Kukaan ei tiedä etukäteen, minä päivänä tai mihin aikaan vuorokaudesta synnytys käynnistyy. Mistä sitten tietää, että synnytys on alkanut? Voiko olla mahdollista olla huomaamatta synnytyksen käynnistymistä?

Julkaistu 28.1.2005

Limatulppa

Merkkinä synnytyksen käynnistymisestä voi olla, että limatulppa irtoaa. Limatulppa on geelimäinen paakku, joka on kohdunkaulassa. Limatulppa on suojellut kohdussa olevaa lasta koko raskausajan.

Limatulppa voi irrota monta päivää ennen synnytystä. Irtoaminen tarkoittaa, että kohtu valmistautuu synnytykseen. Joskus limatulppa voi irrota ilman että odottaja huomaa sitä. Siinä voi olla pieniä verijuovia. Synnytys voi käynnistyä supistuksilla, lapsivedenmenolla tai verislimaisella vuodolla, tai näiden kaikkien yhdistelmänä.

Tee testi: Pelottaako synnytys? Testaa pelkojesi laatu synnytyspelkotestillä! 

Supistukset

Useimmat synnytykset käynnistyvät supistuksilla. Joskus voi olla vaikea sanoa, milloin ne alkoivat, mutta tunnet, että vatsalihakset tuntuvat kovilta ja kiristäviltä. Kohdun lihakset supistelevat.

Supistukset voivat olla epäsäännöllisiä, niiden kesto voi vaihdella ja selässä voi tuntua kuukautiskipujen kaltaista jomotusta. Kivut voivat myös tuntua kihelmöivänä tunteena alavatsalla.

Tämä ensimmäinen vaihe antaa keholle hyvän tilaisuuden tottua kipuun. Alkuvaiheessa supistukset kestävät yleensä 15 – 20 sekuntia. Jonkin ajan kuluttua niiden kesto kasvaa 60 – 90 sekuntiin.

Lapsivedenmeno

Joskus synnytys käynnistyy lapsivedenmenolla. Lapsivedenmeno tarkoittaa, että lapsen ympäröiviin kalvoihin syntyy reikä ja lapsivettä voi valua runsaastikin emättimestä. Joskus lapsivettä tulee vain tipoittain. Normaali määrä lapsivettä on 0,8 – 1 litraa, jota kehittyy koko ajan lisää, myös synnytyksen aikana.

Lapsivesi on kirkasta, siinä voi näkyä pieniä valkoisia hippusia ja se tuoksuu hiukkasen makealta. Kun lapsivesi menee, ota yhteyttä synnytysosastolle vaikka et vielä tuntisikaan supistuksia.

Joskus lapsivesi voi olla vihreää. Se merkitsee sitä, että siihen on sekoittunut lapsen ulostetta. Kerro lapsiveden väristä, kun otat yhteyttä synnytyssairaalaan.

Lue myös: Synnytyksen kolme vaihetta

Verinen vuoto

Joskus merkki synnytyksen käynnistymisestä on verinen vuoto. Usein vuotoon on sekoittunut limaa, mikä on merkki siitä, että kohdunsuu on alkanut avautua. Ultraäänen käyttöön ottamisen jälkeen ei verinen vuoto enää automaattisesti tarkoita mitään vaarallista, sillä istukan paikka on tiedossa.

HUOM! Jos sinulla on runsasta verenvuotoa ja jatkuvaa kipua vatsassa, soita ja lähde heti synnytyssairaalaan.

Koska synnytyksen katsotaan alkaneen?

Synnytyksen katsotaan alkaneen, kun supistuksia tulee napakoina 10 minuutin välein säännöllisesti.

Tarkan ajan määritteleminen on välillä todella vaikeaa. Äidit eivät aina seuraa kelloa kovinkaan tarkasti ollessaan kotona. Toisinaan synnytys on käynnissä, vaikka sovitut kriteerit synnytyksen alkamisesta ei ole vielä täyttyneet.

”Normaalissa synnytyksessä synnytyksen kesto on aina jonkun tekemä arvio. Useimmiten kätilö tekee tämän arvion. Täsmällistä synnytyksen kestoa ei pystytä sanomaan paitsi sektiosta, jossa tiedetään, että milloin tehdään viilto ja milloin lapsi syntyy”, Vauvantai-kätilöpalveluiden johtaja, kätilö Silja Seppänen kertoo.

