Sallylla on ollut yöllisiä supistuksia jo jonkin aikaa. Ne eivät ole erittäin kivuliaita, mutta eivät toisaalta täysin kivuttomiakaan. Onko aihetta huoleen? Lue Sallyn koko kysymys ja kätilö Meri Haahtelan vastaus.

Viimeksi päivitetty 24.4.2017

Kysymys:Hei, kyselisin sellaista että olen nyt viikolla 27+4 ja minulla on jo pidempään ollut supistuksia. Viime aikoina ne on kuitenkin muuttunut sellaisiksi että herään öisin niihin. Yön aikana niitä tulee useita kertoja ja pienikin asennon muutos sängyssä aiheuttaa uuden supistuksen.

Supistukset tuntuvat epämielyttäviltä ja sattuu hiukan mutta ei niin paljon että olisin kaksin kerroin. Kuitenkin sen verran että ei helposti saa unta uudestaan. Onko nämä ihan asiaan kuuluvia harjoittelusupistuksia? vai kannattaisiko lääkäriltä kysyä? Kiitos paljon vastauksestasi 🙂

– Sally

Vastaus:

On normaalia että raskauden aikana esiintyy kivuttomia ja epäsäännöllisiä supistuksia. Nämä ovat ns. Braxton-Hicks eli harjoitussupistuksia eivätkä ne vielä ole merkki synnytyksen käynnistymisestä.

Loppuraskaudessa nämä harjoitussupistukset saattavat pehmentää ja lyhentää kohdunkaulan kanavaa. Yleensä ne alkavat raskauden viimeisellä kolmanneksella, joillakin naisilla jo toisella kolmanneksella. Ne tuntuvat vatsan kiristymisenä ja kovettumisena, mutta eivät ole kivuliaita. Harjoitussupistukset alkavat ja loppuvat itsestään, eivätkä ne pitene ja muutu kivuliaammiksi ajan kuluessa. Harjoitussupistuksia saattaa esiintyä enemmän rasituksen yhteydessä.

Jos supistuksia tulee toistuvasti tai ne tuntuvat aaltomaisena kuukautiskivun kaltaisen jomotuksena voi olla kysymys ennenaikaisista supistuksista, jotka voivat avata kohdunsuuta ennen aikojaan, toisin kuin harjoitussupistukset. Tällöin on syytä käydä tarkastuttamassa kohdunkaulan kanavan tilanne lääkärin vastaanotolla. Ennenaikaisiin supistuksiin saattaa liittyä lisääntynyttä valkovuotoa tai muuta vuotoa. Joskus ennenaikaisia supistuksia voi aiheuttaa myös antibioottihoitoa vaativa tulehdus virtsateissä tai emättimessä. Usein tilanne rauhoittuu lepohoidolla. Yhdyntää tulee tällaisessa tilanteessa välttää.

Jos supistukset muuttuvat kipeiksi tai säännöllistyvät (eli tulevat alle 15 min välein) ennen 37. raskausviikkoa, eivätkä mene parissa tunnissa ohi levolla olisi syytä käydä tarkistuttamassa tilanne synnytyssairaalassa.

Kysyjä kertoo supistusten muuttuneen kivuliaammiksi. Ilmeisesti tilanne rauhoittuu kuitenkin päiväksi. Jos supistuksia on tullut useampana yönä peräkkäin voisi olla aiheellista tarkistuttaa kohdunkaulankanavan tilanne omalla neuvolalääkärilläsi.

– Meri Haahtela, kätilö

Mitä mieltä olet artikkelista?