Alkuraskaus voi olla varsinainen tunteiden vuoristorata. Monet kertovatkin olevansa ärtyneitä ja vihaisia. Usein tilanne lähtee avautumaan, kun negatiiviset tunteet sanoittaa ja niistä keskustelee oman puolisonsa kanssa.

Viimeksi päivitetty 16.2.2017

”Olen viikolla 17 ja hormonit hyrräävät. Olen koko ajan ärtynyt ja vihainen. Mieheni saa kuulla kunniansa. Seksi ei maistu ja minua ei huvita tehdä mitään”, odottaja kirjoittaa.


 


Hän kertoo myös haluavansa olla yksin. Tilanne on saanut odottajan myös torumaan itseään.

”En halua mennä mihinkään missä on ihmisiä. Kuinka kauan tällainen kestää? Olen niin vihainen itselleni, koska en jaksa mitään enää”, hän kertoo huolistaan.

Raskausaika on monelle naiselle tunteiden vuoristorata

Kysymyksen esittänyt odottaja ei ole yksin tunteidensa ja parisuhdehaasteidensa kanssa.

”Yhtäkkiset tunnetilamuutokset ja mielialan vaihtelut koettelevat paitsi omaa niin myös parisuhteenkin hyvinvointia. Muuan asiakkaani totesi, että yhtäkkiä suustani vain alkaa tulla riitaa, vaikka en sitä itse haluaisi”, seksuaali- ja psykoterapeutti Kaisa Forsman-Behm kertoo.

Hormonaalisten muutosten vaikutus mielialaan tulee monelle ensiodottajalle yllätyksenä.

”Sekä hormonaaliset muutokset että itse raskaus vievät energiaa ja väsyttävät. Väsyneenä ärtyy herkemmin, eikä muutoin mukavat asiat kuten sosiaaliset tilanteet tai seksi jaksa väsyneenä kiinnostaa”, Forsman-Behm kertoo.

On myös tyypillistä, että raskaus saa äidin vetäytymään sosiaalisista tilanteista.

”Monet raskaana olevat naiset kokevat hormonaaliset muutokset mielialassaan alavireisyytenä tai tilapäisenä masentuneisuutena. Masentuneena ei huvita seurustella muiden kanssa tai syttyä seksiin”, Forsman-Behm kertoo.

Muuttuneet odotukset saattavat hämmentää miehiä

Hormoneista herkistynyt odottaja saattaa odottaa mieheltään tiettyä huomioimista ja ymmärrystä. Koska mies ei ole raskaana, hän ei välttämättä ymmärrä, että odottajalla on tällaisia tarpeita.

”Suosittelen, että kerrot miehellesi huolistasi ja siitä, että asia aiheuttaa sinulle mielipahaa. Miehet ovat todellakin usein aika ”pihalla” naisen hormoni- ja mieliala-asioissa etenkin raskausaikana eivätkä oikein tiedä miten pitäisi toimia. Yhdessä voisitte pohtia esimerkiksi sitä, missä tilanteissa tunteet kärjistyvät ja voisiko näitä tilanteita jotenkin muuttaa”, Forsman-Behm kertoo.

Mitä mieltä olet artikkelista?