Sikiön paino: 4000 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 38 cm
Koko pituus: 53 cm

Viimeksi päivitetty 18.1.2019

Raskausviikon 43. alussa sikiö on 40 viikkoa vanha. On vaihtelevia käytäntöjä siitä, milloin synnytys käynnistetään, mutta nyt raskaus lasketaan yliaikaiseksi. Raskauttasi seurataan nyt tarkasti, ja pääset yhdessä lääkärin ja kätilön kanssa pohtimaan synnytyksen käynnistämistä.

Jos synnytys ei spontaanisti ala tämän viikon alussa, saat todennäköisesti kutsun tulla äitiyspoliklinikalle synnytyksen käynnistämiseen. Koska raskauden riskit äidille ja lapselle kasvavat tämän raskausviikon loppua kohti raskautta suositellaan käynnistettäväksi. Tutkimuksen avulla selvitetään, mikä menetelmä on paras juuri sinulle ja lapsellesi.

Täytyykö synnytys
käynnistää?

Mikäli sinun kohdallasi päädytään synnytyksen käynnistämiseen, muista, että se tehdään sinun ja lapsesi parhaaksi. Suomessa kaikista synnytyksistä käynnistetään noin joka neljäs, erilaisten syiden vuoksi – yliaikaisuus on niistä vain yksi.

Käynnistys ei muuta synnytyksen kulkua, eikä lisää komplikaatioita. Käynnistetty synnytys saattaa kuitenkin tarkoittaa, että tarvitset enemmän kivunlievitystä ja synnytykseen kuluva aika pidentyy hieman – kehoasi täytyy herätellä aloittamaan synnytys, eivätkä sen omat mekanismit aina ehdi toimia täydellisesti.

Kuitenkin, käynnistykseen on aina myös hyvä syy: kun raskauden jatkaminen olisi riskialttiimpaa kuin synnytyksen käynnistäminen, käynnistämiseen päädytään. Tärkeintä on, että sinä ja lapsesi voitte hyvin. Pian hän on jo sylissäsi!

Haluatko sähköpostiisi kiinnostavaa tietoa lapsesi kehityksestä? Tilaa vau.fi:n uutiskirje, ja samalla osallistut ihanien palkintojen arvontaan!

Mitä mieltä olet artikkelista?