Raskausaika on täynnä voimakkaita tuntemuksia. Monet niin negatiiviset kuin positiivisetkin tunteet saattavat yllättää odottavan äidin. Intensiivisten tunteiden taustalla ovat hormonaaliset muutokset: ne herkistävät niin positiivisille kuin negatiivisillekin tuntemuksille.

Viimeksi päivitetty 17.6.2011

Syyllisyyttä

Raskausajan ruokavalio vaikuttaa lapseen. Pahimmassa tapauksessa ruuasta saatu bakteeri voi viedä sikiön hengen. Ei siis ihme, että äidit kokevat jatkuvaa syyllisyyttä siitä, mitä he ovat syöneet ja mitä jättäneet syömättä.


 


Myös muut seikat kuin ruoka saattavat aiheuttaa ahdistusta. Jopa kadulla liikkuminen voi tuntua inhottavalta, kun myrkkypäästöjä hönkivät autot työntävät äidin hengityksen kautta lapseen epäpuhtauksia.

Surua

Lapsen saaminen on tietysti iloinen asia, joten raskausaikana ei saisi tuntea surua. Väärin ajateltu! On luonnollista, että äiti suree elämänsä suurinta muutosta. Vaikka taakse jäävät asiat tuntuisivat kuinka merkityksettömiltä, on silti ihan oikein surra niitä oma aikansa.

Jos suru ottaa äidin kokonaan haltuunsa, on silloin kyse raskausmasennuksesta. Masennuksella voi olla vakavia seurauksia, joten omista tuntemuksista on hyvä puhua riittävän aikaisin esimerkiksi neuvolassa.

Empatiaa

On tyypillistä, että raskaana olevat naiset liikuttuvat esimerkiksi hyväntekeväisyydestä kyyneliin saakka. Samalla monet traagiset uutiset saattavat tuntua raskaammilta kuin aikaisemmin.

Vihaisuutta

Välillä raskaus ottaa pannuun ja pahasti. Aamupahoinvointia, närästystä ja mielialamuutoksia. Se että olet välillä vihainen ei tarkoita, ettetkö arvostaisi lastasi. Päästele siis höyryjä niin paljon kuin on tarve!

Sisäistä rauhaa

Raskaana tulee pohdittua paljon lapsen hyvinvointia. Parhaassa tapauksessa tämä saattaa johtaa siihen, että vanhat vihamielisyydet ja ongelmat alkavat tuntua yhdentekeviltä. Mitä väliä sellaisilla asioilla on, jotka eivät liity lapsen hyvinvointiin?

Ahdistusta

Vanhempana oleminen on lapsesta huolehtimista. Ei siis ihme, että huoli saattaa paisua ahdistukseksi jo raskausaikana. Tunne on tervetullut, sillä se laittaa ajattelemaan niitä ongelmia, joita tulet kohtaamaan vanhempana.

Epävarmuutta

Kukaan ei ole syntynyt vanhemmaksi. Äidin rooli näkyy raskausaikana jo kauaksi, mutta jos odotat ensimmäistä lastasi, voi olla ettei äidin rooli ole vielä asettunut kohdalleen. Älä kuitenkaan huoli. Vasta harjoitus tekee mestarin.

Tylsistymistä

Yhdeksän kuukautta ei ole oikeasti kovin pitkä aika. Silti aika saattaa madella, kun odottaa vauvaa. Aamulla herätessä saatat miettiä: eikö tämä raskaus lopu koskaan? Mutta onneksi sinulla on pian paljon touhua elämässä vauvan kanssa.

Voittamattomuutta

Siinä missä toiset pelkäävät sikiölle käyvän jotakin, saattaa raskaus aiheuttaa myös voittamattomuuden tunteen. Supersankaritunteet ovat myös terveitä. Varo vain ettet yritä lentää mahasi kanssa, sillä siinä touhussa voi käydä hassusti.

Mitä mieltä olet artikkelista?