Sikiön paino: 3400 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 35 cm
Koko pituus: 49 cm

Viimeksi päivitetty 18.4.2019

Raskausviikon 40. alussa sikiö on 37 viikkoa vanha. Kun lapsi hikkaa, äidin koko maha liikkuu mukana. Äidin vasta-aineita siirtyy istukan kautta lapseen, ja ne suojelevat pian syntyvää lasta tarttuvilta taudeilta.

Lapsesi pää ja vatsa ovat nyt ympärysmitaltaan suurin piirtein yhtä suuret. Untuvainen karvoitus, joka aiemmin peitti lapsen ihoa, on jo lähes kokonaan kadonnut – kyynärtaipeista, polvitaipeista ja niskan poimuista voi vielä löytyä pieniä jäänteitä, jotka lähtevät pois synnytyksen jälkeen.

Sikiö liikkuu niin paljon kuin se vain voi, ahtaassa tilassaan. Mahasi on nyt niin pinkeä, että kaikki liikkeet ja muljahdukset näkyvät selkeästi myös vatsan päältä katsoen. Varsinkin hikka näyttää hassulta, kun koko maha pomppii sikiön mukana ylös ja alas.

Poikasikiöiden kivekset ovat tässä vaiheessa yleensä jo laskeutuneet kivespusseihin. Jos eivät ole, tilanne korjaantuu useimmiten pian itsestään.

Kehosi valmistaa vasta-aineita lapsellesi

Kun altistut jollekin tarttuvalle taudille, kehosi puolustusjärjestelmä kehittää vasta-aineita, jotka taistelevat sairautta vastaan.

Näiden vasta-aineiden avulla tulet itse immuuniksi joillekin sairastamillesi taudeille, esimerkiksi vesi- ja tuhkarokolle tai influenssalle, koska olet tuottanut vasta-aineita niitä vastaan.

Nämä vasta-aineet siirtyvät raskauden loppuvaiheessa lapseesi istukan kautta, jolloin lapsi on suojattu osalta sairauksista ensimmäisten elinkuukausiensa aikana. Jotkut vasta-aineet siirtyvät jopa lapsiveteen, jota lapsi kohdussa juo, ja saa vasta-aineet sitä kautta.

Ennen syntymää saadut vasta-aineet tehoavat parhaiten ensimmäisen puolen vuoden aikana. Imetyksen aikana lapsi saa uusia vasta-aineita ja vanhat vahvistuvat, sillä vasta-aineet kulkeutuvat myös äidinmaitoon.

Odota vielä vähän

Ihanteellisin ja riskittömin on tilanne, jossa synnytys käynnistyy luonnollisella tavalla. Anna siis kehosi käyttää tarvitsemansa aika – olet odottanut jo yhdeksän kuukautta. Yritä valmistautua siihen, että vielä voi kulua viikko, tai vaikka kolme. Kerää voimia suurta päiväänne varten.

Supistukset alkavat usein yöllä, eikä kukaan tiedä milloin. Jos nukut yösi huonosti, kannattaa yrittää torkahtaa päivällä. Tässä vaiheessa et voi etukäteen tietää, mitä seuraava yö tuo tullessaan. Yhtä ennalta-arvaamatonta tulee elämä olemaan pienen lapsesi kanssa – monen monta vuotta eteenpäin!

Haluatko sähköpostiisi kiinnostavaa tietoa raskautesi etenemisestä ja lapsesi kehityksestä? Tilaa vau.fi:n uutiskirje, ja samalla osallistut ihanien palkintojen arvontaan!

Odottajien keskustelut foorumilla lasketun ajan mukaan

Pst! Käy hakemassa oma, ilmainen Vauvan odotus -oppaasi apteekista. Löydä lähin apteekkisi!

Kaikki kuvat raskausviikoista © Sandviks AS. Kuvien kopiointi ja käyttö muualla kielletty.

Mitä mieltä olet artikkelista?