Mikä ihme limatulppa oikein on, ja miltä se tarkalleen ottaen näyttää? Milloin sen voi odottaa irtoavan ja mitä sitten tapahtuu? Ja miksi limatulppa ylipäätään on olemassa?

Raskauden aikana kohdunkaulan limasta muodostuu hyytelömäistä eritettä, joka tunnetaan nimellä limatulppa. Limatulpan tarkoituksena on estää bakteereiden pääsy synnytyskanavaan.”Se suojaa kohtua emättimestä nousevilta mikrobeilta. Limatulpalla voi olla muitakin tärkeitä tehtäviä, joista emme edes tiedä”, tuumaa kätilö, imetysohjaaja ja synnytysvalmentaja Eliisa Karttunen.

Miltä limatulppa näyttää?

Jossain vaiheessa raskautta, yleensä raskauden loppupuolella kohdunkaulan kypsyessä ja synnytyksen lähestyessä, alkaa limatulppa irrota. Se poistuu emättimen kautta.

Paikoillaan ollessaan limatulppa on koostumukseltaan tavallisesti kirkasta, joustavaa ja paksua limaa. Irrotessaan limatulppa voi olla väriltään kirkas, punertava, rusehtava tai veriviiruinen.

”Synnytyksen lähestyessä kohdunsuu alkaa muuttua: kypsyä, pehmentyä, avautua. Lima alkaa irrota kohdunkaulakanavasta, isona klönttinä tai limaisena vuotona”, kuvailee Karttunen.

Minkä kokoinen limatulppa on?

Limatulpalla ei ole yhtä standardikokoa. Sen koko vaihtelee yksilöllisesti. Limatulppaa voi tulla esimerkiksi teelusikallinen tai ruokalusikallinen tai enemmän.

Jos limatulppa irtoaa yhtenä klönttinä, sen saattaa huomata esimerkiksi vessakäynnin yhteydessä, ellei se ehdi pudota huomaamatta pönttöön.

Limatulppa vai valkovuotoa?

Kaikki eivät huomaakaan limatulpan irtoamista lainkaan, varsinkaan silloin, jos tulppa irtoaa vähitellen limavuotona. Raskaudessa esimerkiksi valkovuoto on tavallista, ja limaista vuotoa saattaa olla vaikea erottaa valkovuodosta.

Sisätutkimus tai yhdyntä saattavat joskus vauhdittaa limatulpan irtoamista.

Tarkoittaako limatulpan irtoaminen synnytyksen alkua?

Limatulpan irtoamisen ja synnytyksen alkamisen välinen aika eroaa yksilöittäin: se voi olla tunteja, päiviä tai viikkoja. Limatulppa voi ennakoida synnytyksen olevan alkamaisillaan, mutta aivan yhtä hyvin synnytyksen käynnistymiseen voi vielä tulpan irtoamisen jälkeenkin kulua tovi jos toinenkin.

”Synnytys alkaa aikanaan. Mitään aikajanaa ei näiden asioiden välille pysty sanomaan. Limatulpan irtoaminen kielii, että jotakin kypsymistä tapahtuu kohdunsuulla, mutta toisaalta se voi irrota vasta hetki ennen vauvan syntymääkin”, Karttunen kertoo.

Limatulpan irtoaminen ei siis sinällään tarkoita, että synnytys olisi vielä käynnissä. Pelkän limatulpan irtoamisen vuoksi ei tarvitse hakeutua synnytysvastaanotolle.

Lue myös:

Mitä mieltä olet artikkelista?