33. raskausviikosta puhutaan, kun raskaus on kestänyt 32 viikosta ja 0 päivästä 32 viikkoon ja 6 päivään (32+0 – 32+6).
Sikiön paino: 1800 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 28 cm
Koko pituus: 38 cm

Viimeksi päivitetty 16.1.2019

Raskausviikon 33. alussa sikiö on 30 viikkoa vanha. Sikiön elämässä alkaa nyt ”massakausi” – se alkaa kerätä rasvakudosta kehoonsa ja valmistautua näin elämään kohdun ulkopuolella. Äitiä puolestaan kiusaa närästys.

Sikiö kerää massaa

Sikiö on nyt noin 30 senttiä pitkä, ja pituuden kasvu hidastuu tästä eteenpäin – odotettavissa on kuitenkin vielä noin 15–20 senttiä pituutta ennen laskettua aikaa.

Tilanpuute kohdussa saa sikiön koukistamaan jalkojaan ja kiertymään jatkuvasti yhä tiiviimmälle kippuralle – tämän vuoksi myös potkuista alkaa hiljentyä voima, ja ne muuttuvat enemmänkin ”muljahduksiksi”.

Aivoissa muodostuu uusia hermoyhteyksiä ja aivopoimuja hurjalla vauhdilla, ja niinpä sikiön päänympärys kasvaa nyt vauhdilla. Myös massan kartuttaminen on vauhdissa: näillä viikoilla sikiö alkaa kerätä rasvakudosta, ja saada sen myötä vauvoille tyypillisen pullean ulkomuodon.

Keskonen tarvitsee hoitoa

Jos lapsesi syntyisi nyt, se olisi luokittelultaan keskonen. Kriittisimmät viikot on vältetty ja ennuste jo erittäin hyvä, mutta todennäköisesti viettäisitte sairaalassa ainakin 1-3 viikkoa tarkkailussa.

Suurin ongelma nyt syntyvällä lapsella olisi verensokerin ylläpitäminen, sillä maksa ja muut sisäelimet eivät ole vielä valmiit. Ja koska maksa ei kykene käsittelemään myöskään veren punasolujen hajoamistuotteita, vereen alkaisi kertyä bilirubiinia. Sen vuoksi vauva alkaisi kellertää – sinivalohoidolla tilanne saadaan kuitenkin nykyisin korjattua. Lisäksi vauvan hengitystä pitäisi tarkkailla katkosten varalta – näin pienet vauvat ”unohtavat”, että ne eivät ole enää kohdussa.

Närästys vaivaa

Vaikka et olisi koskaan aikaisemmin kärsinyt närästyksestä, se saattaa nyt alkaa vaivata sinua: syynä on kasvava kohtusi ja raskaushormonien aiheuttamat muutokset.

Hapan ruuansulatusneste polttelee kurkussa ja pienet röyhtäykset kiusaavat, erityisesti jos olet syönyt mausteista tai rasvaista ruokaa. Syö pieniä annoksia, jotta mahalaukku ei täyty kerralla liiaksi, ja lievennä poltetta hapanmaitotuotteilla.

Syviä tunteita

Monet tunteet tuntuvat raskausaikana voimallisemmilta – tietty musiikki saa sinut itkemään, ärsytyskynnyksesi on tavallista matalampi, ja toisaalta ylitsevuotavat rakkaudentunteetkin saattavat yllättää.

Tunteiden vuoristorata kuuluu omalta osaltaan raskauteen ja valmistaa sinua käsittelemään tunteitasi myös lapsen syntymän jälkeen: todennäköisesti voimakkaita tunteita on luvassa, niin positiiviselta kuin negatiiviseltakin tunnepuoliskolta.

Pelottaako synnytys?

Jokainen synnytys on ainutlaatuinen, voimallinen kokemus, jonka kulkua ei voi etukäteen ennustaa. Siksi se saa myös monet huolestumaan – niin ensisynnyttäjät kuin kokeneet konkaritkin. Mikäli tuntuu, että synnytys pelottaa sinua, ota asia puheeksi neuvolassa – saat tarvittaessa lähetteen synnytyspelkopoliklinikalle käsittelemään tunteitasi.

Käyttekö kumppanisi kanssa synnytysvalmennuksessa? Siellä käsitellään tärkeimpiä asioita raskaudesta, synnytyksestä ja lapsivuodeajasta – ja valmistautuminen on omiaan lievittämään pelkoja. Synnytysvalmennus voi olla hyvänä apuna synnytykseen ja vanhemmuuteen valmistautumisessa.

Mitä mieltä olet artikkelista?