmät ja otsalohkossa oli vähemmän tunteita säätelevää harmaata ja valkoista ainetta, ja nämä niin sanotut tupakkajäljet aiheuttavat lapsille masennusta ja ahdistusta.”

Vierolalla on kuitenkin hyviä uutisia äideille: Jos tupakoinnin lopettaa heti, kun huomaa olevansa raskaana, tupakkajälkiä ei jää lasten aivoihin, ja masennustaipumus jää pois.

Tupakoinnin riskit ovat mittavat

Raskausajan tupakoinnista lapselle aiheutuvia terveyshaittoja ovat mm.:

– yliaktiivisuus
– adhd
– käytöshäiriöt
– alentunut ÄO
– univaikeudet
– keskittymiskyvyn häiriöt
– taipumus jopa rikolliseen käytökseen
– vaikeus kuullunymmärtämisessä
– sikiön epämuodostumat
– kätkytkuolema
– kaksinkertainen keskenmenoriski
– kohonnut kohtukuoleman riski
– lapsen kasvanut syöpäriski


”Asia on siis aivan täysin päinvastainen. Tupakoinnista seuraa masennusta, pienemmät aivot ja ahdistusta”, Vierola toteaa. ”Savuton raskaus on siis pääasia. Jos haluat, että lapsesi oppii paremmin lukemaan ja soittaa pianoa, niin älä tupakoi raskausaikana.”

Lue myös: Kohdussa taotaan terveyden pohja

Tupakoinnista monia riskejä lapselle

Monet äidit keskittyvät keskusteluissa siihen, onko odotusaikana tupakoineiden äitien lapsilla allergioita. Allergiat ovat kuitenkin vain pisara kaikkien tupakoinnista aiheutuvien haittojen meressä. Raskaudenaikainen tupakointi aiheuttaa muun muassa pienempää älykkyysosamäärää ja astmaa.

”Jos äidillä tai isällä on allerginen perimä ja äiti tupakoi, astman puhkeamisen riski on lapselle erittäin suuri. Tupakoimalla saa lapselle astman ja pienemmät keuhkot”, Vierola selvittää. ”Astma on iso asia lapselle. Jopa murrosiässä näillä lapsilla tupakoivien äitien lapsilla on huonommat keuhkot ja he ovat muutaman sentin keskimääräistä lyhyempiä.”

”Edut tupakoinnin lopettamisesta ovat niin valtavat, että hämmästelen sitä, että äidit ottavat riskin ja tupakoivat raskauden aikana. Se on ihan hullua!” Vierola ihmettelee.

Tilastot raskausaikana polttavista äideistä ovat karua luettavaa. Vierola kertoo, että peräti 12 prosenttia suomalaisista raskaana olevista äideistä tupakoi. Luku on sama kuin 1980-luvulla. Ruotsissa sen sijaan enää 7 prosenttia äideistä tupakoi.

”Meidän pitäisi ottaa ruotsalaisista mallia”, Vierola toteaa.

”Suurin osa pystyy lopettamaan kun vain päättää. Lopettamisen apuna voi käyttää kaupoista saatavaa nikotiinipurukumia. Äidinrakkauden on oltava aina suurempi kuin nikotiiniriippuvuus.”

Lue myös: ”Vaikeeta se on, mutta nyt lopettamiseen on maailman paras syy”

Tupakoivat äidit ovat haaste myös lääkäreille

Tupakoivat äidit ovat haaste Suomen koko terveydenhuollolle. Suurin ongelma Vierolan mukaan ovat alle 20-vuotiaat äidit, jotka yleensä tulevat ammattikouluista. Heistä puolet polttaa.

”Tämä on se murheenkryyni Suomessa tällä hetkellä, ja tähän halutaan puuttua. Heti alkuraskaudessa pitäisi ladata se tupakkatieto, ja täytyisi olla kirjallista materiaalia jaossa kaikille äideille. Itse toivoisin, että häkämittari hankittaisiin kaikkiin suomalaisiin neuvoloihin”, Vierola kertoo.