Jotta kesto pystytään arvioimaan, synnytyksen alkupisteeksi on sovittu säännölliset supistukset. Tähän on päädytty, sillä säännöllisten supistusten alkamisajankohta sisältää tärkeää tietoa kätilöille.

”Kun supistuksia on ollut säännöllisesti useita tunteja, synnytys yleensä etenee, jos vauva on oikeassa asennossa. Jos synnytys ei etene, voidaan miettiä, onko kaikki kunnossa, kun synnytys kestää näin kauan”, Seppänen kertoo.

Lapsen pää voi olla sellaisessa asennossa, ettei kohdunsuu avaudu. Äidin väsymys voi myös hidastuttaa synnytystä. Joskus äiti tarvitsee yksinkertaisesti lisää energiaa, jotta synnytys edistyisi.

Synnytys on yksilöllistä – arvio synnytyksen käynnissä olemisesta saattaa olla väärä

Kätilö tekee arvion synnytyksen alkamisesta keskivertosynnytyksien pohjalta. Joskus synnytys etenee varsin omaperäisesti. Tällöin on mahdollista, että kätilö arvioi väärin synnytyksen käynnissä olemisen.

”Synnytystä arvioidaan monella kriteerillä: Kuinka kipeä äiti on? Minkälainen kohdunsuun tilanne on? Kuinka pitkään synnytys on kestänyt?” Seppänen kertoo.

Aina nämä kriteerit eivät osu yksilöllisen synnytyksen kanssa yhteen.

”Meillä kätilöillä on suuntaviivoja, joiden pohjalta teemme arvioita tilanteesta. Useimmiten nämä arviot pitävät paikkaansa. Toisinaan tulee kuitenkin yllättäviä tilanteita. Joillakin esimerkiksi avautumisvaihe voi vaikuttaa jopa täysin kivuttomalta”, Seppänen summaa.

Esimerkiksi tämän äidin synnytys ei edennyt kuten kätilö oletti:

”Minulla supistukset alkoivat puolenyön aikaan. Menin yhdeksän aikaan aamulla sairaalaan. Olin siellä käyrillä kolme tuntia. Puolenpäivän aikaan kätilö sanoi, ettei synnytys ole edelleenkään käynnissä, ja lapsi saattaa syntyä vasta seuraavalla viikolla”, äiti kirjoittaa Vau-foorumilla.

Lapsi kuitenkin syntyi puolen tunnin päästä.

”Papereihin synnytyksen kesto kirjattiin puoliltaöin alkaneeksi, vaikka kätilöt olivat aikaisemmin todenneet, ettei synnytys ollut käynnissä”, äiti kertoo.

Milloin pitää lähteä synnytyssairaalaan?

Jotkut haluavat olla kotona mahdollisimman pitkään. Jos asut lähellä synnytyssairaalaa, voit käydä siellä, jos olet epävarma ja mahdollisesti palata kotiin vielä muutamaksi tunniksi. Usein käy niin, että kumppanisi ei uskalla ottaa yksin vastuuta ja haluaa siksi viedä sinut sairaalaan asiantuntijoiden autettavaksi. Yleensä kannattaa pysyä kotona, kunnes supistukset kestävät n. 60 sekuntia ja tulevat 3 - 4 kertaa 10 minuutin aikana.

Lue myös: Kassi kainalossa sairaalaan

Jos sinulla on pitkä matka synnytyssairaalaan, varaa riittävästi aikaa matkalle. Tee niin kuin sinusta tuntuu oikealta. Jos olet epävarma, voit ottaa yhteyttä synnytyssairaalaan tai neuvolaan. On epämukavaa matkata, jos supistukset ovat voimakkaita. Ja on aivan turha aiheuttaa stressitilannetta lähtemällä liikkeelle niin myöhään, että joutuu jännittämään, ehtiikö perille ennen kuin lapsi syntyy.

Keskustele synnytyksestä Vau.fi-foorumilla!

Tykkää Vau.fi:stä Facebookissa! Saat parhaat raskaus- ja kasvatusaiheiset artikkelit suoraan uutisvirtaasi.

Mitä mieltä olet artikkelista?