Mikä ihme limatulppa oikein on, ja miltä se tarkalleen ottaen näyttää? Milloin sen voi odottaa irtoavan ja mitä sitten tapahtuu? Ja miksi limatulppa ylipäätään on olemassa?

Viimeksi päivitetty 23.9.2012

Mikä limatulppa on?

Raskauden aikana kohdunkaulan limasta muodostuu hyytelömäistä eritettä, joka tunnetaan nimellä limatulppa. Limatulpan tarkoituksena on estää bakteereiden pääsy synnytyskanavaan.

Jossain vaiheessa raskautta, yleensä raskauden loppupuolella synnytyksen lähestyessä ja kohdunkaulan kypsyessä, alkaa limatulppa irrota. Se poistuu emättimen kautta.

Miltä limatulppa näyttää?

Paikoillaan ollessaan limatulppa on koostumukseltaan tavallisesti kirkasta, joustavaa ja paksua limaa. Irrotessaan limatulppa voi olla väriltään kirkas, punertava, rusehtava tai veriviiruinen. Se voi olla yhä kiinteä limamöykky tai juoksevampaa limaa. Limatulppa irtoaa joko kokonaisena kertaklönttinä tai vähitellen muutaman päivän aikana.

Minkä kokoinen limatulppa on?

Limatulpalla ei ole mitään yhtä standardikokoa. Sen koko vaihtelee yksilöllisesti. Limatulppaa voi tulla esimerkiksi teelusikallinen tai ruokalusikallinen, tai enemmän.

Huomaako limatulpan itse?

Jos limatulppa irtoaa yhtenä klönttinä, sen saattaa huomata esimerkiksi vessakäynnin yhteydessä, ellei se ehdi pudota huomaamatta pönttöön.

Kaikki eivät huomaakaan limatulpan irtoamista lainkaan, varsinkaan silloin, jos tulppa irtoaa vähitellen limavuotona. Raskaudessa esimerkiksi valkovuoto on tavallista, ja limaista vuotoa saattaa olla vaikea erottaa valkovuodosta.

Sisätutkimus tai yhdyntä saattavat joskus vauhdittaa limatulpan irtoamista.

Tarkoittaako limatulpan irtoaminen synnytyksen alkua?

Limatulpan irtoamisen ja synnytyksen alkamisen välinen aika eroaa yksilöittäin: se voi olla tunteja, päiviä tai viikkoja. Limatulppa voi ennakoida synnytyksen olevan alkamaisillaan, mutta aivan yhtä hyvin synnytyksen käynnistymiseen voi vielä tulpan jälkeenkin kulua tovi jos toinenkin.

Limatulpan irtoaminen kuitenkin kertoo, että keho alkaa hiljalleen valmistautua synnytykseen. Limatulppa saattaa tosin irrota myös vasta synnytyksen yhteydessä.

Limatulpan irtoaminen ei siis sinällään tarkoita, että synnytys olisi vielä varsinaisesti käynnissä. Pelkän limatulpan irtoamisen vuoksi ei siis tarvitse hakeutua synnytysvastaanotolle.

Mitä mieltä olet artikkelista?  

Edellinen artikkeliSynnytys vei ulosteen pidätyskyvyn
Seuraava artikkeliKun äiti pahoinpitelee omaa lastaan
JAA