Vierola kehottaa neuvoloita ottamaan tupakan puheeksi aikaisemmassa vaiheessa raskautta ja ottamaan erilaisia välineitä käyttöön. Esimerkiksi Pikkuiset-nukkesarja, jonka avulla havainnollisestaan sikiön kasvua ja kehitystä, auttaisi neuvoloita konkretisoimaan tupakoinnin riskejä äidille.

”Myös sosiaalinen paine vähentää tupakointia. Sellaisella asuinalueella, jolla on korkea koulutus, vähemmän koulutettu äitikään ei kehtaa polttaa raskausaikana. Kannattaa muuttaa vaikka Espooseen tai Kauniaisiin”, hän vinkkaa.

Vierola neuvoo myös kaikkia nuoria kokeilemaan Smoking Time Machine -sovelluksessa, miltä oma naama näyttäisi kymmenen vuoden kuluttua, jos tupakoi.

”Raskaus tulisi ennakoida. Suunniteltu raskaus on aina parempi kuin salamaraskaus”, Vierola toteaa ja vertaa tilannetta eläinten kasvattamiseen.

”Ravihevosten ja rotukoirien jalostuksessa ennakoidaan raskaus ja katsotaan, että nämä eläimet ovat hyvässä kunnossa. Miten ihmeessä ihminen ei kiinnitä tämmöseen asiaan huomiota?” Vierola ihmettelee ja antaa varmasti kaikille ajattelemisen aihetta.

Lue myös: Raskausajan liikunta tekee hyvää sikiölle

Alina tumppasi heti, kun raskaustesti oli positiivinen: ”Se on lapsen parhaaksi”

Alinalla oli suunnitelmissa lopettaa ennen raskaaksi tuloa, mutta opintojen loppuvaihe valmistumisen kynnyksellä oli niin stressaava, että lopettaminen tuntui vaikealta. Lopullisesti hän lopetti tupakoinnin heti, kun plussasi. Nyt Alina on raskausviikoilla 28.

”Aluksi lopettaminen ei ollut kauhean vaikea. Mutta kun rupesi kesä tulemaan, kun varsinkin kesällä oli tottunut polttamaan, ja sitten kun kaverit poltti, niin tuntui hankalalta. Yritin ajatella, että se on lapsen parhaaksi. Sitä olen yrittänyt vain ajatella”, Alina kertoo.

Apukeinoina Alina on käyttänyt tavallista ksylitolipurukumia. Stressiä lopettamisesta on tullut jonkin verran.

”Näin yhdessä välissä unia, joissa poltin tupakkaa. Yöllä heräsin kauhuissani, että hyi, mitä mää teen. Ja sitten tajusikin, että se on unta.”

Ajatus siitä, että Alina polttaisi edelleen, on hänelle stressaavampi kuin itse tupakoinnin lopettaminen. Stressaisiko Alina siis enemmän, jos hän edelleen polttaisi?

”Kyllä stressaisin tosi paljon. Ajatuskin on kamala, kun tietää mitä tekisi vauvalle. Että vauvaan menisi ne kaikki myrkyt.”

”Kannattaa ajatella sitä, että minkälaisen alun haluaa antaa omalle lapselle siihen elämään. Sitä mää olen yrittänyt ajatella. Että tietenkin siihen haluaa antaa hyvät lähtökohdat omalle lapselleen. Kannattaa sitä ajatella, jos tuntuu vaikealta lopettaa”, Alina vinkkaa.

Alina kehottaa kannustamaan myös kaveria tai puolisoa lopettamaan. Kaverista saa vertaistukea ja yhdessä lopettaminen voi olla helpompaa. Alinan kumppani poltti ajoittain, mutta jätti tupakat pois Alinan tultua raskaaksi.

”Se on kyllä helpottanut, kun ei toinenkaan polta, niin ei sitten kotonakaan ole mielessä.”

(Alinan nimi on muutettu.)

Lähteet:
Vierola, Hannu 2010: Tyttöjen ja naisten tupakkatietokirja.
Vierola Hannu, Muhonen Anne 2010: Hapekasta Odotusta. Arktinen Banaani.
Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim

Mitä mieltä olet artikkelista?