Vauvan pään kiinnittyminen tarkoittaa käytännössä sitä, että vauvan pää laskeutuu lantioon. Tätä sanotaan kiinnittymiseksi.

Viimeksi päivitetty 15.6.2018

Vauvan pää kiinnittyy tyypillisesti ensisynnyttäjillä jo ennen synnytystä

Tyypillistä on, että vauvan pää kiinnittyy ennen synnytystä juuri ensisynnyttäjillä. Ensisynnyttäjien kohdalla kiinnittyminen tapahtuu usein raskausviikolla 38–40.


 


Uudelleensynnyttäjien osalta vauvan pään kiinnittymistä ei useinkaan tapahdu ennen synnytyksen alkamista, vaan pää kiinnittyy vasta synnytyksen aikana. Näin saattaa tapahtua myös ensisynnyttäjälle.

Lue myös: Synnytyssuunnitelma – tee oma toivelistasi

Miltä vauvan pään kiinnittyminen tuntuu?

Kun vauva laskeutuu, äidin olo samalla myös hieman helpottuu. Laskeuduttuaan vauva ei nimittäin paina enää äidin keuhkoja ja näin ollen synnyttäjällä on helpompi olla.

On tosin mahdollista, että laskeutuessaan vauva alkaa painaa virtsarakkoa.

 

Kiinnittymisen lääketieteellinen merkitys

Jos ensisynnyttäjän vauvan pää ei ole kiinnittynyt, kätilö tarkkailee vauvan pään asentoa. Kiinnittymättömyys ensisynnyttäjällä saattaa kieliä siitä, että pää on huonossa asennossa. Synnytys voi viivästyä huonon asennon takia.

”Vauvan pään kiinnittymistä suotuisaan asentoon ja vauvan synnytyksen aikaista laskeutumista voi edistää jo raskausaikana kehollista tasapainoa lisäävillä hoidoilla ja Spinning Babies -harjoituksilla”, kätilö Tuisku Koskela Sylin hyvä -palvelusta kertoo.

Uudelleen synnyttäjän kohdalla pään kiinnittyminen tai kiinnittymättä jääminen ei ole kovinkaan merkityksellistä.

Lapsiveden meneminen ennen pään kiinnittymistä

”Vauvan pään kiinnittymistä seurataan loppuraskauden neuvolakäynneillä. Pään kiinnittymättömyys voi vaikuttaa saamiisi ohjeisiin sairaalaan lähdöstä lapsiveden mennessä”, Koskela huomauttaa.

Jos lapsivesi menee, mutta lapsi ei ole vielä kiinnittynyt, on olemassa pieni riski komplikaatiolle. Erittäin harvinaisissa tapauksissa napanuora luiskahtaa kohdunsuun avautuessa emättimen puolelle, niin että vauvan pää alkaa litistää napanuoraa.

”Hyvänä yleisohjeena voi pitää, että keskustele neuvolassa synnytyksen käynnistymiseen ja sairaalaan lähtöön liittyvistä ohjeista ja soita heti synnytyssairaalaan, kun lapsivesi menee”, Koskela neuvoo.

Mitä mieltä olet artikkelista?