RV 40 | 40. raskausviikko
Raskaus on kestänyt 39 viikosta ja 0 päivästä 39 viikkoon ja 6 päivään.
Sikiön paino: 3400 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 35 cm
Koko pituus: 49 cm

Viimeksi päivitetty 22.12.2022

40. raskausviikon alussa sikiö on 37 viikkoa vanha. Kun lapsella on hikka, äidin koko maha liikkuu mukana. Äidin vasta-aineita siirtyy istukan kautta lapseen, ja ne suojelevat pian syntyvää lasta tarttuvilta taudeilta.Sikiön 40. raskausviikko

Lapsen pää ja vatsa ovat nyt ympärysmitaltaan suurin piirtein yhtä suuret.

Untuvainen karvoitus, joka aiemmin peitti lapsen ihoa, on jo lähes kokonaan kadonnut. Kyynärtaipeista, polvitaipeista ja niskan poimuista voi vielä löytyä pieniä jäänteitä, jotka lähtevät pois synnytyksen jälkeen.

Sikiö liikkuu niin paljon kuin se vain ahtaassa tilassaan voi. Odottajan maha on nyt niin pinkeä, että kaikki liikkeet ja muljahdukset näkyvät selkeästi myös ulospäin. Varsinkin hikka näyttää hassulta, kun koko maha pomppii sikiön mukana ylös ja alas.

Poikasikiöiden kivekset ovat tässä vaiheessa yleensä jo laskeutuneet kivespusseihin. Jos eivät ole, tilanne korjaantuu useimmiten pian itsestään.

Odottajan 40. raskausviikko

Keho valmistaa vasta-aineita lapsellesi

Kun altistut jollekin tarttuvalle taudille, kehosi puolustusjärjestelmä kehittää vasta-aineita, jotka taistelevat sairautta vastaan.

40. raskausviikko eli RV40
Synnytys saattaa alkaa nyt – tai vielä voi kulua viikko, tai vaikka kolme. Odotus alkaa tässä vaiheessa vaatia kärsivällisyyttä.

Näiden vasta-aineiden avulla tulet itse immuuniksi joillekin sairastamillesi taudeille, esimerkiksi vesi- ja tuhkarokolle tai influenssalle, koska olet tuottanut vasta-aineita niitä vastaan.

Vasta-aineet siirtyvät raskauden loppuvaiheessa lapseen istukan kautta, jolloin lapsi on suojattu osalta sairauksista ensimmäisten elinkuukausiensa aikana.

Jotkut vasta-aineet siirtyvät jopa lapsiveteen, jota lapsi kohdussa juo ja saa vasta-aineet sitä kautta.

Ennen syntymää saadut vasta-aineet tehoavat parhaiten ensimmäisen puolen vuoden aikana. Imetyksen aikana lapsi saa uusia vasta-aineita ja vanhat vahvistuvat, sillä vasta-aineet kulkeutuvat myös äidinmaitoon.

Odota vielä vähän

Ihanteellisin ja riskittömin on tilanne, jossa synnytys käynnistyy luonnollisella tavalla. Anna siis kehosi käyttää tarvitsemansa aika – olet odottanut jo yhdeksän kuukautta.

Yritä valmistautua siihen, että vielä voi kulua viikko, tai vaikka kolme. Kerää voimia suurta päiväänne varten.

Supistukset alkavat usein yöllä, eikä kukaan tiedä milloin. Jos nukut yösi huonosti, kannattaa yrittää torkahtaa päivällä.

Tässä vaiheessa et voi etukäteen tietää, mitä seuraava yö tuo tullessaan. Yhtä ennalta-arvaamatonta tulee elämä olemaan pienen lapsesi kanssa – monen monta vuotta eteenpäin.

Muut raskausviikot:

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.  11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43.

Mitä mieltä olet artikkelista?