Mikäli odottaja ei koe saavansa kannustusta läheisiltään, hänellä on kohonnut riski sekä raskauden aikaisiin vaivoihin että synnytyksen aikana tapahtuviin komplikaatioihin.

Viimeksi päivitetty 1.3.2024

Lasten saaminen on useimmille elämän mullistava kokemus, ja siksi lähipiirin tuki odotusaikana, synnytyksessä ja synnytyksen jälkeen on ensiarvoisen tärkeää.


 

 


Mikäli raskaana oleva nainen ei saa riittävästi tukea lähipiiriltään, seurauksena on kohonnut riski komplikaatioihin sekä raskauden aikana että synnytyksessä, kertoo ruotsalaistutkimus.

Tutkimuksen mukaan ahdistus ja stressioireet vaikuttavat raskauteen ja synnytykseen: niitä kokevilla naisilla oli selkeästi useammin liitoskipuja, pahoinvointia ja uupumusta.

Stressaantuneet odottajat kävivät useammin neuvolassa tai sairaalassa kuin ei-stressaantuneet odottajat. Myös epiduraalipuudutuksen käyttö synnytyksen aikana oli yleisempää stressaantuneilla kuin ei-stressaantuneilla naisilla.

Stressi yhteydessä tyytymättömyyteen parisuhteessa

Vahva stressi oli usein yhteydessä tyytymättömyyteen elämänkumppania kohtaan stressaantuneilla tyytymättömyyden tunne oli 4,6 kertaa yleisempää kuin ei-stressaantuneilla.

Vahva tukiverkosto helpotti tutkimuksen mukaan ahdistuksen ja stressin aiheuttamia liitännäisongelmia: stressaantuneet mutta tukea saamattomat naiset jäivät keskimäärin 45 päivää aikaisemmin sairauslomalle kuin ne naiset, jotka kokivat myös stressiä, mutta joilla oli vahva tukiverkosto takanaan.

Tutkimus painottaa, että kaikkien odottavien olisi tärkeää saada luotettava psykologinen tutkimus mielentilastaan ja tukiverkostojensa tilasta – mikäli näissä huomataan horjuntaa, on tärkeää tarjota tukea ja apua jo varhaisessa vaiheessa.

Tutkimuksen teki Sigríður Sía Jónsdóttir / Linné-yliopisto

Mitä mieltä olet artikkelista?